ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Αγία Σοφία: Οι αλλαγές, τα “έτοιμα” χαλιά και οι κουρτίνες
Πώς θα λειτουργεί το μνημείο ως τζαμί από τις 24 Ιουλίου

Νέες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, ώστε να λειτουργήσει ως τζαμί βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ το μνημείο έκλεισε για τις προετοιμασίες της πρώτης προσευχής, στις 24 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το «Έθνος», το χαλί έκτασης 14.000 τ.μ, είναι έτοιμο ήδη από τον Ιούνιο και το κόστος του έχει καλύψει η τουρκική Προεδρία, ενώ τα σύμβολα που δεν θα πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας, επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού. Παράλληλα, θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, ώστε επί 24 ώρες να ακούγονται στίχοι από το κοράνι.
Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις πέντε προσευχές, ενώ τα ψηφιδωτά θα εκτίθενται συγκεκριμένες ώρες στους τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο. Τέλος, θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις για τους επισκέπτες ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο, όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Hurriyet», στο μέχρι χθες μουσείο -που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής ενώ στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, την ίδια στιγμή που οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν στον χώρο.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ»,ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, το όνομα της Αγίας Σοφίας δεν θα αλλάξει, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. ‘Ηδη πάντως, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες και το εσωτερικό της Τουρκίας προς την Κωνσταντινούπολη, για την προσευχή της 24ης Ιουλίου.
Πηγή: Εθνός, ant1news.gr
- ΒΟΛΟΣ | 31.01.2026 | 15:43
«Ανοιξαν» καφετέρια στην Κασσαβέτη σπάζοντας την είσοδο με βαριοπούλα – Τρίτη διάρρηξη σε κατάστημα στον Βόλο σε δύο 24ωρα - ΕΛΛΑΔΑ | 31.01.2026 | 15:27
Θρήνος στη Φθιώτιδα για τον μπασκετμπολίστα που «έφυγε» όταν κατέρρευσε την ώρα του αγώνα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 15:20
Βιολάντα: «Υπήρχαν προφορικές και γραπτές καταγγελίες για τις συνθήκες», λέει το Εργατικό Κέντρο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 14:43
«Βιολάντα»: Διευρυμένη έρευνα για εγκληματικά λάθη και κενά σε ασφάλεια και αδειόδοτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:21
Γιορτή της μινιατούρας στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video)
- ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.01.2026 | 20:58
Κρίσιμη Θεσσαλική κόντρα του Βόλου με την ΑΕΛ



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed