ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ομόφωνο “όχι” κατά των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Στην περιοχή του Ασπροποτάμου

Ομόφωνο και βροντερό “όχι” κατά των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Τηρώντας μέχρι κεραίας όσα είχε εξαγγείλει ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, κατέθεσε Επερώτηση για το θέμα των ανεμογεννητριών, στα βουνά του Ασπροποτάμου, στα Τρίκαλα, και πέτυχε να παρθεί ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και ο Αντπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει η Περιφέρεια να αλλοιωθεί το τοπίο του Ασπροποτάμου.
Στην εισήγηση προς το Σώμα ο κ. Ακρίβος τόνισε επιγραμματικά ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι τρομοκρατημένοι γιατί η ενδεχόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “για εμάς εκεί είναι το σπίτι μας, τα παιδικά μας χρόνια, τα Καλοκαίρια μας και οι διακοπές μας. Όταν όλοι πήγαιναν σε κάποια παραλία για μπάνιο εμείς πηγαίναμε στα ποτάμια που βρίσκονται εκεί.”
Και συμπλήρωσε: “Η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη.

Σε όλη την Ευρώπη η επιλογή των χερσαίων αιολικών πάρκων πλέον πνέει τα λοίσθια καθώς η τεχνολογία θεωρείται ξεπερασμένη.
Στη Γερμανία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας πλέον σταμάτησε η εγκατάσταση νέων χερσαίων αιολικών πάρκων.ΠΡΑΣΙΝΟ
Επίσης σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιολικά πάρκα δεν μπαίνουν μέσα σε προστατευμένες περιοχές.”
Θυμίζουμε πως στην Επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη και ήταν η αφορμή για να παρθεί αυτή η τόσο σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναφερόταν χαρακτηριστικά: “Έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της παράταξης μας για τις ανεμογεννήτριες και γενικότερα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ότι θα πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής.
Αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται σε καμία περίπτωση.
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - από όπου και έχουν διαρρεύσει οι σχετικές πληροφορίες - είναι υπό έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία η εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων.
Παράλληλα, τα προγράμματα ανεμογεννητριών – αιολικών πάρκων έχουν σκανδαλώδεις όρους υπέρ των εταιρειών – επενδυτών που τα αναλαμβάνουν καθώς:
• έχουν σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ υψηλότερη κατά τουλάχιστον 25% της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές.
• οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ – οι πολίτες πληρώνουν τις επενδύσεις αυτές από τις οποίες κερδίζουν οι εργολάβοι
• η απόδοση των ΑΠΕ δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
• το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι συχνά μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν κάθε άλλο παρά μια «πράσινη εγκατάσταση»
• τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες μετά τη λήξη της «ζωής τους» (και ούτως ή άλλως τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα)
• δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας, με ευθύνη του δημοσίου, ώστε να είναι σε όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.”
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 17:04
Μαρία Καρυστιανού: Η συγκινητική ανάρτηση για την κόρη της Μάρθη που σήμερα θα είχε γενέθλια (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 01.04.2026 | 16:07
Τραμπ: Το Ιράν ζήτησε εκεχειρία - Θα το εξετάσουμε όταν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.04.2026 | 14:22
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κατά περίπτωση» θα κρίνει η κυβέρνηση για τα πρόσωπα της νέας δικογραφίας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:59
Διακοπή της δίκης των Τεμπών για Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου και επανάληψη 23 Απριλίου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.04.2026 | 13:48
Κωνσταντοπούλου για δίκη Τεμπών: «Αστυνομοκρατία» – Τα βίντεο που ανέβασε στο TikTok μέσα από την αίθουσα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.04.2026 | 13:29
Τσιάρας: Το μέλλον του ελληνικού βάμβακος είναι ευοίωνο – Στρατηγική επιλογή η στήριξή του - ΔΙΕΘΝΗ | 01.04.2026 | 13:18
Ο Τραμπ ξαναχτυπά: Σκέφτομαι σοβαρά να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ήταν πάντα μία χάρτινη τίγρη - ΒΟΛΟΣ | 01.04.2026 | 12:21
Σε κατάσταση «Red Code» η Μαγνησία – Έκτακτη σύσκεψη για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 18:35
Λάρισα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που συνελήφθησαν για απάτες με χρυσές λίρες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 31.03.2026 | 19:11
Στο Δήμο Καρδίτσας: Κλειστά σχολεία και δομές εκπαίδευσης την Τετάρτη 1η Απριλίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 19:43
Λαγουβάρδος,Τακούδης συμφωνούν από αύριο απόγευμα η πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας -κίνδυνος πλημμυρών από Ενιπέα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 10:43
Καιρός - Αρναούτογλου: Προσοχή - Πολύ νερό στη Θεσσαλία και την Αττική, θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 13:30
Συνέδριο ιστορίας και πολιτισμού της Θεσσαλίας- Οργανώνεται ξανά μετά από είκοσι χρόνια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.04.2026 | 10:47
Σοκ στην Καρδίτσα: Νεκρός 52χρονος με τραύμα από καραμπίνα στην περιοχή των Καμινάδων - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.03.2026 | 10:14
Επίθεση Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Είστε ψευδολόγος, συκοφάντης και υβριστής - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.03.2026 | 20:10
Θρήνος στα Τρίκαλα: Νεκρός 28χρονος νοσηλευτής του τοπικού νοσοκομείου










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed