ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ομόφωνο “όχι” κατά των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Στην περιοχή του Ασπροποτάμου

Ομόφωνο και βροντερό “όχι” κατά των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Τηρώντας μέχρι κεραίας όσα είχε εξαγγείλει ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, κατέθεσε Επερώτηση για το θέμα των ανεμογεννητριών, στα βουνά του Ασπροποτάμου, στα Τρίκαλα, και πέτυχε να παρθεί ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και ο Αντπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει η Περιφέρεια να αλλοιωθεί το τοπίο του Ασπροποτάμου.
Στην εισήγηση προς το Σώμα ο κ. Ακρίβος τόνισε επιγραμματικά ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι τρομοκρατημένοι γιατί η ενδεχόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “για εμάς εκεί είναι το σπίτι μας, τα παιδικά μας χρόνια, τα Καλοκαίρια μας και οι διακοπές μας. Όταν όλοι πήγαιναν σε κάποια παραλία για μπάνιο εμείς πηγαίναμε στα ποτάμια που βρίσκονται εκεί.”
Και συμπλήρωσε: “Η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη.

Σε όλη την Ευρώπη η επιλογή των χερσαίων αιολικών πάρκων πλέον πνέει τα λοίσθια καθώς η τεχνολογία θεωρείται ξεπερασμένη.
Στη Γερμανία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας πλέον σταμάτησε η εγκατάσταση νέων χερσαίων αιολικών πάρκων.ΠΡΑΣΙΝΟ
Επίσης σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιολικά πάρκα δεν μπαίνουν μέσα σε προστατευμένες περιοχές.”
Θυμίζουμε πως στην Επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη και ήταν η αφορμή για να παρθεί αυτή η τόσο σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναφερόταν χαρακτηριστικά: “Έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της παράταξης μας για τις ανεμογεννήτριες και γενικότερα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ότι θα πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής.
Αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται σε καμία περίπτωση.
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - από όπου και έχουν διαρρεύσει οι σχετικές πληροφορίες - είναι υπό έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία η εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων.
Παράλληλα, τα προγράμματα ανεμογεννητριών – αιολικών πάρκων έχουν σκανδαλώδεις όρους υπέρ των εταιρειών – επενδυτών που τα αναλαμβάνουν καθώς:
• έχουν σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ υψηλότερη κατά τουλάχιστον 25% της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές.
• οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ – οι πολίτες πληρώνουν τις επενδύσεις αυτές από τις οποίες κερδίζουν οι εργολάβοι
• η απόδοση των ΑΠΕ δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
• το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι συχνά μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν κάθε άλλο παρά μια «πράσινη εγκατάσταση»
• τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες μετά τη λήξη της «ζωής τους» (και ούτως ή άλλως τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα)
• δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας, με ευθύνη του δημοσίου, ώστε να είναι σε όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.”
- ΥΓΕΙΑ | 10.02.2026 | 23:00
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 21:03
Αθώοι περιφερειάρχες και πρόεδρος ΤΟΕΒ αναφορικά με αποστραγγιστική τάφρο - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 20:47
Συλλαλητήριο αγροτών στο λιμάνι του Βόλου: «Δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματά μας» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 20:12
Κώστας Τσιάρας: Στόχος μας η εκρίζωση της ευλογιάς - χρηματοδοτικά εργαλεία και παρεμβάσεις για την κτηνοτροφία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:53
Συναγερμός στην Πυροσβεστική- αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι έξω από τη Λάρισα- απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.02.2026 | 19:41
Αποτροπιασμός: κακοποιήθηκε κουτάβι έξω από την Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:35
Μεθυσμένος Φαρσαλινός πήγαινε αντίθετα στην ΠΑΘΕ για 25 χιλιόμετρα και τράκαρε με νταλίκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.02.2026 | 19:26
Δ. Κουρέτας: Να μην χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί η γνώση που παράγεται στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών - Κτηνοτροφικών Φυτών
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 09:40
Έρχεται νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ευρώ για τα έτη 2025 κα 2026, σε προτεραιότητα οι μεγάλες καλλιέργειες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:53
Συναγερμός στην Πυροσβεστική- αυτοκίνητο έπεσε σε κανάλι έξω από τη Λάρισα- απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:24
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 17:05
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο – Βυθίστηκαν χωράφια, πλημμύρισε χείμαρρος - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 19:35
Μεθυσμένος Φαρσαλινός πήγαινε αντίθετα στην ΠΑΘΕ για 25 χιλιόμετρα και τράκαρε με νταλίκα - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 09:45
Βόλος: Με κομβόι στο λιμάνι σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:09
Χωρίς delivery η Τσικνοπέμπτη για Λαρισαίους και Βολιώτες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 13:26
Αλλαγή σκυτάλης στη Γενική περιφερειακή Αστυνομική Δ-νση: Ο Ταξίαρχος Γ. Ντιζές στη θέση του Σ. Μπιλιάλη (ΦΩΤΟ +video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed