ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Επιπλέον μέτρα στήριξης για το γαλλικό κρασί εν μέσω κρίσης
με προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γαλλική κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά πως στηρίζει έμπρακτα ένα από τα πλέον σημαντικά εθνικά και εξαγώγιμα προϊόντα της, το γαλλικό κρασί, ανακοινώνοντας επιπλέον μέτρα στήριξής του. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έρχονται να προστεθούν στο αρχικό νομοσχέδιο της 11ης Μαΐου με προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Εκείνο το νομοσχέδιο αφορούσε στην εκπόνηση πλάνου και στην οικονομική στήριξη του για απόσταξη του αδιάθετου κρασιού, με σκοπό την παραγωγή κυρίως αντισηπτικού υδροαλκοολικού διαλύματος. Οι υπολογισμοί αναφέρουν πως θα διατεθούν περίπου δύο εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, με μέση τιμή πώλησης τα 70 ευρώ ανά εκατόλιτρο.

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο εκείνο περιλάμβανε απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα αίτησης για το επονομαζόμενο ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο περιλαμβάνει δάνειο με κρατικές εγγυήσεις και αναβολές φόρων και κοινωνικών πληρωμών.
Έντονη κριτική όμως είχε εκφρασθεί για την απουσία εναλλακτικού σχεδίου στήριξης για τις επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να διαθέσουν το γαλλικό κρασί τους προς απόσταξη. Ως απάντηση σε αυτές τις φωνές φαίνεται πως ήρθαν τα επιπλέον μέτρα στήριξης της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα νέα μέτρα υπόσχονται στους παραγωγούς επιπλέον κεφάλαια 30 εκατομμυρίων ευρώ, 15 από τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού καθεστώτος αποθεματοποίησης του αδιάθετου κρασιού, το οποίο θα μπορεί να καλύψει δύο εκατομμύρια εκατόλιτρα όγκου.
Από αυτά τα 30 εκατομμύρια, τα πέντε θα ενισχύσουν το αρχικό νομοσχέδιο για την απόσταξη, αυξάνοντας την τιμή διάθεσης για το γαλλικό κρασί με ΠΟΠ και ΠΓΕ στα 78 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Τα αποστακτήρια θα λάβουν ένα συνολικό πακέτο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και θα πληρώνονται 40 ευρώ για κάθε εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης που θα παράγουν.
Τέλος, με τα νέα μέτρα, ανακοινώθηκε πως πλέον θα εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του COVID (και όχι μόνο οι μικρές και μικρομεσαίες) σε πλήρη απαλλαγή από τις εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γιαννης Κοροβεσης•News
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 17:09
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Ιωάννης Μαρούδας σε ηλικία 54 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 20:02
Τακούδης: Προσοχή και στις πλημμύρες στα ορεινά Τρικάλων- χιόνια και στα πεδινά την Κυριακή προς Δευτέρα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 14:13
Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα Τέμπη οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας-ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές για το κρύο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 19:22
Συμφωνία Mercosur: Προστασία ελληνικών προϊόντων, ευκαιρίες για νέες εξαγωγές, δικλείδες υπέρ των παραγωγών - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 14:22
Mercosur: Εγκρίθηκε η εμπορική συμφωνία της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed