ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο κρασί ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.).
Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας για την μετά-κορωνοϊό εποχή, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ροφήματα όπως ο καφές.
ΣΕΟ για ΦΠΑ στο ελληνικό κρασί
«Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του "μουτζούρη". Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως "αλκοολούχο ποτό" μένει κραυγαλέα απέξω» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο. Μάλιστα όπως τονίζει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση» συμπληρώνοντας: «Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση».
Εφόσον «ο σκοπός της κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού», σημειώνει και προσθέτει «αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».
Σημειώνεται ότι μόλις χθες, o υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, μέσω της οποίας επιστρέφεται στα μικρά οινοποιεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και οι λοιπές επιβαρύνσεις, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 23:19
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ορφανών- Φύλλου με θύμα οδηγό μηχανής - ΔΙΕΘΝΗ | 26.03.2026 | 22:48
Τραμπ: Αναστέλλονται έως τις 6 Απριλίου τα χτυπήματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν -«Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες» - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 22:44
Απίστευτο: 80χρονος στον Αλμυρό επέζησε όλη τη νύχτα εγκλωβισμένος σε φρεάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:54
Mαζική διαμαρτυρία στην Αγιά για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:51
Επιτυχίες του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας στην Οικονομική Ολυμπιάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 21:49
Με αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων - ΕΛΛΑΔΑ | 26.03.2026 | 21:25
Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Μάλγαρα – Κλειστή η εθνική οδός λόγω του πυκνού καπνού (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:14
Τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις αγροτικές ενισχύσεις λόγω ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ επισημαίνει με ερώτηση ο Β. Κόκκαλης
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 12:32
Εικόνες από την παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 13:42
Προφυλακιστέος ο 17χρονος για τη δολοφονία του Γ. Τσιτόγλου - Θα οδηγηθεί στις φυλακές Κασσαβέτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:15
Εικόνες και βίντεο από την παρέλαση της Λάρισας- με αραιή συννεφιά πλήθος κόσμου την παρακολουθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 13:07
Εντυπωσιακή η παρουσία μαθητών και ενόπλων δυνάμεων στην παρέλαση της Λάρισας απέσπασε θερμά χειροκροτήματα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 11:19
Καρδίτσα: Απολογείται αυτή την ώρα για τη δολοφονία Τσιτόγλου ο 17χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 21:21
Ισχυρός σεισμός 4,9 στο Άγιο Όρος - Αισθητός και στη Λάρισα και τις Σποράδες - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 08:51
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed