ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Τα μικρά και τα μεγάλα, τα «παλιά» και τα νέα …
Γκούμας Κωνστανσταντίνος

Γκούμας Κωνστανσταντίνος
Πολύ συχνά στον ιστότοπό μας ασχολούμαστε και παρουσιάζουμε τα μείζονα θέματα περιβάλλοντος και υδάτων στην περιοχή μας, όπως το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης υδάτων, τα μεγάλα υδατικά έργα που απαιτούνται (ταμιευτήρες, αγωγοί μεταφοράς, αρδευτικά, υδροηλεκτρικά κ.α), την κλιματική αλλαγή κ.λ.π.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι και πολλά άλλα θέματα, συνήθως μικρότερα, που υποτίθεται ότι έχουν λυθεί, ή έστω έχουν δρομολογηθεί, συνεχίζουν να έχουν την ανάγκη της προσοχής όλων μας.
Δείτε, για παράδειγμα, μια ανακοίνωση - έκκληση ομάδας αγροτών στην περιοχή Δομένικου Ελασσόνας (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο του δημοσιεύματος), ώστε να αξιοποιηθούν οι ανενεργές γεωτρήσεις τους και να συντηρηθεί ένα τοπικό φράγμα συγκράτησης του νερού, που πλέον δεν τους εξυπηρετεί. Και δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να αναρωτηθούμε πως θα άλλαζε η όλη εικόνα στην ύδρευση, στις αρδεύσεις κ.λ.π. στην περιοχή Ελασσόνας, εάν είχε ολοκληρωθεί το ημιτελές (και παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια) φράγμα Αγιονερίου ! Πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η ζωή αυτών, αλλά και άλλων, αγροτών που σε δύσκολους καιρούς παλεύουν να σταθούν όρθιοι.
Εάν πάλι πάμε λίγο πιο ...δυτικά, θα δούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια «σέρνεται» η ολοκλήρωση ενός άλλου μικρού αλλά χρήσιμου φράγματος - ταμιευτήρα, επί του Ληθαίου ποταμού.
Επίσης έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το φράγμα - ταμιευτήρα στο Παναγιώτικο Μαγνησίας με σοβαρό πρόβλημα διαρροών, παλαιούς κλειστούς αγωγούς μεταφοράς νερού ή αρδευτικά δίκτυα στα οποία «χάνεται» το νερό και χρειάζονται αντικατάσταση, ανοικτούς αγωγούς στους οποίους έχει μειωθεί σημαντική η παροχετευτικότητά τους και χρειάζονται καθαρισμό και πολλά άλλα.
Θα υπενθυμίσουμε ακόμη τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον νέο ταμιευτήρα Κάρλας, μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη είναι αυτή της τροφοδοσίας του με νερό από το ρουφράκτη Γυρτώνης (δια βαρύτητας από τον Πηνειό), και όχι με τις κοστοβόρες διπλές αντλήσεις από τον Πηνειό (όπως γίνεται από τότε που λειτούργησε).
Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο. Εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα είνα γνωστά, ενώ έχουν επισημανθεί ως προφανείς αιτίες η αβελτηρία και η πληγή της διοικητικής πολυδιάσπασης στο δημόσιο τομέα. Βασικός μοχλός για την αλλαγή του τοπίου θα ήταν η πίεση των ιδίων των χρηστών νερού, με την συμβολή των παραγωγικών και επιστημονικών οργανώσεων (δείτε εδώ {2} τον σύνδεσμο με την πρόσφατη παρέμβασή μας για ενιαίο φορέα διαχείρισης).
Το ζήτημα είναι πώς και πότε όλες αυτές οι κατεγεγραμμένες ανάγκες και οι σχετικές προτάσεις θα περάσουν μέσα από το «διάφραγμα» των πολιτικών σκοπιμοτήτων, των μικροκομματικών και τοπικών συμφερόντων, της έλλειψης σχεδιασμού, της έλλειψης ή στρέβλωσης των κριτηρίων που θα έπρεπε να ορίζουν τις προτεραιότητες σε έργα και δράσεις.
Μεταξύ άλλων, για να υπάρξουν λύσεις, ίσως θα πρέπει να αναμένουμε και την ανάδειξη εκπροσώπων μας με όραμα, γνώση, εκσυγχρονιστική αντίληψη και με πίστη στους ώριμους πλέον στόχους που θέτει η ίδια η ζωή !
Πηγή:
https://www.ypethe.gr

- ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 23:51
Άγγιξε τους 39 βαθμούς σήμερα η Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 23:46
Δήμος Λαρισαίων: Ολοκληρωμένη φροντίδα της πόλης με τη νέα σύμβαση για το πράσινο - ΔΙΕΘΝΗ | 25.08.2026 | 23:16
Θρίλερ με την ξαφνική πτήση του διευθυντή της CIA στη Μόσχα – Αναφορές ότι συναντήθηκε με Πούτιν - ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 22:59
Νυχτερινή μάχη σε 4 πύρινα μέτωπα, απανωτά 112 για εκκενώσεις σε Σαλαμίνα και Βοιωτία, χωρίς ενεργό μέτωπο η Κερατέα - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 22:42
Σύλληψη 44χρονου στον Βόλο για κλοπή 3.500 ευρώ από επιχείρηση - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 22:39
Αλεπούδες ακόμη και μέσα στον Βόλο – Γιατί προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 22:32
Από τα μελλοντικά σενάρια στην διαπραγμάτευση της ΚΑΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video)
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.08.2026 | 13:03
Ποιές καλλιέργειες κερδίζουν έδαφος στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 18:59
Σχεδόν έτοιμη η πεζογέφυρα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.08.2026 | 20:55
Αγίου Φανουρίου 2026: Πότε γιορτάζεται και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 12:46
Αποχωρεί από την “Πλεύση Ελευθερίας” ο Σωκράτης Αλειφτήρας - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.08.2026 | 15:14
Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό: Από 1η Σεπτεμβρίου η μείωση τιμών και στα σχολικά είδη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 11:27
Λάρισα: Αγωνία για 19χρονο που νοσηλεύεται στην εντατική με εγκεφαλική αιμορραγία


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed