ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Τα μικρά και τα μεγάλα, τα «παλιά» και τα νέα …
Γκούμας Κωνστανσταντίνος

Γκούμας Κωνστανσταντίνος
Πολύ συχνά στον ιστότοπό μας ασχολούμαστε και παρουσιάζουμε τα μείζονα θέματα περιβάλλοντος και υδάτων στην περιοχή μας, όπως το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης υδάτων, τα μεγάλα υδατικά έργα που απαιτούνται (ταμιευτήρες, αγωγοί μεταφοράς, αρδευτικά, υδροηλεκτρικά κ.α), την κλιματική αλλαγή κ.λ.π.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι και πολλά άλλα θέματα, συνήθως μικρότερα, που υποτίθεται ότι έχουν λυθεί, ή έστω έχουν δρομολογηθεί, συνεχίζουν να έχουν την ανάγκη της προσοχής όλων μας.
Δείτε, για παράδειγμα, μια ανακοίνωση - έκκληση ομάδας αγροτών στην περιοχή Δομένικου Ελασσόνας (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο του δημοσιεύματος), ώστε να αξιοποιηθούν οι ανενεργές γεωτρήσεις τους και να συντηρηθεί ένα τοπικό φράγμα συγκράτησης του νερού, που πλέον δεν τους εξυπηρετεί. Και δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να αναρωτηθούμε πως θα άλλαζε η όλη εικόνα στην ύδρευση, στις αρδεύσεις κ.λ.π. στην περιοχή Ελασσόνας, εάν είχε ολοκληρωθεί το ημιτελές (και παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια) φράγμα Αγιονερίου ! Πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η ζωή αυτών, αλλά και άλλων, αγροτών που σε δύσκολους καιρούς παλεύουν να σταθούν όρθιοι.
Εάν πάλι πάμε λίγο πιο ...δυτικά, θα δούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια «σέρνεται» η ολοκλήρωση ενός άλλου μικρού αλλά χρήσιμου φράγματος - ταμιευτήρα, επί του Ληθαίου ποταμού.
Επίσης έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το φράγμα - ταμιευτήρα στο Παναγιώτικο Μαγνησίας με σοβαρό πρόβλημα διαρροών, παλαιούς κλειστούς αγωγούς μεταφοράς νερού ή αρδευτικά δίκτυα στα οποία «χάνεται» το νερό και χρειάζονται αντικατάσταση, ανοικτούς αγωγούς στους οποίους έχει μειωθεί σημαντική η παροχετευτικότητά τους και χρειάζονται καθαρισμό και πολλά άλλα.
Θα υπενθυμίσουμε ακόμη τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον νέο ταμιευτήρα Κάρλας, μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη είναι αυτή της τροφοδοσίας του με νερό από το ρουφράκτη Γυρτώνης (δια βαρύτητας από τον Πηνειό), και όχι με τις κοστοβόρες διπλές αντλήσεις από τον Πηνειό (όπως γίνεται από τότε που λειτούργησε).
Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο. Εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα είνα γνωστά, ενώ έχουν επισημανθεί ως προφανείς αιτίες η αβελτηρία και η πληγή της διοικητικής πολυδιάσπασης στο δημόσιο τομέα. Βασικός μοχλός για την αλλαγή του τοπίου θα ήταν η πίεση των ιδίων των χρηστών νερού, με την συμβολή των παραγωγικών και επιστημονικών οργανώσεων (δείτε εδώ {2} τον σύνδεσμο με την πρόσφατη παρέμβασή μας για ενιαίο φορέα διαχείρισης).
Το ζήτημα είναι πώς και πότε όλες αυτές οι κατεγεγραμμένες ανάγκες και οι σχετικές προτάσεις θα περάσουν μέσα από το «διάφραγμα» των πολιτικών σκοπιμοτήτων, των μικροκομματικών και τοπικών συμφερόντων, της έλλειψης σχεδιασμού, της έλλειψης ή στρέβλωσης των κριτηρίων που θα έπρεπε να ορίζουν τις προτεραιότητες σε έργα και δράσεις.
Μεταξύ άλλων, για να υπάρξουν λύσεις, ίσως θα πρέπει να αναμένουμε και την ανάδειξη εκπροσώπων μας με όραμα, γνώση, εκσυγχρονιστική αντίληψη και με πίστη στους ώριμους πλέον στόχους που θέτει η ίδια η ζωή !
Πηγή:
https://www.ypethe.gr

- ΕΛΛΑΔΑ | 09.02.2026 | 10:19
Άρτα: Θλίψη για την 35χρονη νηπιαγωγό που πέθανε 20 ημέρες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.02.2026 | 10:11
Στο εδώλιο 8 υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης, του ΤΟΕΒ και της Περιφέρειας για άδειες φωτοβολταϊκών - ΒΟΛΟΣ | 09.02.2026 | 09:56
Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε μονοκατοικία στον Βόλο-απουσίαζε η ηλικιωμένη ένοικος - ΛΑΡΙΣΑ | 09.02.2026 | 09:50
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 09.02.2026 | 09:39
Βιολάντα: «Μύριζε σαν γκάζι, ήταν πολύ έντονο» – Πάνω από 25 καταθέσεις εργαζομένων του εργοστασίου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.02.2026 | 09:33
Τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας σήμερα το απόγευμα - ΕΛΛΑΔΑ | 08.02.2026 | 20:54
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη είχε ατύχημα στο Μιλάνο και χειρουργήθηκε και στα δύο χέρια στο ΚΑΤ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.02.2026 | 20:48
Τρίκαλα: Συνελήφθησαν τρεις περιπτεράδες για πώληση τσιγάρων σε ανήλικους
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.02.2026 | 10:12
Εφάπαξ επιδότηση 20.000 ευρώ για τις μικρές εκμεταλλεύσεις σε ειδικό πρόγραμμα - ΛΑΡΙΣΑ | 08.02.2026 | 09:52
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 08.02.2026 | 20:34
Συναγερμός στον Βόλο: Κόλαση φωτιάς πίσω από τον Άγιο Κωνσταντίνο σε εγκαταλελειμμένο κτίριο - ΕΛΛΑΔΑ | 08.02.2026 | 16:42
Λακωνία: Προσπάθησαν να αποκρύψουν εργατικό δυστύχημα μεταφέροντας αλλού τη σορό – Μία σύλληψη - ΕΛΛΑΔΑ | 08.02.2026 | 15:17
Τραγωδία στην Άρτα: Πέθανε 35χρονη μητέρα λίγες ημέρες αφού γέννησε το δεύτερο της παιδί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.02.2026 | 10:55
Τακούδης: Βελτιωμένη η εικόνα στη Θεσσαλία για το διήμερο Δευτέρα, Τρίτη κυρίως ως προς την ένταση των ανατολικών ανέμων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.02.2026 | 09:33
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.02.2026 | 12:02
Έρχεται νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Χιλιάδες συνομιλίες και πολιτικά ονόματα στον φάκελο



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed