ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε πίστωση 1.880.460 ευρώ για προστασία των ημιτελών έργων Αχελώου
Γ. Κωτσός: ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

Εγκρίθηκε πίστωση 1.880.460 ευρώ για προστασία των ημιτελών έργων Αχελώου μέχρι την ολοκλήρωσή τους
Έμπρακτα αποδεικνύει η κυβέρνηση την δια του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφρασμένη βούλησή της για ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του ποταμού Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο υδατικό έλλειμμα στην περιφέρειά μας.
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός που τους τελευταίους μήνες είχε συνεχείς επαφές για το μείζον ζήτημα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκφράζει την ικανοποίησή του διότι εκδόθηκε η με Aρ.Πρ.:οικ.647/ΚΕ 1013, Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την διάθεση ποσού 1.880.460 ευρώ που αφορά:
Α) Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου.
Β) Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς.
Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
«Επειδή:
* Η Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.), ως διάδοχος Υπηρεσία της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Υ.) και της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ηµοσίων Έργων Οδικών Σηράγγων και Λοιπών Υπογείων Έργων (Ε.Υ.∆.Ε./Ο.Σ.Υ.Ε.), οι οποίες υπήρξαν κατά αντίστοιχη χρονολογική σειρά, Προϊσταµένη Αρχή των έργων εκτροπής του Αχελώου, είναι σήµερα η µόνη Υπηρεσία της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών , που διαθέτει το αρχείο των υπόψη έργων.
* Η δηµοπράτηση και η υλοποίηση του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. - Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς», είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και αποφυγής κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.
* Το έργο του θέµατος δύναται να ενταχθεί ως υποέργο 1ο στο ενάριθµο έργο 2016ΣΕ06400000 µε τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ) της ΣΑΕ 064 του Π.∆.Ε.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Ορίζουµε ως Αναθέτουσα Αρχή του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. - Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς», την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.) της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών.
2. Ορίζουµε ως Προϊσταµένη Αρχή του ανωτέρω έργου, την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.), διά του Τµήµατος Κατασκευών αυτής.
3. Ορίζουµε ως ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία, την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων (Ε.Υ.∆.Ε.) Θεσσαλίας».
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ
Ο κ. Κωτσός σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει:
«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι η κυβέρνησή μας με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εισακούοντας τις εκκλήσεις των φορέων του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα, αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία των ημιτελών έργων μεταφοράς υδάτων από τον Άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία, τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους εμφάνισης κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή. Η Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, είναι απόρροια στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που προηγήθηκε μεταξύ τοπικών βουλευτών και φορέων με τα αρμόδια Υπουργεία, με αποκορύφωμα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιανουάριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ολοκλήρωση των έργων και για την οριστική αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ήδη δρομολογήθηκε η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, γεγονός που βέβαια εκθέτει ανεπανόρθωτα τους όψιμους κατήγορούς της οι οποίοι κατά την πενταετή διακυβέρνησή τους την είχαν παντελώς εγκαταλείψει! Πεποίθησή μου είναι ότι άμεσα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες υλοποίησης της μεγάλης δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας προς τους Θεσσαλούς αγρότες για ολοκλήρωση όλων των έργων στον Αχελώο. Εξάλλου αυτό είναι κοινός στόχος όλων των Θεσσαλών βουλευτών της Ν.Δ. και για την επίτευξή του οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και επίμονες».
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 19:06
Χαρακόπουλος: Απόλυτα θετική διάθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους αγρότες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 15:45
Λαρισαία δημιουργός αναπτύσσει videogame εμπνευσμένο από την Ιαπωνία – Κυκλοφορεί διεθνώς το 2026 - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 15:03
Βόλος: Συμμορία παρείχε «προστασία» σε ανήλικους! – Με βία και απειλές απέσπασε τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 7.500€ - ΕΛΛΑΔΑ | 10.12.2025 | 14:55
Ξύλο με μαγκούρες και χημικά μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στο μπλόκο του Ρίου - Αντιρρίου, δείτε βίντεο - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 13:17
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 13:05
Πως η κλιματική αλλαγή επιφέρει πλήγμα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα- μπαίνει στο σκληρό σιτάρι και η Ουκρανία (βίντεο) - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 10:30
Εφτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 15:12
Θλίψη στη Λάρισα για τον ξαφνικό θάνατο του Βασίλη Βάιλα - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 18:49
Βγήκε η ΚΥΑ για το φυτικό κεφάλαιο, προκαταβολές σε τρεις κλίμακες ανάλογα την ζημιά βάσει εκτίμησης ΕΛΓΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 09:41
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές στους αγρότες για το Μέτρο 23 και για τις ντόπιες ράτσες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 11:12
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 37 ετών ο Θέμης Ζαχαράκης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.12.2025 | 09:44
Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του «Daniel» στη Θεσσαλία – Κρατική αρωγή σε αγρότες, επιχειρήσεις και κατοικίες - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 21:33
Μπλόκο Νίκαιας: Δεν μας εκφοβίζουν οι διώξεις Αρείου Πάγου- Αύριο λιμάνι Βόλου, Παρασκευή με τρακτέρ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed