ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σάλος με την «Ελλάδα 2021» που αποκάλεσε τον Καποδίστρια «δικτάτορα» -Τι απαντήσεις και εξηγήσεις δόθηκαν
ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΑΡ. ΧΑΤΖΗΣ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσημη ανάρτηση της «Ελλάδας 2021», επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας ήταν «δικτάτορας».
Επρόκειτο στην ουσία για tweets της Ελλάδας 2021, τα οποία παρέπεμπαν σε άρθρο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, μέλους της Επιτροπής, ο οποίος χαρακτήριζε τον Καποδίστρια δικτάτορα.
Αυτές ήταν οι αναφορές της Ελλάδας 2021:

(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
(2/4) Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
(3/4) Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.
(4/4) Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης». Απόσπασμα από άρθρο του @AristidesHatzis στο @Andro_gr.

Οι αντιδράσεις στα social media ήταν άμεσες και πολλοί διερωτήθηκαν αν οι απόψεις αυτές απηχούν και επίσημες απόψεις της Ελλάδας 2021. Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, ο οποίος έγραψε και το σχετικό άρθρο, αναγκάστηκε να μιλήσει σε εκπομπή της ΕΡΤ και να δώσει εξηγήσεις για τα περί «δικτάτορα» Καποδίστρια.
«Παρά τις όποιες αδυναμίες του, παρά τα λάθη που έκανε, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής.
Όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις του, ο καθηγητής κ. Χατζής χρησιμοποίησε χθες τον όρο «δεσποτεία» για τον Ιωάννη Καποδίστρια και όχι «δικτατορία»:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε καλούς σκοπούς και θυσίασε τα πάντα για την Ελλάδα. Ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος και πολλοί χαρακτηρίζουν, ορθά, τη διακυβέρνησή του ως πεφωτισμένη δεσποτεία. Αλλά πεφωτισμένη δεσποτεία, σημαίνει ότι ήταν και δεσποτεία». #Greece2021

Η Ελλάδα 2021, μπροστά στον θόρυβο που ξεσήκωσαν οι απόψεις του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, έδωσε απαντήσεις, αργά το βράδυ της Δευτέρας:
Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.
Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.02.2026 | 17:56
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Συναγερμός» ενόψει Πάσχα - Έχουν θανατωθεί πάνω από 476.000 ζώα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.02.2026 | 17:46
Βιολάντα: Συγκλονίζει σύζυγος θύματος - Η εγγονή της «αφήνει λουλούδια στη φωτογραφία και κλαίει» - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 17:35
Το αδιαχώρητο στα μπαρ στο κέντρο της Λάρισας- ξεφαντώνουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους χάλκινων και κλαρίνου (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.02.2026 | 16:26
Νέος γρίφος Ζαχάροβα με αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια ως Ρώσο πολιτικό - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 16:12
Εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή είχαν συγκροτήσει οι 13 συλληφθέντες στη Μαγνησία – Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο - ΔΙΕΘΝΗ | 12.02.2026 | 16:09
Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για υπόθεση πώλησης ακινήτων 900 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:57
Άναψε το κέφι στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφίνο, Αντωνέλα, σουβλάκι και κρασί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:40
Το τσικνίζουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους κλαρίνων- πήραν φωτιά οι ψησταριές (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:18
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Μιχάλης Ανατολίτης – «Έφυγε» σε ηλικία 56 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 10:40
Σοκ 27χρονος Τυρναβίτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 16:12
Εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή είχαν συγκροτήσει οι 13 συλληφθέντες στη Μαγνησία – Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 12:48
Πλήγμα στο κύκλωμα ναρκωτικών του Βόλου: Κατασχέθηκαν χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη, λίρες και όπλα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:57
Άναψε το κέφι στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφίνο, Αντωνέλα, σουβλάκι και κρασί (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 11:31
Κύκλωμα μαμούθ στον Βόλο: Στην Εισαγγελία Βόλου θα οδηγηθούν σήμερα οι «13» για τη διακίνηση ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 17:35
Το αδιαχώρητο στα μπαρ στο κέντρο της Λάρισας- ξεφαντώνουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους χάλκινων και κλαρίνου (ΦΩΤΟ+video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed