ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρόταση για ενίσχυση ως 5000 ευρώ κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης από τη Κομισιόν λόγω κορονοϊού
Σύμφωνος ο Μάκης Βορίδης, αλλά τα λεγφτά δεν επαρκούν από την αναδιάρθρωση του ΠΑΑ

Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση στην Κομισιόν για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως 5000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλελυση, για την αποζημίωση των παραγωγών λόγω κορονοϊού, μέσω της αναδιάρθρωσης αδιαθετων κονδυίων που έχει κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, από το ΠΑΑ. Την πρόταση την ασπάζεται ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αν και τα αδιάθετα κονδύλια δεν υπερβαίνουν στη χώρα τα 160 εκατμμύρια ευρώ, ενώ το μέτρο για να είναι καθολικό και οριζόντιο απαιτεί περίπου 3 δις ευρώ (600.000 εκμεταλλεύσεις).
Την πρόταση που αρχικά δεν έκανε δεκτή το κολέγιο των Επιτρόπων, την κατέθεσε ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και προβλέπει κι διάθεση έως 50.000 ευρώ σε σχήματα , όπως ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Επειδή μαλιστα όλες οι χώρες-μελη δεν έχουν την ιδια δυαντότητα διάθεσης πόρων, εξετάζεται το ενδεχόμενο ευελειξιας και μεταφοράς πόρων από τον πυλώνα ΙΙ στον πυλώνα Ι για την ενίσχυση των αγροτών.
Στην περίπτωση της χώρας μας για να προκύψει από το ΠΑΑ ένα αξιόλογο κονδύλι που θα στηρίξει μέτρα για τον κορωνοϊό θα πρέπει να θυσιαστούν μη προκηρυγμένα προγράμματα, όπως είναι αυτά των Αγροτικών Συμβούλων και της Δάσωσης Γαιών, το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει σήμερα τα 160 εκατ,. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο διευκρινίζεται και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι δεν πρόκειται για γενικευμένη καταβολή 5χίλιαρου, όπως αφήνεται από κάποιους να εννοηθεί, θα είναι ειδική ενίσχυση περιπτώσεων αγροτών και επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και σίγουρα δεν θα είναι 5.000 ή 50.000 ευρώ αντίστοιχα αλλά κάτι πολύ λιγότερο.
Οι προτάσεις των 27 υπουργών για τον αγροδιατροφικό τομέα
Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού στον αγροδιατροφικό τομέα, παρουσίασαν με Κοινή τους Δήλωση οι υπουργοί Γεωργίας των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μέσω της Κοινής αυτής Δήλωσης «επισημαίνεται η ύψιστη προτεραιότητα που έχει δοθεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να συνεργαστούν από κοινού όλα τα Κράτη Μέλη στην κατεύθυνση που ορίζει το πνεύμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Συγκεκριμένα, οι 27 υπουργοί Γεωργίας προτείνουν:
- Την εφαρμογή μέτρων βάσει του κανονισμού για την Kοινή Oργάνωση της Αγοράς (ΚΟΑ) που προβλέπεται στην ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων ιδίως μέτρων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν οι τομείς στους οποίους έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαταραχές και οι οποίοι έχουν υποστεί επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους, καθώς και στοχευμένα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς.
- Τη συνεχή και στενή παρακολούθηση όλων των τομέων κατά την προσεχή περίοδο, επιδεικνύοντας την κατάλληλη ετοιμότητα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο της ΚΟΑ εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
- Την άμεση παροχή περαιτέρω ευελιξίας στα Κράτη Μέλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έγκαιρης καταβολής των προγραμματισμένων πληρωμών, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων ποσοστών προκαταβολής πληρωμών σε σχέση με αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή επιτόπιων και διοικητικών ελέγχων, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου.
- Μια συνεχιζόμενη, ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση που θα καταδεικνύει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τον ζωτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και ο ευρύτερος αγροτοδιατροφικός τομέας ως απάντηση στην άμβλυνση των επιπτώσεων της νόσου (COVID-19), καθώς και την ισχύ της ΚΑΠ στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών τόσο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όσο και στο μέλλον.
- Την ανάδειξη της ετοιμότητας των Ευρωπαϊκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων να -αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία καθώς και άλλες σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 11:28
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 11:25
Στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στη Νέα Αγχίαλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 11:21
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 11:17
Σε κρίσιμη κατάσταση η μητέρα και ο 10χρονος αδελφός του 3χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 11:13
«Ναυάγιο» στο Ισλαμαμπάντ - «Δεν φτάσαμε σε συμφωνία με το Ιράν» λέει ο Βάνς - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 01:13
Στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου Βόλου το Άγιο Φως - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:09
Πασχαλινό μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη: Ευαγγέλιον ειρήνης ο λόγος της Αναστάσεως - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 18:06
Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 10:47
Χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμών με αιτία το monitoring, ουρά 250 εκατ. ευρώ πάει προς εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 11:56
Σπεύδουν για ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι οι Λαρισαίοι-μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 15:50
Τραγωδία στην Καβάλα: Παιδί 3 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΒΟΛΟΣ | 11.04.2026 | 11:04
Απέραντη θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 59χρονης εκπαιδευτικού – Εφυγε από τη ζωή η Αποστολία Βεργούλια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 00:02
Θλίψη στην Ελασσόνα: Έφυγε» από τη ζωή ο Χρήστος Γεωργιάδης













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed