ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αναζητούν ξενοδοχεία σε Καρδίτσα και Τρίκαλα για τους πρόσφυγες
Αναλαμβάνει διοικητής στον καταυλισμό του Κουτσόχερου

Ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών αναζητεί και στη Θεσσαλία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τους πρόσφυγες, αναζήτηση ενταγμένη στις προσπάθειες αποσυμφόρησης της νησιωτικής Ελλάδας και ειδικότερα των Κέντρων Yποδοχής.
Οι εξελίξεις με τον νέο κορονοϊό έχουν αναβάλει προσωρινά την όποια απόφαση αφού προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ο σχεδιασμός αφορά στην επόμενη ημέρα που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα καθώς επείγει η αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» έχουν βολιδοσκοπηθεί οι προθέσεις τουλάχιστον πέντε ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται πως δεν βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με ξενοδόχους της Λάρισας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι όποιες συζητήσεις πάντως αφορούν σε ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο και όχι σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού. Όπως συνέβη δηλαδή το προηγούμενο διάστημα με τρεις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού με απευθείας συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών με τους πρόσφυγες να μεταφέρονται βραδινές ώρες.
ΥΠΟ ΕΞΩΣΗ
Εν αγνοία της τοπικής κοινωνία, προκαλώντας την αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρήθηκε πρόσφατα από τον ΔΟΜ και η μίσθωση διαμερισμάτων με voucher με δελεαστική μάλιστα προσφορά στους ιδιοκτήτες. Με τον Δήμο Λαρισαίων, όπως είναι γνωστό, να ζητά να «παγώσει» το πρόγραμμα «Ήλιος 2» (σ.σ. αφορά στη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα) έως ότου υπάρξει συντονισμός με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε χθεσινή του συνέντευξη, προαναγγέλλοντας μείωση των δομών, έθιξε μια διάσταση που αφορά στους πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πλέον με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές. Άρα είναι υποχρεωμένοι από εκεί και πέρα να φροντίσουν τα του εαυτού τους, όπως κάνει ο κάθε πολίτης. Και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στόχος της Κυβέρνησής είναι να πολλαπλασιάσουμε φέτος τις απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία αυτών που έχουν μπει και τελικά η αίτησή τους κρίνεται αβάσιμη». Διάσταση που αφορά σε 150 με 200 πρόσφυγες στη Λάρισα, για τους οποίους περατώθηκε πλέον η διαδικασία και έλαβαν άσυλο. Λόγω κορονοϊού η παραμονή τους σε διαμερίσματα της Λάρισας έχει παραταθεί έως τις 31 Μαΐου τα οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν προφανώς από την 1η Ιουνίου. Οι πρόσφυγες αυτοί μπορεί να έλαβαν το άσυλο αλλά ενδεχομένως να βρεθούν μετέωροι καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία μετάβασης στην επόμενη φάση και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό.
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε δομές στο νομό Λάρισας -και χωρίς να υπολογιστούν οι διαμένοντες σε μισθωμένα διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία»- φιλοξενούνται συνολικά 1.598 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 1.420 στο Κουτσόχερο, 89 (14 οικογένειες) στον Δοχό, 39 ανήλικοι στην Καρίτσα και άλλοι 50 στη Σωτηρίτσα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Να σημειωθεί τέλος ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι διοικητές για τις 32 ανοικτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Λάρισα (Κουτσόχερο) και ο Βόλος («Μόζας»). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου, ενώ οι διοικητές θα έχουν θητεία ενός έτους. Εκτιμάται πως θα είναι πολιτικά πρόσωπα αφού στα απαιτούμενα προσόντα της προκήρυξή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειωνόταν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ικανότητα και εμπειρία συναφή με τα καθήκοντα της θέσης και γνώση σε καλό επίπεδο, μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας κ.λπ.
Επί της ουσίας όμως η τοποθέτηση διοικητή αναμένεται να επιλύσει το οξύ πρόβλημα της έλλειψης κεντρικού συντονιστή. Αρχικά υπεύθυνος στη δομή του Κουτσοχέρου είχε ορισθεί ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, με τη λειτουργία συντονιστικού οργάνου αλλά με την πάροδο του χρόνου την ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού, στην πραγματικότητα είχε αναλάβει Δανέζικη ΜΚΟ (DRC).
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Β. Κακάρας
- ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 17:17
Πειραιάς: Τέσσερις Ρομά βίασαν το 14χρονο κορίτσι - Το ραντεβού από το TikTok κατέληξε σε εφιάλτη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 17:12
Φεστιβάλ καφέ χωρίς τους καφετεριούχους (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2025 | 16:32
42 προτάσεις για την ενίσχυση της έρευνας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 8 εκατ. ευρώ (πίνακας) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 16:27
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου» - Τι απαντά για την αναφορά του στους διαλόγους ο Κέλλας - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 16:20
Φρίκη στην Αττική: Τέσσερις άνδρες βίασαν 14χρονη - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 16:14
Φωτιά τώρα στη Ραφήνα - Μήνυμα 112 για εκκένωση τριών περιοχών -Κλειστή η λεωφόρος Μαραθώνος - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 12:25
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα της Λίβερπουλ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.07.2025 | 12:21
Καρδίτσα: Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο 6ο Δημ. Σχολείο
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 09:43
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απειλές δέχεται ο Λαρισαίος αγρότης μετά τις αποκαλύψεις του - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 13:21
Γιάννουλη: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στη 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 02.07.2025 | 10:02
Καταγγελία Λαρισαίου αγρότη: Έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ελιές μέσα σε αεροδρόμιο - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 11:49
Σε σοκ αγρότης από τον Τύρναβο που του έκλεψαν τα νεκταρίνια από το κτήμα του (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.07.2025 | 08:20
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται και σήμερα οι πληρωμές – Εντολή για δεύτερη παρτίδα στην Τράπεζα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.07.2025 | 17:00
Λυκουρέντζος: Με διαφάνεια και αντικειμενικές εκτιμήσεις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 23:39
Υπογραφεται η ΚΥΑ για τα 13 εκατ. ευρώ για φερτά υλικά , απομένει το φυτικό κεφάλαιο 65 εκατ. ευρώ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.07.2025 | 15:04
Έρχεται νέο κύμα καύσωνα: Ο Θεσσαλικός κάμπος στις περιοχές που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 42°C