ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πάσχα στο χωριό μόνο με εκκαθαριστικό της εφορίας
Στο χωριό με «σφραγίδα» Taxis

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.
Ο μεγαλύτερος «αντίπαλος» που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στην προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού από τους πολίτες είναι δίχως αμφιβολία το Πάσχα, κατά το οποίο πραγματοποιείται παραδοσιακά η μεγαλύτερη μαζική έξοδος των Ελλήνων στη διάρκεια του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες θα πεισθούν πως φέτος δεν θα κάνουν το «συνηθισμένο Πάσχα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά θα παραμείνουν αυστηρά στις μόνιμες κατοικίες τους. H κυβέρνηση έχει ρίξει σχεδόν όλο το βάρος στον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί στο ελάχιστο η μετακίνηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετές. Πριν τις παραθέσουμε, όμως, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, με τα υφιστάμενα μέτρα, απαγορεύεται η υπεραστική μετακίνηση. Αρα, τα υπό εξέταση σενάρια προβλέπουν την αυστηροποίηση του πλαισίου και των ελέγχων, ώστε ακόμα και κάποιοι που σκέφτονταν να μεταβούν στο χωριό τους, να μην το σκεφτούν καν.
Το κλείσιμο των διοδίων, με την έννοια του σφραγίσματος, δεν μπορεί να είναι πρακτικά η λύση. Χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα και της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ανέφερε σε μια αποστροφή του κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: «Είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς και έχουμε καταφέρει και έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Την ηθική της ατομικής ευθύνης νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε». Η φράση αποκλείει σφράγισμα διοδίων και δείχνει πως η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι όντως έτοιμη να αυστηροποιήσει τη δέσμη μέτρων, αυτό θέλει να γίνει όχι με ακραίους περιορισμούς, αλλά σε απόλυτη συνεργασία με τους πολίτες.
Στο διά ταύτα, ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου ώστε να αποφευχθεί το «Πάσχα στο χωριό» είναι η μετακίνηση μέσω διοδίων μόνο με φορολογική δήλωση, που θα πιστοποιεί τη μόνιμη κατοικία. Η αστυνόμευση είναι βέβαιο πως θα είναι αυξημένη, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι, και στην περίπτωση που αποφασιστεί να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο κανένας δεν θα μπορεί να μετακινηθεί εκτός του νομού όπου ζει μόνιμα, όπως πιστοποιείται μέσω της πλατφόρμας Taxis.
Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση του χρονικού ορίου στις μετακινήσεις και το πλαφόν στο πόσες φορές ημερησίως μπορεί κάποιος να στείλει SMS. Tην αυστηροποίηση προανήγγειλε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τη φράση: «Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε». Οι τελικές επιλογές ανήκουν βεβαίως στον πρωθυπουργό, που έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό εισηγήσεων.
Ομιλία στη Βουλή
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τον λόγο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τρεις ΠΝΠ με τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τον απολογισμό τής μέχρι τώρα αντιμετώπισης του ιού, να ευχαριστήσει τους πολίτες και να τους εμψυχώσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναφερθεί και στα μέτρα ενόψει Πάσχα, καθώς ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα κρίνει την πορεία της νόσου στη χώρα μας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.12.2025 | 11:33
Συνεχίζονται από σήμερα Παρασκευή οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 11:06
Η ανακοίνωση της Hellenic Train για τη βλάβη σε αμαξοστοιχία Intercity – Συνέχισε το δρομολόγιο με 131 λεπτά καθυστέρηση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 10:58
Χριστούγεννα στη… «βαμβακοχώρα»! - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 10:46
Ασύµφορες τιµές στο σκληρό σιτάρι οδηγούν σε µείωση εκτάσεων το 2026 σε Καναδά, Ιταλία ερωτηματικό η Ελλάδα - ΒΟΛΟΣ | 26.12.2025 | 10:41
Ιστορικό χαμηλό στα ξενοδοχεία – «Μαύρα» Χριστούγεννα σε Βόλο και Πήλιο-μαζικές ακυρώσεις λόγω μπλόκων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2025 | 10:27
Παράταση στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης τμημάτων του Ενιπέα - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:23
Φωτιά στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος, σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και ο αδελφός του - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:08
Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος από φωτιά στο σπίτι του – Στο νοσοκομείο ο 6χρονος αδελφός και ο πατέρας του
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:37
Ουρές Λαρισαίων για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:25
Τα τσιμεντένια στηθαία για ασφαλή διέλευση διχάζουν τα αγροτικά μπλόκα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 11:24
Θρίλερ με την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πορροΐων -Χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας ίχνη











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed