ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Kορονοϊός: Πακέτο στήριξης 150 εκατομ. ευρώ για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας
Το ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Με ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ ξεκινάει η ενίσχυση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής ο κορωνοϊός.
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί σε ποια ακριβώς μέτρα θα εξειδικευθεί. Η ευθύνη γι’ αυτό περνάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο καλείται τις επόμενες ώρες να κάνει το σχεδιασμό του.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση Σταϊκούρα αναφέρεται:
Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.
Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Πως προέκυψε το πακέτο
Η ευελιξία που δίνουν οι Βρυξέλλες για ειδική ενίσχυση 100.000 ευρώ σε αγρότες και ο άδειος κουμπαράς του Βορίδη
∆ιευκόλυνση από Βρυξέλλες για κρατική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων που πλήττει ο κορωνοϊός.
Γενναίες θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, οι δυνατότητες που θα έχουν το επόµενο διάστηµα τα κράτη - µέλη όσον αφορά στην οικονοµική ενίσχυση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς που δηµιουργεί ο κορωνοϊός.
Στην τελευταία συνεδρίαση -µέσω τηλεδιάσκεψης- του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας, υιοθετήθηκε απόφαση σύµφωνα µε την οποία τα κράτη - µέλη θα µπορούν να ενισχύουν οικονοµικά µε τη µορφή ειδικών αποζηµιώσεων τους αγρότες µε ποσά µέχρι 100.000 ευρώ για κάθε εκµετάλλευση, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται ανάλογα. Στην περίπτωση των αλιέων το ποσό αυτό θα µπορεί να φθάνει µέχρι τα 120.000 ευρώ.
Όπως διευκρινίζει, αποκλειστικά στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τα χρήµατα αυτά θα µπορούν να δίνονται µε απόφαση του κράτους, µε µόνη την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω αγροτικές µονάδες λειτουργούσαν κανονικά και ήταν πλήρως ενήµερες στις υποχρεώσεις τους µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου του 2019. Η παραπάνω απόφαση λύνει, όπως είναι φυσικό, τα χέρια των - κρατών µελών να κάνουν χρήση εθνικών ενισχύσεων, µε τις ευλογίες των Βρυξελλών και χωρίς να παραβαίνουν το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ και τους κανόνες περί ανταγωνισµού. Οι πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς των Βρυξελλών να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τόσο αποφασισµένοι να αφήσουν στην άκρη τους ισχύοντες κανόνες, προκειµένου να διευκολυνθούν οι οικονοµίες και εν προκειµένω οι παραγωγοί να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Οι διευκολύνσεις έρχονται µε τρεις τρόπους:
Με την ταχύτερη εκταµίευση και διάθεση των κοινοτικών πόρων (βλέπε άµεσες και άλλες ενισχύσεις, σελ. 4-5).
Με την παράταση των προθεσµιών και γενικά τη χαλάρωση του θεσµικού πλαισίου που διέπει τις Κοινές Οργανώσεις Αγορών και τα Προγράµµατα.
Με την απελευθέρωση της δυνατότητας καταβολής εθνικών ενισχύσεων, εκεί όπου άλλοτε αυτό ήταν απολύτως απαγορευτικό
Όσον αφορά στο τελευταίο, το θέµα είναι τώρα ποιες χώρες µπορούν και ποιες κυβερνήσεις θέλουν. Στην περίπτωση της χώρας µας η κυβέρνηση έχει δείξει γερά αντανακλαστικά στο χειρισµό του κορωνοϊού, έχει ήδη θεσπίσει γενναία µέτρα για τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις, δεν έχει κάνει ωστόσο αυτά που χρειάζονται για τους αγρότες. Έτσι, ενισχύονται οι εκκοκκιστές όχι όµως οι βαµβακοκαλλιεργητές, ενισχύονται οι οινοποιοί, όχι όµως οι αµπελουργοί, ενισχύονται οι ζυθοποιοί όχι όµως οι παραγωγοί κριθαριού κ.ο.κ. Η κυβέρνηση υποχρεούται να δει ξανά τις ειδικές ανάγκες κάθε κατηγορίας αγροτών και να κινηθεί ανάλογα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκτροφείς αµνοεριφίων και καλλιεργητές σπαραγγιών, φράουλας και κηπευτικών θα πρέπει να προχωρήσει µε ειδικές ενισχύσεις. Σε όλους τους άλλους µε αναστολή υποχρεώσεων.
agronews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 01:12
Κεφαλονιά: Προφυλακιστέοι οι 3 νεαροί για τον θάνατο της Μυρτούς - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 23:34
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε και απείλησε τους γονείς του - «Μου έκαναν μάγια και βουντού, είναι μασόνοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 23:17
Ivan Greko: Αναφέρθηκε στη φυλακή και την τραυματική εμπειρία του - «Οι χειρότερες είναι στη Λάρισα» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 21:05
Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση στον Βρυότοπο – Νέα παρέμβαση για την οδική ασφάλεια στον Δήμο Τυρνάβου - ΔΙΕΘΝΗ | 17.04.2026 | 20:55
Πόλεμος των άστρων: Προειδοποίηση- σοκ των ΗΠΑ για ρωσική πυρηνική επίθεση στο διάστημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 20:43
Καταγγελίες για «εξαγορά ψήφων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι υποστηρίζει ακαδημαϊκός - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.04.2026 | 20:36
Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά το άνοιγμα του Ορμούζ: Φθηνότερη βενζίνη και αγαθά πρώτης ανάγκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 13:38
Πλήθος πιστών στο λαμπρό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.04.2026 | 18:42
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επιθεωρητής της ΕΑΔ που δικαζόταν για τη Σύμβαση 717













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed