ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ξανά το επίδομα 600 ευρώ σε κατοίκους ορεινών περιοχών της Λάρισας
Είχε μπλοκάρει από το 2017-Δείτε ποιές είναι

Την έναρξη καταβολής του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 4.000 δικαιούχους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Σημειώνεται πως το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ.
Το επίδομα δίνεται από τον ΟΠΕΚΑ στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων για τη στήριξη οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Η απόφαση αφορά πολλούς κατοίκους σε ορεινές κοινότητες των Δήμων Αγιάς, Ελασσόνας, Λαρίσης, Τυρνάβου, Τεμπών και Φαρσάλων στο νομό Λάρισας.
Ειδκότερα στο νομό Λάρισας οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές είναι:
Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσας, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης, Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικισμός Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας και Σκοπιάς.
Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές:
Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας , Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαριτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικισμός Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας, Αγναντερής, Αχιλλειου, Διλοφου, Ερέτριας, Ναρθακίου, Νεράιδας και Γόννων.
Είχε μπλοκαριστεί από το 2017 από την προηγοιύμενη κυβέρνηση

Με αφορμή την καταβολή επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών μετά από 2 χρόνια, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προηγουμένη κυβέρνηση καθυστέρησε 2 ολόκληρα χρόνια την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, επιδεικνύοντας παροιμιώδη αναλγησία απέναντι στους κατοίκους των πλέον δυσπρόσιτων και ευάλωτων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας. Ειδικότερα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ουδέποτε εξέδωσε την προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα όριζε τις διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος για 4.000 συμπολίτες μας.
Λόγω της ανάγκης να δεσμευτεί το ποσό για την καταβολή του επιδόματος από τον προϋπολογισμό του 2020, έγιναν από τη πλευρά μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην αρχή του χρόνου και πλέον ξεκινά η καταβολή του επιδόματος.
Η κυβέρνησή μας φροντίζει όχι μόνο τη πληρωμή του επιδόματος - και για τα 2 τελευταία έτη που μέχρι τώρα είχε αμεληθεί - αλλά και για τη δίκαιη χορήγηση του επιδόματος. Με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στο Ν.4659/2020 για το επίδομα γέννησης θεσπίζεται το αφορολόγητο του επιδόματος με αναδρομική ισχύ από το 2018, καθώς και το ακατάσχετο από το 2020. Με τον τρόπο αυτό αίρεται ο παραλογισμός που ίσχυε ως τώρα, δηλαδή από τη μια πλευρά το κράτος να αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις δυσμενείς συνθήκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης λόγω πρόσθετων εξόδων διαβίωσης και από την άλλη να το φορολογεί ή να το κατάσχει».
Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ. Το επίδομα δίνεται από τον ΟΠΕΚΑ στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων για τη στήριξη οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Σημειώνεται ότι η καταβολή του επιδόματος είχε σταματήσει το 2017.
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.12.2025 | 20:13
Η Hellenic Train ανέβασε χριστουγεννιάτικη κάρτα η οποία εξόργισε τον Νίκο Πλακιά: «Αρρωστημένη συμπεριφορά» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:33
Βέροια: Διαλύθηκε το αυτοκίνητο του 22χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Βίντεο και φωτογραφίες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 14:17
Χριστούγεννα στα μπλόκα κάνουν οι αγρότες: Στην άκρη τα τρακτέρ για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 14:00
Νιώθεις μοναξιά τα Χριστούγεννα – Πέντε προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 13:42
Το «White Christmas» είναι το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών σε φυσική μορφή
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 10:23
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:46
Τακούδης: επικαιροποίηση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την Κυριακή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 13:42
Οργή στη σύσκεψη του μπλόκου της Νίκαιας για την τοποθέτηση στηθαίων- νέο μποτιλιάρισμα στην Εθνική (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 08:48
Από την Καραμανλή αντί της παλιάς Βόλου η διέλευση των ταξιδιωτών- άνοιξαν λωρίδα στη Νίκαια οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 20:01
Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 5χρονο - Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 12:38
Γερανός τοποθετεί τσιμεντένια στηθαία δίπλα στα τρακτερ στον κόμβο της Νίκαιας για την ασφαλή διέλευση (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed