ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αλλαγές στις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
Επιτάχυνση διαδικασιών στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Επιτάχυνση διαδικασιών στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των διαδικασιών μετατάξεων και αποσπάσεων σε δύο αντί για τρεις κύκλους ετησίως με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Μέσω της κινητικότητας θα καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών, με τον πρώτο κύκλο να μετεξελίσσεται σε προστάδιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, ενώ στον δεύτερο θα συμμετέχουν μόνο οι φορείς που δεν κατάφεραν να προσελκύσουν υπαλλήλους από τον πρώτο κύκλο.
Μεταβατικά, για τις εκκρεμείς διαδικασίες των προηγούμενων κύκλων κινητικότητας, οι αποφάσεις για μετάταξη ή απόσπαση εκδίδονται έως τις 31 Μαΐου 2020. Επίσης, απλουστεύεται η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων για μετάταξη ή απόσπαση και μειώνονται τα σχετικά διοικητικά βάρη, ενώ η συνέντευξη των τριών επικρατέστερων για τη θέση δεν θα είναι υποχρεωτική.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή προϊσταμένων, εισάγεται ως προαπαιτούμενο για την κάλυψη θέσης ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης, η προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης τουλάχιστον επιπέδου Τμήματος. Η μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας θα υπολογίζεται ξεχωριστά για τον χρόνο που έχει διανυθεί με την ιδιότητα του υπαλλήλου σε σχέση με τον χρόνο σε θέσεις ευθύνης. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα μοριοδότησης και των μη συναφών μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, προβλέπεται ότι τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά γίνονται δεκτά χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους.
Επίσης, αυξάνεται στα τρία έτη από εννέα μήνες η ισχύς των πινάκων επιλαχόντων προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ από τους οποίους οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν υπαλλήλους, χωρίς νέα προκήρυξη.
Για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών θεσπίζεται πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με τίτλο «Πρόληψη στο Σπίτι» ως τμήμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», με το οποίο τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που θα διενεργούνται κατ- οίκον θα αποστέλλονται μέσω τηλε-ιατρικής στους συμβεβλημένους ιατρούς.
Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» συστήνεται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις των ΟΤΑ και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται, ενώ οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ μετεξελίσσονται σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις.
Με άλλες διατάξεις επιχειρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας και ο εκσυγχρονισμός της ληξιαρχικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά, οι ληξιαρχικές πράξεις γεγονότων για τους Έλληνες του εξωτερικού θα δηλώνονται στον τόπο κατοικίας τους, μέσω των ελληνικών προξενικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:02
«Πνίγηκε» η Ζαγορά από την κακοκαιρία με πάνω από 99 χιλιοστά βροχής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 11:09
Στα λευκά από το Περτούλι και πάνω-Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 11:06 | video
Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα -Νέα έντονη βροχόπτωση στην Αττική, η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 11:01
Βόλος: Του απέσπασε 600 ευρώ για να του πουλήσει μοτοσικλέτα που ανήκε σε ..νεκρό! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 10:42
Τακούδης: Χιονοπτώσεις στα ορεινά Τρικάλων- ισχυρές βροχοπτώσεις Ζαγορά, παράλια Αγιάς -τα ύψη βροχής - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 10:25
Μέσα στο «στοιχειωμένο» εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο -Δείτε πώς είναι σήμερα η ΤΕΟΚΑΡ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 10:17
Τρίκαλα: Σοβαροί φόβοι νέας έκρηξης στη «Βιολάντα» - Πολύμηνη διαρροή προπανίου δείχνουν τα στοιχεία
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 10:23
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 19:12
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 18:53
Βιολάντα: Το προειδοποιητικό καμπανάκι, η μηχανική της καταστροφής και η αόρατη παγίδα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed