ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΑΠΘ: Επιστήμονες δημιούργησαν εφαρμογή που προβλέπει την κολπική μαρμαρυγή
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια πρωτοποριακή εφαρμογή η οποία και υποψήφια για ένα πολύ σημαντικό βραβείο.
Η ψηφιακή τεχνολογία και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στο τομέα της Καρδιολογίας συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και στη μείωση έως και 50% των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο.
Σήμερα υπάρχουν εφαρμογές για έξυπνα κινητά που όχι μόνο υπενθυμίζουν στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρει τα φάρμακά του αλλά τον βοηθούν να αναγνωρίσει τις ενδείξεις που αποτελούν πρόαγγελο επιδείνωσης της κατάστασής του ώστε να απευθυνθεί στον γιατρό.
Η εφαρμογή που δημιούργησαν στο ΑΠΘ
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στην Γ΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, μπορεί να αναλύσει τμήματα καρδιογραφήματος και να προβλέψει την πιθανότητα να πάθει ο ασθενής κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες οι οποίες θα είναι υποψήφιες προς βράβευση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών των Πανελληνίων Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ο επικεφαλής της Καρδιολογικής Κλινικής
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Γ΄Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός , τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως πολλές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης του ασθενούς με τον γιατρό του ή με το σύστημα υγείας. Επίσης μέσω των εφαρμογών αυτών μπορούν να δοθούν στον ασθενή οι πρώτες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει αλλά και να τον εκπαιδεύσουν σε αυτά που πρέπει να κάνει.
«Η πιο συχνή αιτία εισαγωγής απορρυθμισμένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι το ότι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους . Σκεφτείτε έναν ασθενή 70 χρόνων που πρέπει να παίρνει 18 χάπια την ημέρα για το σάκχαρο, για τη χοληστερίνη, για την καρδιά κλπ. Στην Γ πανεπιστημιακή κλινική έχουμε φτιάξει μία τέτοια εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η εφαρμογή αυτή, μέσω κινητού, υπενθυμίζει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει καθημερινά. Του θυμίζει να παίρνει τα φάρμακά του και επίσης έχει έναν έξυπνο αλγόριθμο που του υπενθυμίζει τα σημεία τα οποία αποτελούν τους προάγγελους επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται στην φάση της κλινικής αξιολόγησης» πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.
Παράλληλα ανέφερε ότι με τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50% οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, τονίζοντας παράλληλα ότι κάθε ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο κοστίζει 230 ευρώ ενώ το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται 1.200 ευρώ».
Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ακόμη ότι η Γ Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει και μια εφαρμογή η οποία, με αλγόριθμο που αναλύει ένα κομμάτι του καρδιογραφήματος του ασθενούς και με μία πολυσύνθετη μαθηματική ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να προβλέψει κατά πόσο αυτός ο ασθενής θα πάθει κολπική μαρμαρυγή ή όχι.
«Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα είναι μία μάστιγα για την κοινωνία μας και είναι μία αρρυθμία η οποία σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα , εγκεφαλικά επεισόδια κλπ και καταστρέφει την ποιότητα ζωής. Η εφαρμογή αυτή έχει επιλεγεί στις πέντε καλύτερες προς βράβευση στο επερχόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη», επισήμανε ο κ. Βασιλικός.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:12
Πλημμύρισαν ξανά μετά 2 μήνες τα παράλια του δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:04
Κουρέτας για Αγιόκαμπο: Σε κακοτεχνία οφείλονται προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 20:00
Νίκος Παπαπέτρος: Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι υπόθεση που μας αφορά όλους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 19:56
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμημα Μουργκάνι- Γρεβενά λόγω χιονοπτώσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:50
Καλλιάνος, Αρναούτογλου, Τσατραφύλλιας προειδοποιούν για την κακοκαιρία: «Δεν έχει τελειώσει» - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:46
Θρίλερ στη Νέα Πέραμο, άρπαξαν, σκότωσαν και πέταξαν σε ρέμα νεαρό άνδρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 19:36
Ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα - 189 χιλιοστά βροχής στο Πήλιο - Πλημμύρισε η παραλιακή στον Αγιόκαμπο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 15:45
Έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα- Φούσκωσε ο Ληθαίος (βίντεο)
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 10:06
Άνδρας έπεσε μέσα αρδευτικό κανάλι στη Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.02.2026 | 09:07
Τακούδης: ΠΟΣΟ DANIEL ΗΤΑΝ Ο BYRON; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 07:45
Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία-ήχησε το 112 το βράδυ του Σαββάτου (ΦΩΤΟ)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed