ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο Βορίδης ετοιμάζει στρατηγικό σχέδιο για ελαιόλαδο-θα επισκεφθεί το Βόλο αρχές Μάρτη
Για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου έγινε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη

Για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου έγινε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (18 Φεβρουαρίου 2020), μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι με την σημερινή εικόνα της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης της ΕΕ. Η ηγεσία του Υπουργείο θα πρέπει να ενδιαφερθεί να εξετάσει τυχόν τροποποιήσεις του μέτρου στο μέλλον ώστε να μπορεί η ελληνική παραγωγή να οφεληθεί.
Ακόμη συζητήθηκε η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί χρόνο και δεν προβλέπεται να φέρει άμεσα αποτελέσματα, αρκεί βέβαια να μην «παγώσει» μέσα από την συγκρότηση μιας ακόμη Επιτροπής.
Κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποια αποτελέσματα θα ήταν τα προγράμματα προώθησης από τη Διεπαγγελματική (όπως γίνονται και σε άλλα προϊόντα), που ήδη εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί και Ιταλοί με μεγάλη επιτυχία. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ αυτών των προγραμμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και 85%. Θα ήταν μια ευκαιρία - και με αφορμή τους δασμούς που επεβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στο ισπανικό ελαιόλαδο - να κερδίσει το ελληνικό ελαιόλαδο νέες αγορές σε τρίτες χώρες. Βέβαια θα πρέπει να βελτιώσει τον μηχανισμό το ΥπΑΑΤ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να εισπράττονται άμεσα (σε αυτό το θέμα μας ξεπέρασαν ακόμη και οι Βούλγαροι). Δεν γίνεται να προχωράς σε μια καμπάνια σε χώρα του εξωτερικού και να εισπράττεις τα χρήματα καθυστερημένα.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί να γίνει χιονοστιβάδα στις τοπικές οικονομίες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, που χτυπά όλο τον τομέα (από τον παραγωγό, το ελαιοτριβείο, τον τυποποιητή, τον έμπορα) λόγω των χαμηλών τιμών και των μειωμένων εμπορικών πράξεων. Αν η φετινή χρονιά επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο τότε πολλά αναμένεται να αλλάξουν στον κλάδο.
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
 «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε την Τρίτη (18 Φεβρουαρίου 2020) συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι δυνατότητες λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Άπαντες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής του ελαιολάδου συνδέεται με την μεγάλη προσφορά, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου.
Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό ελαιόλαδο επεβλήθησαν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικό τμήμα της διοχέτευσης της στην αμερικανική αγορά και να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συνολικά οι τιμές στο ελαιόλαδο.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλοι συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.
Αντιθέτως, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής της ελαιοκομίας αλλά και για την ενίσχυση των προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εμπορευσιμότητας του ελαιολάδου.
Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου αλλά και οι φορείς που τη συγκροτούν, συμφώνησαν να εργαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους.
Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Υπουργού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου η οποία έχει οριστεί για την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 στις 12.00 μ.μ.».
Το ελαιόλαδο στην εστίαση
 Κάποιες ελπίδες για αλλαγή στην κατρακύλα των τιμών παραγωγού υπάρχουν από την αλλαγή στη νομοθεσία με τις επώνυμες φιάλες ελαιολάδου στην εστίαση. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), «η αλλαγή που φέρνει η νέα νομοθεσία είναι ότι υποχρεωτικά θα υπάρχει μια φιάλη μιας χρήσης με επώνυμο ελαιόλαδο στο τραπέζι του εστιατορίου, η οποία θα είναι μη επαναγεμιζόμενη. Οι συκευασίες μπορεί να είναι από 10 ml μέχρι 500 ml. Θα μπορούν να έχουν έξτρα παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, αν και εμείς ζητήσαμε να έχουν μόνο έξτρα παρθένο. Οι μικρές συσκευασίες 10-20 ml θα μπορούν να τις παίρνουν μαζί τους οι πελάτες όταν φεύγουν. Οι μεγάλες θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλο τραπέζι αλλά δεν θα επιτρέπεται να τις ξαναγεμίζουν.
Αν εφαρμοστεί το μέτρο θα απορροφήσει ένα μέρος της παραγωγής ελαιολάδου από τους Έλληνες και ξένους πελάτες. Σήμερα η εστίαση απορροφά περίπου 10.000 τόνους. Στις φιάλες στο τραπέζι εκτιμάμε ότι θα διακινηθεί μια ποσότητα περίπου 4.000 τόνων η οποία όμως θα μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο».
Εμείς να προσθέσουμε ότι δεν αρκεί να εφαρμοστεί το μέτρο αλλά και το ελαιόλαδο που θα διακινηθεί σε αυτές τις φιάλες να είναι ελληνικό και όχι «βαφτισμένο» φτηνό παρθένο και έξτρα παρθένο από Ισπανία και Τυνησία.
Στον Βόλο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
Την πόλη του Βόλου πρόκειται να επισκεφθεί στις 12 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά είναι βέβαιο οτι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών, από Αλμυρό, Βελεστίνο και Πήλιο, στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη συμμετοχής.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2025 | 21:30
 Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου: Οργισμένο «όχι» στο λουκέτο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Αγναντερό
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 21:25
 Σ. Δασκαλόπουλος: «Απαίτηση του Δήμου Παλαμά η άμεση επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» (ΒΙΝΤΕΟ)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 21:17
 Δημ. Μπιλάλης καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών: Το βαμβάκι έχει μέλλον παρά την κρίση τιμών την τελευταία διετία
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 20:58
 Η επόμενη μέρα της θέρμανσης έκανε στάση στη Λάρισα-Παρουσίαση της νέας γενιάς αντλιών θερμότητας Daikin Altherma 4 H (ΦΩΤΟ)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 20:40
 Κουρέτας: Ψέμματα ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για ευλογιά- η χώρα δεν έχει αιτηθεί έγκριση
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 20:30
 Φυτικό κεφάλαιο Daniel 50 εκατ. ευρώ Νοέμβρη -120 εκατ. προκαταβολή ΕΛΓΑ για εαρινό παγετό, έως 15 Δεκέμβρη η πληρωμή
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 20:08
 Σε απόγνωση οι Λαρισαίοι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκα στα τέλη Νοέμβρη (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 19:52
 Κινητοποιήσεις στον Τύρναβο για το κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.10.2025 | 10:58
 Σφοδρή επίθεση Κώστα Τσιάρα σε Δημήτρη Κουρέτα – «Χρειάζεται σοβαρότητα, όχι λαϊκισμός στην αντιμετώπιση της ευλογιάς»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 13:42
 Ζωοτροφές μόνο για παραγωγικά ζώα – «Η επιδότηση είναι μισή και όχι για όλη την εκτροφή» διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 11:22
 Στη Λάρισα ξανά για τη δίκη με τα χαμένα βίντεο της τραγωδίας των Τεμπών Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλος (ΦΩΤΟ)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2025 | 10:42
 Θλίψη στην Καρδίτσα: «Έφυγε» από τη ζωή ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Παπαβασιλείου
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 08:57
 Στρατιωτικός ο 31χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στη Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 10:49
 Δήμος Τεμπών: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛTΑ στο Συκούριο
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 09:12
 Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.10.2025 | 09:06
 Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80%






































 Facebook
 Facebook Twitter
 Twitter Youtube
 Youtube RSS Feed
 RSS Feed