ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο Βορίδης ετοιμάζει στρατηγικό σχέδιο για ελαιόλαδο-θα επισκεφθεί το Βόλο αρχές Μάρτη
Για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου έγινε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη

Για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου έγινε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (18 Φεβρουαρίου 2020), μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι με την σημερινή εικόνα της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης της ΕΕ. Η ηγεσία του Υπουργείο θα πρέπει να ενδιαφερθεί να εξετάσει τυχόν τροποποιήσεις του μέτρου στο μέλλον ώστε να μπορεί η ελληνική παραγωγή να οφεληθεί.
Ακόμη συζητήθηκε η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί χρόνο και δεν προβλέπεται να φέρει άμεσα αποτελέσματα, αρκεί βέβαια να μην «παγώσει» μέσα από την συγκρότηση μιας ακόμη Επιτροπής.
Κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποια αποτελέσματα θα ήταν τα προγράμματα προώθησης από τη Διεπαγγελματική (όπως γίνονται και σε άλλα προϊόντα), που ήδη εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί και Ιταλοί με μεγάλη επιτυχία. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ αυτών των προγραμμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και 85%. Θα ήταν μια ευκαιρία - και με αφορμή τους δασμούς που επεβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στο ισπανικό ελαιόλαδο - να κερδίσει το ελληνικό ελαιόλαδο νέες αγορές σε τρίτες χώρες. Βέβαια θα πρέπει να βελτιώσει τον μηχανισμό το ΥπΑΑΤ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να εισπράττονται άμεσα (σε αυτό το θέμα μας ξεπέρασαν ακόμη και οι Βούλγαροι). Δεν γίνεται να προχωράς σε μια καμπάνια σε χώρα του εξωτερικού και να εισπράττεις τα χρήματα καθυστερημένα.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί να γίνει χιονοστιβάδα στις τοπικές οικονομίες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, που χτυπά όλο τον τομέα (από τον παραγωγό, το ελαιοτριβείο, τον τυποποιητή, τον έμπορα) λόγω των χαμηλών τιμών και των μειωμένων εμπορικών πράξεων. Αν η φετινή χρονιά επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο τότε πολλά αναμένεται να αλλάξουν στον κλάδο.
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε την Τρίτη (18 Φεβρουαρίου 2020) συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι δυνατότητες λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Άπαντες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής του ελαιολάδου συνδέεται με την μεγάλη προσφορά, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου.
Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό ελαιόλαδο επεβλήθησαν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικό τμήμα της διοχέτευσης της στην αμερικανική αγορά και να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συνολικά οι τιμές στο ελαιόλαδο.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλοι συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.
Αντιθέτως, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής της ελαιοκομίας αλλά και για την ενίσχυση των προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εμπορευσιμότητας του ελαιολάδου.
Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου αλλά και οι φορείς που τη συγκροτούν, συμφώνησαν να εργαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους.
Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Υπουργού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου η οποία έχει οριστεί για την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 στις 12.00 μ.μ.».
Το ελαιόλαδο στην εστίαση
Κάποιες ελπίδες για αλλαγή στην κατρακύλα των τιμών παραγωγού υπάρχουν από την αλλαγή στη νομοθεσία με τις επώνυμες φιάλες ελαιολάδου στην εστίαση. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), «η αλλαγή που φέρνει η νέα νομοθεσία είναι ότι υποχρεωτικά θα υπάρχει μια φιάλη μιας χρήσης με επώνυμο ελαιόλαδο στο τραπέζι του εστιατορίου, η οποία θα είναι μη επαναγεμιζόμενη. Οι συκευασίες μπορεί να είναι από 10 ml μέχρι 500 ml. Θα μπορούν να έχουν έξτρα παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, αν και εμείς ζητήσαμε να έχουν μόνο έξτρα παρθένο. Οι μικρές συσκευασίες 10-20 ml θα μπορούν να τις παίρνουν μαζί τους οι πελάτες όταν φεύγουν. Οι μεγάλες θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλο τραπέζι αλλά δεν θα επιτρέπεται να τις ξαναγεμίζουν.
Αν εφαρμοστεί το μέτρο θα απορροφήσει ένα μέρος της παραγωγής ελαιολάδου από τους Έλληνες και ξένους πελάτες. Σήμερα η εστίαση απορροφά περίπου 10.000 τόνους. Στις φιάλες στο τραπέζι εκτιμάμε ότι θα διακινηθεί μια ποσότητα περίπου 4.000 τόνων η οποία όμως θα μπορεί να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο».
Εμείς να προσθέσουμε ότι δεν αρκεί να εφαρμοστεί το μέτρο αλλά και το ελαιόλαδο που θα διακινηθεί σε αυτές τις φιάλες να είναι ελληνικό και όχι «βαφτισμένο» φτηνό παρθένο και έξτρα παρθένο από Ισπανία και Τυνησία.
Στον Βόλο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
Την πόλη του Βόλου πρόκειται να επισκεφθεί στις 12 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά είναι βέβαιο οτι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών, από Αλμυρό, Βελεστίνο και Πήλιο, στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη συμμετοχής.
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:55
Δ. Δεληγιάννης επικεφαλής Συμπαράταξης Λαρισαίων: Η αλληλεγγύη δεν είναι συγκυρία — είναι ευθύνη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:36
Όνειρο απατηλό η ενοικίαση οικονομικά προσιτής κατοικίας - Αύξηση ενοικίων 39,4% από 2019 έως 2025- +40% η Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:22
Εκλογές στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας ενόψει κινητοποιήσεων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 04.11.2025 | 20:11
Παραδόθηκαν τα τρία καταζητούμενα αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2025 | 20:07
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Δωρεάν παραχώρηση κτηρίου για τη διατήρηση του καταστήματος ΕΛΤΑ στην Αργαλαστή - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:04
Δ. Λαρισαίων: Ριζική ανακατασκευή χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας σε Φαλάνη και Γιάννουλη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2025 | 20:01
Φάνης Τακούδης: Πάνω από 120 χιλιοστά βροχής σε Σποράδες, νότιο Πήλιο από τα μεσάνυχτα (video) - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2025 | 19:41
Χρ. Τριαντόπουλος: Πρόταση για ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Εύβοιας – Β. Σποράδων – Ν. Πηλίου
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.11.2025 | 10:02
Τρίκαλα: Έκλεβε επί τρία χρόνια το ταμείο fast food - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.11.2025 | 16:51
Τσιάρας στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν γνωρίζω τίποτα για δικογραφίες που με αναφέρουν - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 11:11
Διαμαρτυρία από τους διανομείς της Λάρισας- ενημερώνουν τον κόσμο με φυλλάδια στην κεντρική πλατεία (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2025 | 12:51
Κουρέτας: Στρατηγικό σχέδιο για καταπολέμηση ευλογιάς με εμβόλια, μέτρα βιοασφάλειας (ΦΩTO) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2025 | 09:57
Απάντηση από ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της Νιτρορύπανσης ζητούν οι Διαχειριστικές Αρχές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2025 | 19:23
Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση μέτρων βιοασφάλειας για ευλογιά -στη Λάρισα τα περισσότερα κρούσματα -θανατώθηκαν 403.925 ζώα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 09:57
Ο μανάβης από τη Λάρισα ενθουσίασε την Παπαρίζου και εξασφάλισε θέση στο Voice! - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:36
Όνειρο απατηλό η ενοικίαση οικονομικά προσιτής κατοικίας - Αύξηση ενοικίων 39,4% από 2019 έως 2025- +40% η Λάρισα






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed