ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
ΑΟΖ: Με «σφραγίδα» ΟΗΕ η τουρκολιβυκή συμφωνία - Χάνει όπλα η Ελλάδα
Χωρίς στρατηγική η Αθήνα, “τρέχει πίσω από τις εξελίξεις”

Προχωρώντας με μεθοδικά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της για τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και τα θέματα των νησιών του Αιγαίου, η Τουρκία διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων, ενώ η Ελλάδα αναγκάζεται να “τρέχει πίσω από τις εξελίξεις”, προσπαθώντας να ανατρέψει τετελεσμένα και διαμορφούμενους συσχετισμούς.
Χωρίς στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η Αθήνα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών της ;Aγκυρας, που προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελος της όλα τα διαθέσιμα “εργαλεία διεθνών κανόνων και διαδικασιών.
Μέσω ΟΗΕ η Αγκυρα κατορθώνει να επισημοποιήσει με όρους διεθνών κανόνων το περιβόητο τουρκολιβυκό “μνημόνιο” για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με το οποίο περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσονται στη ζώνη δικαιοδοσίας της Τουρκίας.
Αναρτώνται οι συντεταγμένες- Πώς δημιουργείται τουρκική ΑΟΖ
Ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει εντός των επομένων ημερών τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προβλέπονται στην τουρκολιβυκή συμφωνία Ερντογάν- Αλ Σάρατζ, επισημοποιώντας το περιβόητο μνημόνιο που έχει επικριθεί από πολλές πλευρές, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα βάσει του διεθνούς δικαίου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Διεύθυνση Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, θα αναρτήσει εντός των ημερών τις συντεταγμένες ΑΟΖ που καθορίζονται στο «deal» Ερντογάν -Αλ Σάρατζ, και ουσιαστικά καταστρατηγούν όλους τους διεθνείς κανόνες.
Όπως σημειώνεται, προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ, σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, περιορίζεται στο ελάχιστο η υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και η μέτρηση του νησιού στη διαμόρφωση της ΑΟΖ. Η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος έχουν την ελάχιστη δυνατή μέτρηση, και μικρότερα νησιά - όπως το Καστελλόριζο - μηδενική επήρεια.
Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Επόμενο βήμα οι έρευνες κοντά στην Κρήτη
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επισημοποίηση του τουρκολιβυκού deal (καθώς το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας Ερντογάν - Σάρατζ θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στον ΟΗΕ). Παράλληλα θα «λύσει» και επισήμως τα χέρια της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από καιρό ότι η Αγκυρα επρόκειτο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Ηταν επίσης ενήμερη για τις προθέσεις του ΟΗΕ, που ακολουθεί εν προκειμένου διαδικαστικούς κανόνες, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία. Τώρα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει,τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις.
Στην Αθήνα επικρατεί αμηχανία, ενώ αύριο Δευτέρα ξεκινά ο νέος γύρος διαλόγου με την Τουρκία για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που φανεί κάποιο αποτέλεσμα από τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, τότε αναμένεται να υπάρξει άνοιγμα διαύλου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για περαιτέρω επαφές.
Ωστόσο γίνεται φανερό ότι στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου η θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που η τουρκική πλευρά αδημονεί να αρχίσει τις έρευνες στη... γειτονιά της Κρήτης.
F
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 16:44
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου εξισωτική αποζημίωση στα 216 εκατ. ευρώ, ανά 15νθήμερο πίστωση για διορθώσεις monitoring - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 14:46
Μπλόκο Νίκαιας: έκλεισαν την αερογέφυρα αύριο στα διόδια Μακρυχωρίου, παραμονή πρωτοχρονιάς στη Λάρισα με τρακτερ - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 13:34
Αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων στο μπλόκο της Νίκαιας, έκλεισαν την αερογέφυρα- αύριο ανοίγουν τα διόδια στο Μακρυχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 13:20
Τραυματίστηκε κοπέλα από καραμπόλα 4 οχημάτων στην παλιά Βόλου στο ύψος της Χάλκης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 12:36
Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες: Έκλεισαν στις 12 τα Μάλγαρα προς Αθήνα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.12.2025 | 12:31
Τραγωδία στα Βαρδούσια: Τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι- θρήνος στα Τρίκαλα για τη Θ. Καπλάνη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 12:24
Δ. Κουρέτας: «Ανάψτε ένα κερί γιατί υπάρχει η Θεσσαλία στη χώρα» - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:21
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.12.2025 | 12:21
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:03
Τραγωδία στη Λάρισα: 53χρονος βρέθηκε νεκρός στην πυλωτή πολυκατοικίας νωρίς το πρωί - ΛΑΡΙΣΑ | 26.12.2025 | 19:15
Λάρισα: Τραυματίστηκε νεαρός με πατίνι στο κεφάλι έπειτα από σύγκρουση με μηχανάκι στην Ιουστινιανού (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 19:53
Τραγικό τέλος: Τέσσερις οι νεκροί στα Βαρδούσια -Οι τρεις ορειβάτες που αγνοούνταν και μία γυναίκα - ΒΟΛΟΣ | 26.12.2025 | 10:41
Ιστορικό χαμηλό στα ξενοδοχεία – «Μαύρα» Χριστούγεννα σε Βόλο και Πήλιο-μαζικές ακυρώσεις λόγω μπλόκων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.12.2025 | 12:31
Τραγωδία στα Βαρδούσια: Τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι- θρήνος στα Τρίκαλα για τη Θ. Καπλάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 26.12.2025 | 14:47
Υποδομές και ανάπτυξη στην ορεινή Βερδικούσια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 10:58
Χριστούγεννα στη… «βαμβακοχώρα»!










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed