ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η ρύπανση του Ελασσονίτικου και το φράγμα Αγιονερίου
του Κώστα Γκούμα


Μετά και το πρόσφατο κρούσμα απόρριψης αποβλήτων από τυροκομείο στον Ελασσονίτικο (δες εδώ {1} το πρόσφατο ρεπορτάζ και σχετικό παλαιότερο άρθρο), πιστοποιήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο η συνεχιζόμενη παθογένεια της ανεξέλεγκτης ρύπανσης των παραποτάμων και ποταμών της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας, οι οποίοι, πέραν των άλλων, τροφοδοτούν και τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής Τυρνάβου, από τον οποίο υδροδοτείται (εν μέρει) και η πόλη της Λάρισας.
Και το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ όλοι ορκίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εφαρμόζονται (υποτίθεται) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές οδηγίες (π.χ Οδηγία 60/2000 για τα νερά), ενώ εντάσσονται όλο και περισσότερα έργα επεξεργασίας λυμάτων (από κοινωνικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες) σε προγράμματα χρηματοδότησης, η κατάσταση στον Ελασσονίτικο (παραπόταμο του Τιταρήσιου) παραμένει …. στα γνωστά.
Δεν μας εντυπωσιάζουν οι συλλήψεις των παραβατών ούτε οι σχετικές δηλώσεις των αρμοδίων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται πολιτική βούληση, οργάνωση και αποφασιστικότητα, προϋποθέσεις που, όπως προκύπτει από την χρόνια παθογένεια και όπως η ζωή επιβεβαιώνει, δεν πληρούνται.
Πέραν των άλλων, η λεκάνη απορροής του Ελασσονίτικου, είναι αυτή που θα τροφοδοτεί με νερό ένα σημαντικό (ημιτελές) έργο για την περιοχή Ελασσόνας, τον ταμιευτήρα Αγιονερίου.
Το έργο, προσηλωμένο και αυτό στην πολυετή … στασιμότητα, δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές για να ολοκληρωθεί, παρότι ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί.
Η αντίφαση είναι προφανής. Σε άλλες περιπτώσεις συζητάμε και χρηματοδοτούμε ακριβά ακόμη και έργα – «λακκούβες» για λίγο νερό ύδρευσης και άρδευσης, το καλοκαίρι χανόμαστε κυριολεκτικά από την ξηρασία και το Αγιονέρι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον κάμπο, δεν ολοκληρώνεται και φυσικά δεν μπορεί να μας προσφέρει, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες, τα περίπου 13-15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που θα συγκεντρώνει (όταν ολοκληρωθεί).
Δεν θα μπούμε στη λογική να αναζητούμε ευθύνες. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δικαιούμαστε όμως, όλοι οι πολίτες, να πληροφορηθούμε τι έχουν στο νου τους οι αρμόδιοι για την ολοκλήρωση του έργου, εάν θα επανεξετάσουν τους σκοπούς της αξιοποίησης των υδάτων του ταμιευτήρα στις νέες συνθήκες και βεβαίως εάν όλη αυτή η αδιαφορία για το έργο συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το άλυτο πρόβλημα της ρύπανσης του Ελασσονίτικου. Πάσα πληροφόρηση δεκτή !
- ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 22:04
Καιρός: Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τις πλημμύρες σε Πήλιο και Σκιάθο - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 21:58 | video
Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στη θάλασσα στο Καστρί Nοτίου Πηλίου (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.10.2026 | 21:44
Καιρός - Κολυδάς: Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.10.2026 | 21:36
Μεγάλη νίκη της ΑΕΛ με 1-0 επί του Ευρωπαίου ΟΦΗ με φοβερό γκολ του έφηβου Νίτσου - ΔΙΕΘΝΗ | 28.10.2026 | 21:08
Ισπανία: Τα 17 λεπτά που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων -Η προειδοποίηση που αγνόησε το κέντρο ελέγχου - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 20:31
Κουρέτας: «Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 20:24
Με σημαιοφόρους, παραστάτες και σώματα ασφαλείας η παρέλαση στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.10.2026 | 20:20
Πότε ανοίγει ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 10:14
«Οι άλλοι χύσανε το αίμα τους. Ας βραχούμε λίγο» λέει ο Κουρέτας για τις παρελάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:46
Με ομπρέλες και βροχή, αλλά με υπερηφάνεια η παρέλαση στη Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 10:08
Στα λευκά τα Θεσσαλικά Άγραφα – Χιόνια σε Ρεντίνα και Ζαχαράκη, 20 εκατοστά στην Αργιθέα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:11
Δεν έγινε η παρέλαση στη Γιάννουλη – Δεν πρόλαβε να παρελάσει σημαιοφόρος ο Στέφανος, ο μικρός μαχητής της ζωής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 13:14
Φωτογραφικά κλικς από την παρέλαση υπό βροχή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 15:10
Τίμησαν το «Όχι» με μια ξεχωριστή παρέλαση σε φροντιστήριο της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 17:00
Νέος «Daniel» στον Πλατανιά Πηλίου! Πλημμύρισε το χωριό – ήχησε το 112 – «Μεταβείτε σε υψηλότερους ορόφους» (ΦΩΤΟ +video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed