Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Η ρύπανση του Ελασσονίτικου και το φράγμα Αγιονερίου

του Κώστα Γκούμα

Η ρύπανση του Ελασσονίτικου και το φράγμα Αγιονερίου
12.02.2020 | 12:47
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μετά και το πρόσφατο κρούσμα απόρριψης αποβλήτων από τυροκομείο στον Ελασσονίτικο (δες εδώ {1} το πρόσφατο ρεπορτάζ και σχετικό παλαιότερο άρθρο), πιστοποιήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο η συνεχιζόμενη παθογένεια της ανεξέλεγκτης ρύπανσης των παραποτάμων και ποταμών της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας, οι οποίοι, πέραν των άλλων, τροφοδοτούν και τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής Τυρνάβου, από τον οποίο υδροδοτείται (εν μέρει) και η πόλη της Λάρισας.

Και το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ όλοι ορκίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εφαρμόζονται (υποτίθεται) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές οδηγίες (π.χ Οδηγία 60/2000 για τα νερά), ενώ εντάσσονται όλο και περισσότερα έργα επεξεργασίας λυμάτων (από κοινωνικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες) σε προγράμματα χρηματοδότησης, η κατάσταση στον Ελασσονίτικο (παραπόταμο του Τιταρήσιου) παραμένει …. στα γνωστά.

Δεν μας εντυπωσιάζουν οι συλλήψεις των παραβατών ούτε οι σχετικές δηλώσεις των αρμοδίων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται πολιτική βούληση, οργάνωση και αποφασιστικότητα, προϋποθέσεις που, όπως προκύπτει από την χρόνια παθογένεια και όπως η ζωή επιβεβαιώνει, δεν πληρούνται.

Πέραν των άλλων, η λεκάνη απορροής του Ελασσονίτικου, είναι αυτή που θα τροφοδοτεί με νερό ένα σημαντικό (ημιτελές) έργο για την περιοχή Ελασσόνας, τον ταμιευτήρα Αγιονερίου.

Το έργο, προσηλωμένο και αυτό στην πολυετή … στασιμότητα, δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές για να ολοκληρωθεί, παρότι ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί.

Η αντίφαση είναι προφανής. Σε άλλες περιπτώσεις συζητάμε και χρηματοδοτούμε ακριβά ακόμη και έργα – «λακκούβες» για λίγο νερό ύδρευσης και άρδευσης, το καλοκαίρι χανόμαστε κυριολεκτικά από την ξηρασία και το Αγιονέρι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον κάμπο, δεν ολοκληρώνεται και φυσικά δεν μπορεί να μας προσφέρει, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες, τα περίπου 13-15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που θα συγκεντρώνει (όταν ολοκληρωθεί).

Δεν θα μπούμε στη λογική να αναζητούμε ευθύνες. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δικαιούμαστε όμως, όλοι οι πολίτες, να πληροφορηθούμε τι έχουν στο νου τους οι αρμόδιοι για την ολοκλήρωση του έργου, εάν θα επανεξετάσουν τους σκοπούς της αξιοποίησης των υδάτων του ταμιευτήρα στις νέες συνθήκες και βεβαίως εάν όλη αυτή η αδιαφορία για το έργο συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το άλυτο πρόβλημα της ρύπανσης του Ελασσονίτικου. Πάσα πληροφόρηση δεκτή !Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^