Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Σκρέκας: πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στη Θεσσαλία θα ερημοποιηθούν τα επόμενα 30 χρόνια!

Τι είπε στην Agrotica για κλιματική αλλαγή και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σκρέκας: πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στη Θεσσαλία θα ερημοποιηθούν τα επόμενα 30 χρόνια!
01.02.2020 | 12:14
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας ανέφερε πως θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 10 δισ για την ανασυγκρότηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών στην Ελλάδα.

Την ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα στον πρωτογενή  τομέα και την ανάγκη για επενδύσεις ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών στην Ελλάδα, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να διασφαλιστεί το νερό στις σωστές ποσότητες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Οικοανάπτυξη στην 28η διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, AGROTICA.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη και εντός των επόμενων ημερών ή και εβδομάδων θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε υψηλό επίπεδο.

Τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φροντίζει για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του νερού, με στόχο το περιβαλλοντικό όφελος, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και λέγοντας ότι «το νερό λιγοστεύει και θα συνεχίσει να λιγοστεύει» πρόσθεσε ότι από τα 24 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, τα 12 εκατ. είναι αρδευόμενα και από αυτά (τα 12 εκατ.) ούτε τα μισά καλύπτονται απο κλειστά δίκτυα άρδευσης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι έχουν ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2021-2027) τόνισε ότι «έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα».

Κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση στη Θεσσαλία

Τα κύρια θέματα είναι η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις της να φαίνονται ήδη στη χώρα μας από τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί και «κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές» αλλά και η μεγάλη πρόκληση με το θέμα του νερού, για την οποία «καταρτίζεται μελέτη για το τι θα κάνουμε με το νερό που χάνεται».

Μιλώντας εκ νέου για την ορθή χρήση νερού στη χώρα μας αγαθού που δεν είναι δεδομένο,ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι σήμερα χρησιμοποιούμε μόνο το 11% του βρόχινου νερού, αντλούμε το 65% από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και σύμφωνα με έρευνα πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στο θεσσαλικό καμπο θα ερημοποιηθούν τα επόμενα 30 χρόνια!Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^