ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι πυροδότησε τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου
Η επιρροή των ΗΠΑ Και οι εξελίξεις στο Ιράκ

Aπότομη βουτιά έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, που έκλεισε έτσι την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές Οκτωβρίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε 5,1% στα 55 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης και ενώ νωρίτερα εκείνη του μπρεντ είχε μείνει σε θετικό έδαφος στο Λονδίνο, στα 60,7 δολάρια.
Τα σύννεφα πύκνωσαν αιφνιδίως στην αγορά πετρελαίου, όταν ήρθαν στο φως πληροφορίες που θέλουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε συμφωνία για βαθύτερες μειώσεις στην προσφορά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα πως αυτό είναι αναγκαίο για τη στήριξη των τιμών, σε ένα περιβάλλον διαρκών εμπορικών εντάσεων και εύθραυστης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Bloomberg στην κρίσιμη Σύνοδο του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία θα στείλει το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένη να αντισταθμίζει με μεγαλύτερες περικοπές την περίσσεια προσφορά από άλλες χώρες- παραγωγούς.
Απρόθυμη είναι και η Ρωσία, με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας να δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί η όποια νέα απόφαση για τα επίπεδα προσφορά έως τον Απρίλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Η επιρροή των ΗΠΑ
Στη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος και κάτι ακόμη: Τα στοιχεία που έδειξαν ότι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας αργού και προϊόντων διύλισης για έναν ολόκληρο μήνα. Το είχε πετύχει τα τελευταία χρόνια μόνο σε εβδομαδιαία βάση. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την αυξανόμενη επιρροή του αμερικανικού αργού στην παγκόσμια αγορά και στα δεδομένα για την προσφορά και τη ζήτηση.
Και οι εξελίξεις στο Ιράκ
Τις πιέσεις στο πετρέλαιο εντείνουν και τα γεγονότα στο Ιράκ. Η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας ήταν ένας από τους παράγοντες που επικαλέστηκαν χθες το βράδυ οι traders για να εξηγήσουν την έκταση της πτώσης.
Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούσαν πως οι επενδυτές ίσως να διαβάζουν λάθος τις εξελίξεις. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με προσφορά περίπου 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η παραίτηση, που ήρθε ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις, που βάφτηκαν στο αίμα, ενδεχομένως να σημαίνει ένα ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον για το Ιράκ και κατά συνέπεια μείωση της παραγωγής του και αύξηση των τιμών.
Το τοπίο παραμένει προς το παρόν θολό, αλλά το βλέμμα των αγορών θα μείνει σταθερά στραμμένο στην πολύπαθη χώρα.
naftemporiki.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 21:35
Στόχος χάκερ το ΓΕΕΘΑ: Κυβερνοεπίθεση με άρωμα Κρεμλίνου – Υποκλοπές email και δεδομένων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:18
ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:13
Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:03
Τρίμηνη παράταση για τους εργάτες γης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.04.2026 | 19:55
Θεσσαλία και Γαλλία ανοίγουν δίαυλο συνεργασίας σε τυροκομία και οίνο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 19:16
Οι αυστηροί έλεγχοι φρενάρουν τις πληρωμές – Η πολιτεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους αγρότες απο τους κλέφτες - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 19:08
Blacksword Barracuda: Τα υποβρύχια που προτείνει η Γαλλία στην Ελλάδα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.04.2026 | 18:55
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέο κτιριακό έργο στα Τρίκαλα
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 14:31
Ιδιώτες έστησαν απάτη κοινοτικών επιδοτήσεων με στρέμματα που νοίκιαζαν στη Λάρισα απο την 110 Π.Μ. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 10:15
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. σε δύο Θεσσαλούς αγρότες - Δεσμεύτηκαν 8 ακίνητα και 2 πολυτελή ΙΧ για« ξέπλυμα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 23:46
Καρδίτσα: Βίντεο-ντοκουμέντο με τους δύο ανήλικους δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.04.2026 | 09:33
Γεμάτη προπάνιο η «Βιολάντα» – Τι έδειξαν τα 24 δείγματα που ανέλυσε το Γενικό Χημείο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 09:39
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 19:01
Δικογραφία εις βάρος ανήλικου που είχε μαχαιρώσει για να ληστέψει περιπτερά στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 09:28
Μάχη για τη ζωή 2χρονου παιδιού στον Πλαταμώνα – Συγκλονιστική κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed