ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ενημερωτικό τριήμερο για τα αιολικά στα Άγραφα
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων πραγματοποίησε τριήμερο ενημέρωσης στα ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης με στόχο της διάδωση της κατάστασης που επικρατεί με τα αιολικά στα Άγραφα.
Το τριήμερο φιλοξενήθηκε από το Montanema στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Την Κυριακή παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία ο εκπρόσωπος του Δικτύου Χρήστος Φασούλας (οικονομολόγος) παρουσίασε τις αντιρρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που πρόκειται να ισοπεδώσουν τον μοναδικής αισθητικής αλλά και οικολογικής αξίας ορεινό όγκο των Αγράφων.
Δόθηκαν λεπτομέρειες για τις νομικές κινήσεις που ανέδειξαν το κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας και του αυθαίρετου τρόπου που ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ως γνωστό ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 το δασαρχείο Καρπενησίου έγγραφο Φεβρουαρίου προς την εταιρεία αιολικών αναφέρει ότι χωρίς την έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης καμία εργασία δεν μπορεί να λάβει μέρος, χωρίς ενδιάμεσα να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, με νέο έγγραφο τον Αύγουστο δίνει άδεια έναρξης των εργασιών η οποία ισχύει στην επικράτεια του δασαρχείου Καρπενησίου. Ήδη κινούνται από κοινού με την κίνηση πολιτών για το Ευρυτανικό Περιβάλλον οι απαιτούμενες νομικές κινήσεις να ελεγχθεί η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του δασάρχη Καρπενησίου. Επειδή όμως το αιολικό «πάρκο» βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα όρια του δασαρχείου Καρδίτσας, σταμάτησαν οι εργασίες κατόπιν ενεργειών του Δικτύου καθώς το αντίστοιχο δασαρχείο δεν έχει δώσει ανάλογη άδεια αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (απαραίτητη προϋπόθεση κατά την από φάση του ΣτΕ). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εγκριθεί (γιατί άραγε;) μερικά χρόνια πριν!!.
«Δεν θα παραδοθούν οι Δήμοι»

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής εκμεταλλευόμενη τις απέραντες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας σε αντιδιαστολή με τις βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες που θα αλλάξουν άπαξ δια παντός την φυσιογνωμία της περιοχής. Δήλωσε δε ότι δεν θα παραδοθούν οι δήμοι της περιοχής σε μια άνευ όρων καταστροφή της περιοχής που πρέπει να μείνει ανέπαφη, μια περιοχή που δεν μπορεί αν αποφασίζουν κάποιοι εξ Αθηνών να διαλυθεί. Αναφέρθηκε επίσης στο σκανδαλώδες γεγονός του ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας χωρίς να έχει εγκριθρί η απαραίτητη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
«Η περιοχή ήδη συμμετέχει στις ΑΠΕ»
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης ανέφερε ότι παρά την αναγκαιότητα της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει αυτό να γίνεται με κριτήριο την συμβατότητά τους με τις περιοχές που επιλέγονται και να αξιοποιηθούν χωρίς να ακυρώνεται την προϋπάρχουσα υποδομή όπως αυτή της περιοχής των Αγράφων που στηρίζεται στον τουρισμό. Επίσης έκανε αναφορά στο ότι ήδη η περιοχή των Αγράφων συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τις τεχνητές λίμνης της περιοχής και την σχεδιαζόμενη λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο. Δήλωσε την συναίνεση των τοπικών φορέων ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων όπου το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε αρνούμενο τον άναρχο σχεδιασμό.
«Δεν συναινούν οι τοπικές κοινωνίες»
Ο πρόεδρος του συλλόγου Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος Μεγάλων Βραγγιανών δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους των κατοίκων για επεμβάσεις όπως η κατασκευή αμέτρητων αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών για τα οποία δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών στα πλαίσια της απαιτούμενης διαβούλευσης Αναφέρθηκε στις πάνω από δέκα χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί όπως και στο κλίμα παραπληροφόρησης που προσπαθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να διαμορφώσουν. Η δυνατότητες δε της περιοχής για ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη αλλά αντίθετη με την ισοπέδωση των βουνών από τις αιολικές εγκαταστάσεις.
«Απεριόριστες δυνατότητες»
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας Παντελής Μανώλης αναφέρθηκε στις απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού που δεν μπορεί να συνυπάρξει με τα αιολικά «πάρκα». Καθώς η αλλοίωση του τόπου θα είναι τέτοια που δεν θα έλκει κανέναν επισκέπτη. Ο σύλλογος δίνει την μάχη για την δημιουργία του δικτύου μονοπατιών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο κλπ) ώστε τα τρία εκατομμύρια των ευρωπαίων πεζοπόρων και άλλων πολλών ανά την υφήλιο να μπορούν να γνωρίσουν μια από τις καθαρότερες και εντυπωσιακές περιοχές της Ευρώπης.
Τοποθετήθηκαν και άλλοι φορείς από την περιοχή των Αγράφων καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο ενημερωτικό τριήμερο.
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.07.2026 | 12:15
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτείται ο Βασίλης Κόκκαλης – Παραδίδει την έδρα του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.07.2026 | 12:06
Σποράδες: Η αντίθεση του έντονου πράσινου με το βαθύ μπλε σε εικόνα από δορυφόρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.07.2026 | 11:48
Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας – Πανεπιστημίου Brighton για το αντιπλημμυρικό masterplan (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.07.2026 | 11:37
Λάρισα: Επαναλειτουργεί τον Νοέμβριο το ελεγχόμενο σύστημα πρόσβασης στους πεζοδρόμους (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.07.2026 | 11:33
Άγρια επίθεση σκύλου έξω από φούρνο στα Βριλήσσια: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα 66χρονος, νεκρό το κατοικίδιό του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.07.2026 | 11:30
Η ανάρτηση της Κατερίνας Στικούδη από την πλατεία Ταχυδρομείου με τα παιδάκια της - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.07.2026 | 09:53
Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.07.2026 | 09:43
Με τιμή στα 214 ευρώ ο τόνος στον παραγωγό, στον Μάρκου οι 17.000 τόνοι σκληρό στον διαγωνισμό Ορεστιάδας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.07.2026 | 16:09
Καντερές: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού από αύριο μέχρι Δευτέρα με 40άρια στη Θεσσαλία (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.07.2026 | 10:08
Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα στήριξης myBusinessSupport για τις πλημμύρες Daniel 2023 στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 16.07.2026 | 09:51
Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε, σύζυγος της Έλενας Κατραβά και γιος της Ματούλας - ΛΑΡΙΣΑ | 16.07.2026 | 10:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΒΟΛΟΣ | 16.07.2026 | 21:21
Σκηνές τρόμου έξω από καφετέρια στον Βόλο – Άνδρας ξέσπασε στο αυτοκίνητο γυναίκας και εξαφανίστηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 16.07.2026 | 21:07
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Φάρσαλα: Πέντε συλλήψεις και χειροπέδες σε καταζητούμενο για εμπορία ανθρώπων - ΕΛΛΑΔΑ | 16.07.2026 | 09:47
Ζευγάρι στην Καβάλα απέκτησε το 14ο παιδί του και η κλινική... αποθέωσε τους γονείς - ΕΛΛΑΔΑ | 16.07.2026 | 00:14
Φωτιά στο Ηράκλειο: Συνελήφθη ένας 35χρονος – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και ζώα






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed