ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Το ελληνικό όσπριο που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Είναι τα πιο αγαπημένα όσπρια στο ελληνικό τραπέζι

Είναι τα πιο αγαπημένα όσπρια στο ελληνικό τραπέζι και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο είναι πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αλλά και ότι το φούσκωμα που μας προκαλούν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας!
Τα φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα φασόλια μας έθρεψαν ως Έλληνες, καθώς η φασολάδα ήταν η κύρια τροφή μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Αυτό συμβαίνει γιατί της λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ (μεθειονίνη). Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.) καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος.
Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι μας καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Τα φασόλια επίσης μας δίνουν πρεβιοτικά συστατικά, όπως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη, δηλαδή δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.
Η ιδιότητά τους να μας φουσκώνουν έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Η δυσάρεστη δημιουργία αερίων όμως, σχετίζεται με μια σημαντική διεργασία στο σώμα μας: την απομάκρυνση των επικίνδυνων καρκινογόνων από το γαστρεντερικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα από το παχύ έντερο και για το λόγο αυτό τα φασόλια σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα φασόλια επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι μας δίνει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας. Δυστυχώς όμως, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου δεν είναι υψηλή όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα (μόλις το 3-8% απορροφάται). Έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη C (λεμόνι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα), το β-καροτένιο (καρότο) και το μηλικό οξύ (λευκό κρασί) αυξάνουν (έως και τριπλασιάζουν) τη βιοδιαθεσιμότητα του.
Συνδυάστε λοιπόν τα φασόλια στο μαγείρεμα με σάλτσα ντομάτας, καρότο, κρεμμύδι και συνοδέψτε το πιάτο σας με ένα ποτήρι λευκό κρασί και θα έχετε δώσει στον οργανισμό σας μια επαρκή δόση από το απαραίτητο αυτό στοιχείο, το σίδηρο.
Ταυτόχρονα, τα φασόλια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών μας καθώς μας προμηθεύουν με ασβέστιο (5% των ημερήσιων αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι) και βιταμίνη Κ (20% των αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι). Η βιταμίνη D (τυρί, γιαούρτι) αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι ο συνδυασμός φασολιών με την παραδοσιακή φέτα μας προσφέρει μια εξαιρετική λύση για την καλή υγεία των οστών.
Τέλος, τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών (βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα και ευθύνονται για το χρώμα τους) καθώς φυλλικού οξέος συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
*O Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 20:33
Δ. Ντογκούλης: Μόλις 30.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν οριστικοποιηθεί για την προκαταβολή (video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 25.09.2026 | 20:19
Εφιαλτική πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και θάνατο ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 20:02
Η Λάρισα γιορτάζει την επιστήμη: Η Βραδιά του Ερευνητή 2026 στον Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 19:27
Βόλος: 28 σημεία παρεμβάσεων – Η αντιπλημμυρική θωράκιση μετά τον Daniel – «Το απρόβλεπτο γίνεται πλέον κανονικότητα» - ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 19:22
Βόλος: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός που κατηγορείται για χρηματισμό (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 18:56
Κακοκαιρία: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες - Πού θα βρέξει περισσότερο - ΕΛΛΑΔΑ | 25.09.2026 | 18:48
Έκρηξη στην Πλάκα: Αγωνία για τους 5 αγνοούμενους – Bρέθηκε η τσάντα μιας τουρίστριας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 17:33
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων, Ολυμπιάδας, Σπαρμού, Πυθίου του Δήμου Ελασσόνας
- ΒΟΛΟΣ | 24.09.2026 | 09:10
Τραγωδία στον Αλμυρό: Πέθανε 48χρονος πατέρας δύο παιδιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 13:27
Λάρισα–Τρίκαλα: Ένας δρόμος που δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση -καθημερινό μποτιλιάρισμα μετά την Τερψιθέα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 10:00
Τακούδης: Έρχονται δυνατές βροχές από το Σάββατο στη Θεσσαλία – «Στο επίκεντρο» η Νότια Θεσσαλία, Β. Εύβοια (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 12:12
Κοσμοσυρροή στο παζάρι της Λάρισας ακόμη και τις πρωινές ώρες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 09:07
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στον Όλυμπο για τεράστια χασισοφυτεία – Πάνω από 1.000 δενδρύλλια στη Ροδιά Τυρνάβου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 19:28
Σχοινάς για επιδοτήσεις: «Δεν ήρθα να καλύψω το παλιό, όσο είμαι υπουργός οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι τα λαμόγια» - ΕΛΛΑΔΑ | 24.09.2026 | 17:18
Καιρός: Αντικυκλωνική «ομπρέλα» με παγίδα τον Οκτώβριο - Η Μεσόγειος που βράζει φέρνει κίνδυνο ισχυρών φαινομένων

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed