ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδείξεις για «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο

Οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης, που αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.
Εφόσον οι ενδείξεις αποδειχθούν στην… πράξη, το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!
Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.
Τι «δείχνει» η ανάλυση
Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.
Από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι 280 δισ. κυβικών μέτρων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες που έγιναν την περίοδο 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», οι επιστήμονες έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρουν Τα Νέα. Τότε διαπίστωσαν πως νότια της Κρήτης υπάρχει όμοια γεωλογική δομή με εκείνη του κοιτάσματος της Αιγύπτου.
Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.
Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.
Πηγή: Newsit
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος - ΔΙΕΘΝΗ | 01.02.2026 | 13:20
Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:25
Βόλος: Η στιγμή που νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα Βιολάντα σε ράφια σούπερ μάρκετ (βίντεο) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 01.02.2026 | 12:20
Πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:10
Λάρισα: Συνελήφθησαν τρία άτομα που αγκάλιαζαν και έκλεβαν τα θύματα τους - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:02
«Πνίγηκε» η Ζαγορά από την κακοκαιρία με πάνω από 99 χιλιοστά βροχής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 10:23
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 19:12
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed