ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδείξεις για «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο

Οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης, που αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.
Εφόσον οι ενδείξεις αποδειχθούν στην… πράξη, το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!
Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.
Τι «δείχνει» η ανάλυση
Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.
Από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι 280 δισ. κυβικών μέτρων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες που έγιναν την περίοδο 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», οι επιστήμονες έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρουν Τα Νέα. Τότε διαπίστωσαν πως νότια της Κρήτης υπάρχει όμοια γεωλογική δομή με εκείνη του κοιτάσματος της Αιγύπτου.
Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.
Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.
Πηγή: Newsit
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.02.2026 | 17:56
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Συναγερμός» ενόψει Πάσχα - Έχουν θανατωθεί πάνω από 476.000 ζώα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.02.2026 | 17:46
Βιολάντα: Συγκλονίζει σύζυγος θύματος - Η εγγονή της «αφήνει λουλούδια στη φωτογραφία και κλαίει» - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 17:35
Το αδιαχώρητο στα μπαρ στο κέντρο της Λάρισας- ξεφαντώνουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους χάλκινων και κλαρίνου (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.02.2026 | 16:26
Νέος γρίφος Ζαχάροβα με αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια ως Ρώσο πολιτικό - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 16:12
Εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή είχαν συγκροτήσει οι 13 συλληφθέντες στη Μαγνησία – Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο - ΔΙΕΘΝΗ | 12.02.2026 | 16:09
Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για υπόθεση πώλησης ακινήτων 900 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:57
Άναψε το κέφι στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφίνο, Αντωνέλα, σουβλάκι και κρασί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:40
Το τσικνίζουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους κλαρίνων- πήραν φωτιά οι ψησταριές (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:18
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Μιχάλης Ανατολίτης – «Έφυγε» σε ηλικία 56 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 10:40
Σοκ 27χρονος Τυρναβίτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 16:12
Εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή είχαν συγκροτήσει οι 13 συλληφθέντες στη Μαγνησία – Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 12:48
Πλήγμα στο κύκλωμα ναρκωτικών του Βόλου: Κατασχέθηκαν χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη, λίρες και όπλα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 11:31
Κύκλωμα μαμούθ στον Βόλο: Στην Εισαγγελία Βόλου θα οδηγηθούν σήμερα οι «13» για τη διακίνηση ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 13:57
Άναψε το κέφι στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφίνο, Αντωνέλα, σουβλάκι και κρασί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 17:35
Το αδιαχώρητο στα μπαρ στο κέντρο της Λάρισας- ξεφαντώνουν οι Λαρισαίοι με τους ήχους χάλκινων και κλαρίνου (ΦΩΤΟ+video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed