ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδείξεις για «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο

Οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης, που αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.
Εφόσον οι ενδείξεις αποδειχθούν στην… πράξη, το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!
Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.
Τι «δείχνει» η ανάλυση
Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.
Από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι 280 δισ. κυβικών μέτρων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες που έγιναν την περίοδο 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», οι επιστήμονες έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρουν Τα Νέα. Τότε διαπίστωσαν πως νότια της Κρήτης υπάρχει όμοια γεωλογική δομή με εκείνη του κοιτάσματος της Αιγύπτου.
Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.
Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.
Πηγή: Newsit
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 10:27
Λάρισα: Εκοψαν ρεύμα συνοικίας για να κλέψουν καλώδια - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 10:13
Ευρωβουλευτές στη Λάρισα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου 3,5 χρόνια μετά τα Τέμπη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2026 | 10:08
Επιμελητήρια Καρδίτσας και Τρικάλων: Ζητούν «ελεύθερη» κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2026 | 10:00
Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλίας: Ελλείψεις, συγχωνεύσεις και ακατάλληλα σχολικά κτίρια στην έναρξη της χρονιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2026 | 09:49
Με υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και εικόνα για καλύτερες τιμές, ξεκίνησε η συγκομιδή στο βαμβάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 09:34
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 19.09.2026 | 09:31
ΔΕΥΑΜΒ: Από τον Δεκέμβριο πρόστιμο 50% σε οφειλές άνω των έξι μηνών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 02:02
Ηχηρό μήνυμα ελπίδας και κοινωνικής προσφοράς έστειλε η Λάρισα με την 24η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία (ΦΩΤΟ+video)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2026 | 22:09
Καιρός: Η πρόγνωση Αρναούτογλου μέρα προς μέρα - Πού θα ρίξει πολύ νερό και πότε - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2026 | 10:28
Πετρέλαιο, δολάριο και ναύλοι αλλάζουν τον χάρτη του βαμβακιού σε Τουρκία και Αίγυπτο-πως κερδίζει το ελληνικό - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2026 | 15:01
Λάρισα: 49χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2026 | 12:34
ΟΣΔΕ 2026: Νέα παράταση, αλλά τα προβλήματα παραμένουν -φουντώνει η δυσαρέσκεια στον κάμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2026 | 21:07
Καλαμπόκι στα 21 λεπτά ή βαμβάκι στα 50; Η δύσκολη εξίσωση για τον Θεσσαλό παραγωγό - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2026 | 13:14
Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στο πεδίο βολής στην Κρανιά Ελασσόνας - Επιχειρούν έξι εναέρια μέσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2026 | 11:24
Θεσσαλία: Παραιτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ευάγγελος Αποστόλου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2026 | 10:05
Αγοραστός για τις επίμαχες εντολές πληρωμής: «Τεχνολογικό λάθος η επεξεργασμένη εικόνα – Η ουσία δεν αλλάζει»


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed