ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συζητούσαμε για δραχμή, το 2015 αλλά όλοι ήθελαν μνημόνιο, πλην Λαφαζάνη» λέει ο Μάρδας
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

Τις συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2015 για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αποκάλυψε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις από το βιβλίο Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, αλλά και τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, ο κ. Μάρδας μίλησε στον Real fm.
«Από τις 5 - 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο Πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί».
Μάλιστα, ο Δ. Μάρδας είπε πως «εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης.
«Όλα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον. Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. . Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ. 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Μάρδας.
Συζητήσεις για τη δραχμή γίνονταν αλλά όχι στο υπουργικό
Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια εκείνου του κυβερνητικού συμβουλίου, διερωτήθηκε κανείς εάν ήταν εφικτό να επιστρέψουμε στη δραχμή είπε: «Διάφορες συζητήσεις γίνονταν αλλά… η θέση όλων ήταν το μνημόνιο, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για τη δραχμή. Ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ο Λαφαζάνης».
Ερωτηθείς αν ένας υπουργός θα μπορούσε να κάνει επαφή με τη Ρωσία και να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «ένας υπουργός μπορεί να κάνει ό, τι θέλει διερευνητικά. Δεν το γνωρίζω όμως και δεν το είχα ακούσει. Ό,τι υπήρχε μία προσπάθεια σε σχέση με τη ρευστότητα, με δάνεια , είχε ακουστεί, όχι σε σχέση με αλλαγή του νομίσματος».
Για το plan B
Αναφερόμενος στο plan B , ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα των πληρωμών. Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα. Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του Σύριζα είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στο χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα εκτός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Αν δεν άγγιζε το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και είχε μόνο δημοσιονομική χροιά μπορούσε να εφαρμοστεί».
Επίσης, υποστήριξε ότι «σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής, η θέση να αλλάξουμε μείγμα οικονομικής πολιτικής ήταν ορθότατη. Αυτό το επιβεβαιώνει και η έκθεση του Μαΐου του 2017 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η στρατηγική επιλογή της ρήξης ήταν σωστή, η τακτική του πολέμου ήταν λάθος και την ουσιαστική ευθύνη τη φέρει ο στρατηγός που είναι ο Βαρουφάκης. Την πολιτική ευθύνη σαφώς τη φέρει ο Πρωθυπουργός. Αν χρεοκοπούσε η χώρα, την ευθύνη θα την έφερε το ΓΛΚ γιατί δεν έκανε ό, τι έπρεπε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Το γεγονός ότι πήραμε άδεια ταμεία είναι δεδομένο αλλά αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης. Ο ουσιαστικός χειριστής της διαπραγμάτευσης ήταν ένας και ήταν ο κ. Βαρουφάκης».
«Στο μαύρο φτάσαμε από τον πρώτο μήνα, όταν μπήκαμε στο ΓΛΚ. Θυμάμαι ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι σας δίνω 2,8 δισ. αλλά όταν πήρα τους πίνακες του ταμείου ήταν 1,6 δισ. Όταν φτάνουμε στις 24 του Φλεβάρη, έχω 450 εκατ. ταμειακό έλλειμμα χωρίς να βάλω το χέρι στην τσέπη. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους», κατέληξε ο κ. Μάρδας.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 13:16
Ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάδειξη του Μοσχάτου Τυρνάβου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 13:12
Το διεθνές σεμινάριο Basic Surgical Skills (BSS) στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνεχίζει δυναμικά με αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 12:16
Αλλάζει η χωρητικότητα της αίθουσας για τη δίκη στα Τέμπη - Φλωρίδης: Οι προτάσεις ελήφθησαν υπόψη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.03.2026 | 12:02
ΙΝ.ΚΑ. Θεσσαλίας: Το fuel pass δεν είναι ουσιαστική παρέμβαση για την ακρίβεια στα καύσιμα - ΕΛΛΑΔΑ | 31.03.2026 | 11:13
Μαρινέλλα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της – Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών - ΛΑΡΙΣΑ | 31.03.2026 | 11:07
Τα Μαθηματικά στο επίκεντρο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 31.03.2026 | 10:52
Ακριβότερη από ποτέ η σοκολάτα – Η κλιματική κρίση χτυπάει τα πασχαλινά αυγά - ΕΛΛΑΔΑ | 31.03.2026 | 10:46
Πειραιάς: Τρόμος για 54χρονη - Την θώπευσε κι αποπειράθηκε να τη βιάσει
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 09:53
Τακουδης επικαιροποίηση: Κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλία Τετάρτη και Πέμπτη λόγω έντονων βροχών (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 12:47
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Erminio» – Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 10:55
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Βρέθηκαν δύο νεκρές γυναίκες σε διαμέρισμα, έχει προσαχθεί ο γιός - ΛΑΡΙΣΑ | 30.03.2026 | 09:54
Όταν η Μαρινέλλα συγκίνησε τη Λάρισα - Η τελευταία εμφάνιση της στην πόλη (ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 08:39
Καιρός: Διπλή κυκλογένεση στη Μεσόγειο φέρνει έντονα φαινόμενα στην Ελλάδα, κινδυνεύει με πλημμύρες η Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 30.03.2026 | 22:12
Βόλος: Μέσα σε δύο μέρες, τρία παιδιά κηδεύουν και τους δύο γονείς τους - ΛΑΡΙΣΑ | 30.03.2026 | 08:54
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 11:29
Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο θρυλικός Βασίλης Γκούμας-είχε καταγωγή από τον Βόλο







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed