ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής η NASA -Τι βρήκε στον Εγκέλαδο του Κρόνου
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Είδη οργανικών ουσιών, που αποτελούν συστατικά των αμινοξέων, θεμελιωδών «λίθων» της ζωής στη Γη, βρέθηκαν στους πίδακες παγωμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα από τον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο.
Η ανακάλυψη, που έγινε έπειτα από ανάλυση στοιχείων της αποστολής του σκάφους Cassini της NASA, αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης κάποιας μορφής εξωγήινης ζωής στο μέλλον. Ισχυρές υδροθερμικές πηγές εκτινάσσουν υλικά από τον πυρήνα του Εγκέλαδου, τα οποία αναμιγνύονται με νερό από τον τεράστιο υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου και τελικά εκλύονται στο διάστημα ως υδρατμοί και κόκκοι πάγου. Μέσα σε αυτούς τους κόκκους ανακαλύφθηκαν μόρια που περιέχουν οξυγόνο και άζωτο, καθώς και αρωματικές ουσίες.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Στη Γη παρόμοια μόρια αποτελούν μέρος χημικών αντιδράσεων που παράγουν αμινοξέα. Οι υδροθερμικές πηγές στους βυθούς του πλανήτη μας παρέχουν την ενέργεια που τροφοδοτεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικοί πόροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στον Εγκέλαδο, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια για την παραγωγή αμινοξέων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικοί πόροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στον Εγκέλαδο, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια για την παραγωγή αμινοξέων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νοζάιρ Κχαγουάτζα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα αμινοξέα χρειάζονται για τη ζωή πέρα από τη Γη, αλλά η εύρεση μορίων που σχηματίζουν αμινοξέα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ», δήλωσε ο Κχαγουάτζα.
.jpg)
Ο Εγκέλαδος έχει «ίχνη» ζωής -Πηγή φωτογραφίας: NASA
Η αποστολή Cassini τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο 2017 με την αυτοκαταστροφή του σκάφους στον Κρόνο, αλλά τα στοιχεία που έχει ήδη στείλει, θα συνεχίσουν να μελετώνται επί δεκαετίες και να παρέχουν νέα ευρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον «αναλυτή κοσμικής σκόνης» του Cassini, που είχε ανιχνεύσει κόκκους πάγου από τον Εγκέλαδο στον δακτύλιο Ε του Κρόνου. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις φανέρωσαν την ύπαρξη οργανικού υλικού μέσα σε αυτούς τους παγωμένους κόκκους.
Πώς αντιδρούν οι συγκεκριμένες οργανικές ουσίες
Οι οργανικές αυτές ουσίες αρχικά διαλύονται στον υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου, μετά εξατμίζονται από το νερό και τελικά συμπυκνώνονται και παγώνουν στο εσωτερικό των κόκκων μέσα στο φλοιό του Εγκέλαδου, προτού τελικά εκτιναχθούν στο διάστημα μαζί με τους πίδακες, οι οποίοι φθάνουν σε ύψος πολλών χιλιομέτρων.
Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα περυσινά ευρήματα μεγάλων πολύπλοκων μη διαλυτών οργανικών μορίων που πιστεύεται ότι επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού του Εγκέλαδου. Αυτή τη φορά, βρέθηκαν μικρότερα και διαλυτά οργανικά μόρια, δυνητικοί πρόδρομοι των αμινοξέων. Ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη του Δία αποτελούν κατ εξοχήν στόχους για αναζήτηση εξωγήινης (μικροβιακής κατά πάσα πιθανότητα) ζωής στο μέλλον.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 16:37
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες αποξηραμένου βότανου – Εντοπίστηκε σαλμονέλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 16:35
Μαργαρίτης Σχοινάς από το 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: «Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.04.2026 | 16:17
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκαινιάζει το φράγμα Ληθαίου στο Ν. Τρικάλων - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Καλούν Χατζηδάκη να επισκεφτεί τη Θεσσαλία για τα αντιπλημμυρικά και τα έργα αντιμετώπισης λειψυδρίας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 13:40
Ο ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 μετατρέπεται στη μεγαλύτερη αθλητική και μουσική γιορτή της Ελλάδας (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 29.04.2026 | 12:57
Το στοιχείο της έκπληξης θεμελιώνει την αγάπη για το ποδόσφαιρο - ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 09:44
Το νέο «όπλο» της Τροχαίας: Porsche Panamera 500 ίππων στη μάχη των δρόμων
- ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:14
Μαγνησία: Δεν άντεξε την απώλεια της κόρης της και αυτοπυρπολήθηκε! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 11:00
Επικαιροποίηση από Φάνη Τακούδη: Βροχερή πρωτομαγιά με χιόνια στα ορεινά και ψύχρα στη Θεσσαλία (video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 09:44
Θρήνος στη Μαγνησία: Αυτή είναι η 44χρονη μητέρα που σκοτώθηκε-Είχε πάρει χθες για πρώτη φορά το μηχανάκι της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.04.2026 | 08:23
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 14:30
Σεισμός στην Σκιάθο – Έγινε αισθητός στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2026 | 13:17
Παρουσία Θεοδωρικάκου τα εγκαίνια του νέου Agritech Experience Center στο Γαιόπολις στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 28.04.2026 | 17:12
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σκιάθο- μετά τα 4,7 νέος σεισμός μεγαλύτερος στα 4,9 ρίχτερ








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed