ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – Η ατζέντα των θεμάτων
Σήμερα αναμένεται να κλείσουν και τυπικά οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σήμερα αναμένεται να κλείσουν και τυπικά οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα τετ α τετ με του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, το Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή.
Η επιλογή να γίνουν οι συναντήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν είναι αφού η κυβέρνηση θέλει να δείξει με κάθε τρόπο οτι η ψήφος των αποδήμων πρόκειται για ένα κατεξοχήν κοινοβουλευτικό θέμα και ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων. Εξάλλου το Μαξίμου δεν θα καταθέσει το νομοσχέδιο εάν δεν κλείσει ο κύκλος των επαφών με τους αρχηγούς θέλοντας να δείξει οτι επιδιώκει την συναίνεση.
Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά όσους είναι εγγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν εκτός Ελλάδας, αλλά λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης δεν ψηφίζουν. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να ζητάει να ψηφιστεί με 300 ψήφους αλλά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κάνοντας λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αφού θα προσμετρώνται οι ψήφοι στο σύνολο. Αν προσθέτει και το ΚΚΕ τότε η κατάσταση δυσκολεύει αφού και τα δυο κόμματα έχουν 101 βουλευτές και απαιτούνται τουλάχιστον 200 για να ισχύσει.
Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν βρεθεί κοινός τόπος, ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αμοιβαιές υποχωρήσεις αν και κάτι τέτοιο για την ώρα φαίνεται ανέφικτο. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, για παράδειγμα αποδέχεται την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, κάτι που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στην πρόταση της κυβέρνησης αν και δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά του.
Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα Συνταγματικής Αναθεώρησης με το βλέμμα και στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τέλος στην απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα για πολλούς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανιχνεύσει το έδαφος εάν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για το πρόσωπο που θα προτείνει στον προεδρικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό οτι θα στήριζε μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως σε μια συνάντηση που είχαν πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε τονίσει οτι θα ψηφίσει ένα πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Πάντως ανεξάρτητα από την επίσημη ατζέντα δεν σημαίνει οτι στα τετ α τετ αυτά δεν μπορεί να γίνουν αναφορές και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας ή το μεταναστευτικό.
Πηγή real.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες - ΒΟΛΟΣ | 31.01.2026 | 01:02
Ισχυρό μήνυμα για ανάπτυξη, ασφάλεια ανθεκτικότητα από την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας στην κοπή της πίτας (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.01.2026 | 20:58
Κρίσιμη Θεσσαλική κόντρα του Βόλου με την ΑΕΛ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 20:18
Το Θέατρο ΟΥΗΛ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του-αυτοψία Κουρέτα, Μαμάκου (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 20:09
Σοφία Ζαχαράκη από τον Βόλο: Το 2026 θα είναι ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο έτος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 20:06
Απάτη στον Πλάτανο Αλμυρού με λεία χρυσαφικά: Κρατούσαν απασχολημένη 80χρονη, λέγοντας ότι την παρακολουθούν με drone - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 20:00
Τρία χρόνια μετά το Daniel ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Λάρισας (ΦΩΤΟ)
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.01.2026 | 09:45
Ξεκινούν σήμερα οι αποζημιώσεις 6,4 εκατ. ευρώ σε πληγέντες παραγωγούς από τον παγετό της άνοιξης 2025



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed