ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – Η ατζέντα των θεμάτων
Σήμερα αναμένεται να κλείσουν και τυπικά οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σήμερα αναμένεται να κλείσουν και τυπικά οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα τετ α τετ με του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, το Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή.
Η επιλογή να γίνουν οι συναντήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν είναι αφού η κυβέρνηση θέλει να δείξει με κάθε τρόπο οτι η ψήφος των αποδήμων πρόκειται για ένα κατεξοχήν κοινοβουλευτικό θέμα και ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων. Εξάλλου το Μαξίμου δεν θα καταθέσει το νομοσχέδιο εάν δεν κλείσει ο κύκλος των επαφών με τους αρχηγούς θέλοντας να δείξει οτι επιδιώκει την συναίνεση.
Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά όσους είναι εγγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν εκτός Ελλάδας, αλλά λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης δεν ψηφίζουν. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να ζητάει να ψηφιστεί με 300 ψήφους αλλά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κάνοντας λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αφού θα προσμετρώνται οι ψήφοι στο σύνολο. Αν προσθέτει και το ΚΚΕ τότε η κατάσταση δυσκολεύει αφού και τα δυο κόμματα έχουν 101 βουλευτές και απαιτούνται τουλάχιστον 200 για να ισχύσει.
Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν βρεθεί κοινός τόπος, ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αμοιβαιές υποχωρήσεις αν και κάτι τέτοιο για την ώρα φαίνεται ανέφικτο. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, για παράδειγμα αποδέχεται την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, κάτι που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στην πρόταση της κυβέρνησης αν και δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά του.
Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα Συνταγματικής Αναθεώρησης με το βλέμμα και στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τέλος στην απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα για πολλούς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά την προεδρική εκλογή. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανιχνεύσει το έδαφος εάν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για το πρόσωπο που θα προτείνει στον προεδρικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό οτι θα στήριζε μια υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως σε μια συνάντηση που είχαν πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε τονίσει οτι θα ψηφίσει ένα πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Πάντως ανεξάρτητα από την επίσημη ατζέντα δεν σημαίνει οτι στα τετ α τετ αυτά δεν μπορεί να γίνουν αναφορές και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας ή το μεταναστευτικό.
Πηγή real.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.01.2026 | 21:39
Τραγωδία στη Βιολάντα: Την Πέμπτη οι κηδείες των 3 εργαζομένων σε Καρδίτσα, και Γριζάνο, Μεγαλοχώρι Τρικάλων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.01.2026 | 21:36
Αποκαταστάσεις στα ορεινά, Καλέντζης, πεζοδρόμια και γέφυρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:30
Βιολάντα: Επίθεση του Ρουβίκωνα με συνθήματα στο σπίτι του ιδιοκτήτη στα Τρίκαλα- Βίντεο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 21:24
Νεκρή τελικά η γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Φαλάνη το απόγευμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:14
Βιολάντα: Δεν υπήρχαν ανιχνευτές αερίου στο εργοστάσιο και το υπόγειο ήταν αδήλωτο- Τι αναφέρει το πόρισμα των ΤΕΕΜ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 21:06
Στενή Συνεργασία και Συντονισμός με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ευλογιάς - ΔΙΕΘΝΗ | 28.01.2026 | 20:18
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Συγκλονίζει ο οδηγός της νταλίκας που «καρφώθηκε» το βαν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 19:52
Κώστας Τσιάρας στην ΕΡΤNEWS: Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την κτηνοτροφία με νέα Σχέδια Βελτίωσης και εθνικούς πόρους
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 15:17
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:30
Βιολάντα: Επίθεση του Ρουβίκωνα με συνθήματα στο σπίτι του ιδιοκτήτη στα Τρίκαλα- Βίντεο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 19:40
Αυτοκίνητο παρέσυρε 45χρονη γυναίκα στη Φαλάνη και την τραυμάτισε σοβαρά - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 00:24
Λαρισαίος φίλαθλος του Δικέφαλου πέθανε από ανακοπή στο άκουσμα της είδησης του πολύνεκρου τροχαίου στη Ρουμανία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 21:24
Νεκρή τελικά η γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Φαλάνη το απόγευμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:14
Βιολάντα: Δεν υπήρχαν ανιχνευτές αερίου στο εργοστάσιο και το υπόγειο ήταν αδήλωτο- Τι αναφέρει το πόρισμα των ΤΕΕΜ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 10:01
Φωτογραφία από το σημείο της διαρροής προπανίου – «Τους λέγαμε μυρίζει υγραέριο» δηλώνουν οι εργαζόμενοι



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
