Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Μαλώνει ο Τραμπ με Πούτιν και Κίνα ..την πληρώνουν φέτα, ροδάκινο, βαμβάκι στη Θεσσαλία!

Στις μυλόπετρες της μερικής απογκοσμιοποίησης και του προστατευτισμού η ελληνική οικονομία

Μαλώνει ο Τραμπ με Πούτιν και Κίνα ..την πληρώνουν φέτα, ροδάκινο, βαμβάκι στη Θεσσαλία!
06.10.2019 | 19:40
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

 

 Τα πλήγματα του προστατευτισμού αποδεικνύονται καίρια για βασικά προϊόντα της Θεσσαλίας (φέτα, ροδάκινο, μήλα, κομπόστα, βαμβάκι)

 Του Γιάννη Κολλάτου

 Εν αρχή ήταν το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία που αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την παραγωγική βάση της χώρας και τις τοπικές οικονομίες στην ύπαιθρο. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, δεν έχουν ακόμη συνέλθει, αφού ο όρος οικονομική διπλωματία προς αντικατάσταση αγορών που χάνονται, με εξεύρεση νέων, αποτελεί κάτι ξένο για το ελληνικό γραφειοκρατικό κράτος. Το πλήγμα για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το μήλο, τεράστιο, επηρεάστηκε λίγο και το ακτινίδιο, αλλά βρήκε νέες αγορές στην Ευρώπη και ανέκαμψε. Αποτέλσμα σε Κεντρική Μακεδονία (Πέλλα, Ημαθία)  και Θεσσαλία (Τύρναβο, Αγιά) ετοιμάζονται να «ξεπατώσουν» ροδακινιές και μηλιές. Το πράσινο μήλο της Αγιάς  διατίθετο σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη Ρωσία..

 Φέτος τα επιτραπέζια ροδάκινα, έμειναν σχεδόν αδιάθετα ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές στα 20 λεπτά το κιλό, πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Ευτυχώς κράτησε λίγο το βιομηχανικό ροδάκινο που φέτος πουλήθηκε στα κονσερβοποιεία κομπόστας και φυσικού χυμού, ένα λεπτό το κιλό περισσότερο από πέρυσι

Τώρα έρχεται το «εμπάργκο» Τραμπ, με δασμούς 25% σε κομπόστες και χυμούς, αλλά και στα γαλακτοκομικά και τη φέτα, για να επιφέρει ακόμη ένα μεγαλύτερο πλήγμα σε μία περίοδο, που χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο και στις δύο πλευρές και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ (από τη δραστήρια ελληνική ομογένεια) είχε κατορθώσει να «ξεκλειδώσει» την αμερικάνικη αγορά στα χρόνια της κρίσης και να προωθεί σημαντικές εξαγωγές, σε αυτά ατ δύο βασικά προϊόντα (κομπόστα και φέτα).

 Σε όλα αυτά προσθέστε και τη δραματική μείωση της διεθνούς τιμής του βαμβακιού εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας, που έχει επιφέρει μία καθίζηση στο εισόδημα 30.000 βαμβακοπαραγωγών στη Θεσσαλία κατά 20% σ σχέση με πέρυσι, για να αντιληφθείτε ότι η «αποπαγκοσμιοποίηση» πλήττει ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομίες χωρίς σχέδιο, όπως η Ελληνική…

 Είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο σημείωμά μας ότι η παγκοσμιοποίηση δέχεται ισχυρά πλήγματα, από εθνικιστές ηγέτες που επιζητούν τον προστατευτισμό και η χώρα θα πρέπει να οργανώσει την άμυνά της με ένα στρατηγικό σχέδιο , που θα τονώνει τις εξαγωγές, αλλά θα επιχειρεί να καλύψει και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, από την εγχώρια παραγωγή.

 Η Θεσσαλία σε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο θα έπρεπε να παίξει σημαντικό ρόλο , γιατί είναι η μεγαλύτερη και πιο εύφορη πεδιάδα της χώρας, αλλά χρειάζεται υποδομές και κυρίως νερό.. Θα μπορούσε εδώ και δεκαετίες για παράδειγμα να καλύψει το ετήσιο έλλειμμα, 2,5 δις ευρώ που ξοδεύουμε για την εισαγωγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

Όλα αυτά όμως απαιτούν εθνική συνεννόηση και κυβερνήσεις που δεν κινούνται στη λογική μόνο της επικοινωνίας και του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, αλλά σχεδιάζουν μακρόπνοα… Αλλά ο μακρόπνοος σχεδιασμός δεν δίνει ψήφους και τα αποτελέσματά του τα καρπούται η επόμενη κυβέρνηση λένε οι επικοινωνιακοί επιτελείς των πρωθυπουργών και υπουργών, άσχετα αν αυτός είναι εθνικά αναγκαίος για την επιβίωσή μας…Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^