ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Απειλούν να πάρουν τα όπλα σε Βένετο και Κεραμίδι – Οργισμένη αντίδραση για την πρόθεση της Μονής Φλαμουρίου
Περίπου 15.000 από τα 80.000 στρέμματα συνολικά είναι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται από αγρότες

Περίπου 15.000 από τα 80.000 στρέμματα συνολικά είναι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται από αγρότες και τις οποίες η Μονή Φλαμουρίου στο βορειοανατολικό Πήλιο θεωρεί δικές της και για τις οποίες προτίθεται, κατά δήλωση του νομικού της συμβούλου, να υποβάλει δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο.
Η χθεσινή αποκάλυψη της «Θ» έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εκατοντάδες αγρότες των περιοχών Βενέτου και Κεραμιδίου, που θεωρούν πως έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις επί σειρά δεκαετιών στην περιοχή και τις οποίες η Μονή προτίθεται, σύμφωνα με δήλωση του νομικού της συμβούλου, δικηγόρου Βόλου Μιχ. Βασιλικού, να δηλώσει ως δικαιώματα στο Κτηματολόγιο.
Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, το 1594, από τον όσιο Συμεών τον Μονοχίτωνα και Ανυπόδυτο, που έφτασε στην περιοχή προερχόμενος από το Άγιο Όρος και έχτισε τη Μονή στην οποία συγκεντρώθηκε πλήθος μοναχών. Το μοναστήρι εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί στα πρότυπα του Αγίου Όρους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες.
Η Μονή προτίθεται να δηλώσει δικαιώματα επί συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων, έκταση που περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρες τις αγροτικές περιοχές Κεραμιδίου και Βενέτου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, που εκμεταλλεύονται αγροτικές εκτάσεις, περίπου 15.000 στρέμματα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως οι δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε στη χθεσινή «Θ» ο κ. Βασιλικός, του Εφετείου Λάρισας από το 1923, αφορούσαν αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο, μόνον όμως για το δάσος και όχι για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Από την πλευρά του ο κ. Βασιλικός μιλώντας χθες στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι με την πρώτη διαχειριστική μελέτη του δασαρχείου το 1932, «είχαν αποτυπωθεί οι εκτάσεις που εκχερσώθηκαν και υπάρχει πλήθος κτημάτων εντός της δασικής έκτασης».
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως το δάσος δεν αμφισβητεί κανείς πως ανήκει στη Μονή, αλλά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις επί εκατοντάδες χρόνια ανήκουν στους αγρότες. Πώς ζούσαν οι κάτοικοι τόσα χρόνια, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο δικηγόρος Βόλου Ν. Παπαπέτρος επισημαίνει πως τίθεται ζήτημα αναγνώρισης των δικαιωμάτων που έχουν οι κάτοικοι, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ουδέποτε ανήκαν στη Μονή.
Ο κ. Βασιλικός από την πλευρά του δήλωσε χθες ραδιοφωνικά πως η μονή είχε προτείνει στην τότε Κοινότητα Κεραμιδίου, να αναλάβει πρωτοβουλία και να μεταβιβαστούν στους καλλιεργητές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, ωστόσο τίποτα δεν έγινε, ενώ δεν ισχύει η χρησικτησία σε βάρος μοναστηριακής περιουσίας.
Η Μονή Φλαμουρίου αναμένεται να καταθέσει τις δηλώσεις δικαιωμάτων για τις εκτάσεις των 80.000 στρεμμάτων εντός του Οκτωβρίου και οι κάτοικοι-αγρότες του Κεραμιδίου και του Βενέτου δηλώνουν εξοργισμένοι και απειλούν να πάρουν τα όπλα… Θυμίζουν μάλιστα παλαιότερο επεισόδιο επί επταετίας στο Κεραμίδι, με τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Ηλία. Επίσης θα ζητήσουν από τους βουλευτές νομοθετική ρύθμιση και παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς όπως υποστηρίζουν, για τις εν λόγω εκτάσεις έχουν πληρώσει ΕΝΦΙΑ, Εφορία, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, ενστάσεις σε δασικούς χάρτες, τοπογραφικά…
Η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, στην προσπάθειά της να συντονίσει την αντίδρασή τους, συγκαλεί έκτακτες λαϊκές συνελεύσεις σήμερα και αύριο, όπου θα αποφασιστούν οι κινήσεις μέσω της νομικής οδού που θα γίνουν, έτσι ώστε οι καλλιεργητές να μην χάσουν τη γη που καλλιεργούν.
Η πρώτη λαϊκή συνέλευση θα γίνει στην πλατεία του Κεραμιδίου σήμερα στις 7 το απόγευμα και η δεύτερη αύριο Κυριακή στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία του Βενέτου.
«Σκανδαλωδώς η Μονή προσπαθεί να ανατρέψει παγιωμένες καταστάσεις 2.800 ετών στην περιοχή. Τι να εκχωρήσουν, κάτι που δεν έχουν», σημειώνουν οι κάτοικοι.
Ο κ. Βασιλικός πρόσθεσε, μιλώντας στο Ράδιο Ακρόαμα, πως μπορεί να αναληφθεί πρωτοβουλία, να εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η Μονή, να παραιτηθεί των δικαιωμάτων επί των 15.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Επανέλαβε δε ότι δεν θα δηλωθούν στο Κτηματολόγιο δικαιώματα για τους οικισμούς του Βενέτου και του Κεραμιδίου, παρ’ ότι κι αυτοί βρίσκονται εντός των εκτάσεων ιδιοκτησίας της Μονής, ενώ ήταν κατηγορηματικός, πως μόνον η εκμετάλλευση είχε παραχωρηθεί στους αγρότες, όχι η ιδιοκτησία των αγροτεμαχίων.
e-thessalia.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 18:51
Άνοιξε τις πύλες του στο Μύλο του Παππά το φεστιβάλ «Γεύσεις Ολύμπου εκλεκτές» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 18:03
Πατέρας θύματος των Τεμπών που κάνει απεργία πείνας στο Σύνταγμα ζητά στήριξη από το λαό της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 17:30
Φάμελλος για ευλογιά: υποκριτικά υποκειμενικό το σχέδιο 10 ημερών του ΥΠΑΑΤ- απαιτείται τουλάχιστο ένας μήνας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 16:28
Έκτακτα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - 153 κτηνίατροι στις περιοχές με κρούσματα, απολυμάνσεις σε όλη τη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:32
Επίκαιρη ερώτηση Β. Κόκκαλη για το τελεσίγραφο της Κομισιόν και τις καθυστερήσεις πληρωμών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:28
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ηλικιωμένος σε σύγκρουση δύο ΙΧ στο δρόμο Λάρισας- Αγιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 13:39
Φάμελλος από Λάρισα:«Ανεπαρκές το σχέδιο 10 ημερών του ΥΠΑΑΤ για καταπολέμηση της ευλογιάς -έχουμε δικό μας» (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:28
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ηλικιωμένος σε σύγκρουση δύο ΙΧ στο δρόμο Λάρισας- Αγιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 11:07
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 19:26
Λαρισαίος στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια – Γιατί καταγγέλλεται - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 09:42
Φυτεία «μαμούθ» με πάνω από 5.000 δενδρύλλια χασίς στον Όλυμπο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2025 | 10:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο κτηνοτρόφος «πολυτελείας» και το κέντρο μασάζ που έλαβε επιδοτήσεις - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 13:25
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις προσβάσεις στον αυτοκινητόδρομο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.09.2025 | 10:58
Ξυπνήσαμε με φθινόπωρο, πόσο θα διαρκέσει η ψύχρα - Ζημιές στον Βόλο από ισχυρούς ανεμους