ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Από Γενάρη δάνεια για αγρότες με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου
Από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το Ιανουάριο φιλοδοξεί να είναι διαθέσιμο προς τους αγρότες το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός Αγροτικής Μάκης Βορίδης, που υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ τη συμφωνία για τη σύσταση αυτού του ταμείου.
Στο πρακτικό κομμάτι της συμφωνίας, ο υπουργός υποστήριξε πως οι αγρότες θα μπορούν να προσέρχονται στις τράπεζες και να εξασφαλίζουν δανεισμό για τις επενδύσεις τους με «πολύ χαμηλά επιτόκια, πολύ καλούς όρους και πολύ χαμηλές εγγυήσεις». Αυτό θα συμβεί γιατί το ποσό που θα λαμβάνουν οι αγρότες θα είναι εξασφαλισμένο στο 80% από το νέο αυτό Ταμείο που θα χρηματοδοτεί με 80 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή, αν το δάνειο «κοκκινίσει» το Ταμείο θα αποπληρώνει μέχρι το 80% του κεφαλαίου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με τον τέως γ.γ Χαράλαμπο Κασίμη.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δάνεια θα δίνονται άκριτα, αλλά θα πρέπει οι αγρότες που θα θέλουν να χρηματοδοτηθούν να τηρούν συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα.
«Έχουμε συμφωνήσει για το χρονοδιάγραμμα και έχουμε μιλήσει με τα τραπεζικά ιδρύματα που θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό με τα πρώτα μηνύματα να είναι πολύ θετικά», εξήγησε ο υπουργός. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαδικασίες θα γίνουν γρήγορα, ώστε να μπορούν να δανειοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους οι αγρότες από τον Ιανουάριο του 2020.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τζίλιμπερτ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συστήνεται ένα τέτοιο ταμείο για τον αγροτικό χώρο στη χώρα μας με την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο πρόσθεσε θα επιτηρεί αυστηρά τις τράπεζες για τους όρους με τους οποίους θα δίνουν τα δάνεια στους αγρότες. «Οι όροι θα πρέπει να είναι οι πλέον ευνοϊκοί από τις τράπεζες όσον αφορά τα επιτόκια, την αποπληρωμή και τις απαιτήσεις», πρόσθεσε.
Η υπογραφή της σύμβασης έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι, τα 80 εκατ. ευρώ μαζί με τα κεφάλαια των τραπεζών και άλλα διαρθρωτικά μέτρα να μοχλεύσουν συνολικά στην αγορά 700 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια, όπως είπε ο κ. Βορίδης είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό στον αγροτικό τομέα που έχει υπολογιστεί στα 2,5 δις και για τη μεταποίηση στα 2,35 δις.
Στην τελετή υπογραφής το παρών έδωσε και ο πρώην γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης για το οποίο είχε κάνει πολύ δουλειά, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βορίδης.



- ΕΛΛΑΔΑ | 01.01.2026 | 01:26
Η Ελλάδα υποδέχτηκε το 2026 με εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της χώρας -live από το Σύνταγμα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 01:18
Λαμπερή υποδοχή για το 2026 από τον Δήμο Λαρισαίων με πυροτεχνηματα και συναυλία του Δώρου Δημοσθένους (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:54
Η έκπληξη του Δημ. Κουρέτα στους εργαζόμενους της Περιφέρειας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 21:39
Το 2026 να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι χόμπι αλλά... πρωταθλητισμός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:14
Το μήνυμα του Δημήτρη Κουρέτα για το 2025 που μας αποχαιρετά: Η Θεσσαλία δεν λύγισε. Η Θεσσαλία ξαναχτίζεται - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 19:55
Κάλαντα και ευχές για την νέα χρονιά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 19:49
Δήμος Λαρισαίων: Παιδικά χαμόγελα και ευχές για το νέο έτος στη γιορτή της ΔΕΥΑΛ
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 10:47
Με πληρωμές σε αγροτικό πετρέλαιο και υπόλοιπα Μέτρου 23 ανά 15ήμερο μπαίνει το 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 09:55
Χιονόνερο με αραιές νιφάδες στη Λάρισα- πολικές θερμοκρασίες- χιονίζει στα ορεινά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 09:42
Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρισα και τη Θεσσαλία το 2025 (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 07:50
Κυριακή η σύσκεψη μπλόκων στα Μάλγαρα, κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξειδικεύσει άμεσα τα μέτρα στήριξης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 14:14
ΟΠΕΚΕΠΕ τέλος από αύριο, ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ -Ποιες Διευθύνσεις δημιουργούνται










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed