ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν είναι λογικό να αφορά ορισμένες χώρες
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός

«Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες», δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και σημειώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ολλανδία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».
Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».
«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, για το αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή real.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ "τελειώνει" Ιράν και NATO - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.04.2026 | 23:56
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι διάλογοι-σοκ - Τα ρουσφέτια για τα βόδια και οι «χεράτες» συναλλαγές - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.04.2026 | 23:52
Ο πόλεμος στο Ιράν είναι κακός για τον πληθωρισμό, αλλά ακόμα χειρότερος για την ανάπτυξη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 23:19
Θρήνος στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 12χρονο αγοράκι - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 23:11
Θρήνος στις Αφέτες Πηλίου: «Εσβησε» στα 37 του χρόνια ο Χρήστος Πιλάτος ένας αγωνιστής της ζωής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.04.2026 | 23:02
Μειώθηκαν οι καταθέσεις στη Θεσσαλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.04.2026 | 21:50
Ο Κουρέτας είχε αποπέμψει τον κτηνίατρο ο οποίος αναφέρεται στους διαλόγους της Παπακώστα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 04.04.2026 | 20:56
Άδικη, πέρα ως πέρα, ήττα για τον ΑΣΚ στην Πυλαία από τον ΠΑΟΚ (93-90)
- ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 15:18
Θλίψη για την απώλεια καθηγητή στον Βόλο – Εφυγε μετά από γενναία αλλά άνιση μάχη με την ασθένειά του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.04.2026 | 13:47
Καρδίτσα: Τον «έκαψε» η μουσική και η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 14:23
Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχω καθαρή τη συνείδησή μου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 13:38
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.04.2026 | 21:50
Ο Κουρέτας είχε αποπέμψει τον κτηνίατρο ο οποίος αναφέρεται στους διαλόγους της Παπακώστα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.04.2026 | 14:57
Εκτός από τα 200 εκατ. των ενισχύσεων και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ τη Μεγάλη Εβδομάδα σε 30.000 δικαιούχους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.04.2026 | 14:14
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακούργημα της Παπακώστα για... τα βόδια -Καταλογίζονται στη βουλευτή Τρικάλων παρεμβάσεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ, κτηνιάτρους - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 13:44
Βόλος: Τους «έκαψε» η βόλτα με τη μοτοσικλέτα – Τί βρήκαν οι αστυνομικοί











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed