ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν είναι λογικό να αφορά ορισμένες χώρες
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός

«Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες», δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και σημειώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ολλανδία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».
Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».
«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, για το αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή real.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:21
Γιορτή της μινιατούρας στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 11:43
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Red code για 7 περιοχές, ανάμεσά τους η Θεσσαλία - Ισχυρές βροχές και δυνατοί άνεμοι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 11:37
Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα λάθη που οδήγησαν στην φονική έκρηξη -Ο ρόλος του υπόγειου χώρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 11:28
Η Ελλάδα, η Mercosur το δίλλημμα ΗΠΑ ή Ευρώπη και...η γεωργία στο περιθώριο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:38
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:32
Βιολάντα: Όσα γνωρίζουμε για τις παραλείψεις - Η άδεια που δόθηκε με προθεσμία και τα κενά ασφαλείας
- ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed