ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν είναι λογικό να αφορά ορισμένες χώρες
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός

«Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες», δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και σημειώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ολλανδία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.
Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».
Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».
«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, για το αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή real.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 15:11
Κώστας Τσιάρας προς τους αγρότες των μπλόκων: Η κυβέρνηση είναι πάντα παρούσα στο πλευρό των αγροτών - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 15:08
Ανακαίνιση θερμοκηπίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας - Έργο με κοινωνικό αποτύπωμα στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 20.01.2026 | 14:13
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων για τις επόμενες 36 ώρες - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 13:35
Απίστευτο: μπαράζ κλοπής υδρομέτρων στον Βόλο – Επιτήδειοι αφήνουν νοικοκυριά χωρίς νερό – «Πιάστηκαν» από κάμερα ασφαλείας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 13:04
Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για πρατήρια που έκλεβαν καύσιμα σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλία – Δέκα συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 11:54
Λάρισα: Συνελήφθη άνδρας επειδή ούρησε σε παρτέρι και έβρισε αστυνομικούς -Τι υποστήριξε στο δικαστήριο - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 10:40
Τραμπ: Γιατί απειλεί με δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικές χιονοπτώσεις μέχρι τέλη του μήνα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
