ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Η δικαίωση των ανδρών: Το να βλέπεις ποδόσφαιρο κάνει καλό στην υγεία
Είναι σαν να κάνεις αεροβική γυμναστική

Το να παρακολουθεί κανείς και όχι απλά να παίζει, ποδόσφαιρο, κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που σίγουρα θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ποδοσφαιρόφιλους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds, μελέτησαν 25 οπαδούς (ηλικίας από 20 έως 62 ετών) της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, κατά τη διάρκεια τριών παιχνιδιών για το πρωτάθλημα. Οι καρδιακοί ρυθμοί τους παρακολουθήθηκαν πριν και μετά από κάθε αγώνα, καθώς και κατά τα ημίχρονα.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι καρδιακοί ρυθμοί των οπαδών αυξήθηκαν κατά περίπου 64%, με μερικούς να φτάνουν τους 130 παλμούς ανά λεπτό. Ένας «φυσιολογικός» καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι μεταξύ 60 και 100 bpm.
Πώς η παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου επηρεάζει την υγεία μας
Αυτή η «προπόνηση» ισοδυναμεί με μια γρήγορη βόλτα για μιάμιση ώρα, ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες. Επίσης, η παρακολούθηση της νίκης της ομάδας τους, μείωσε την πίεση τους και τους έδωσε μια «ψυχολογική ώθηση» που για ορισμένους κράτησε όλη την ημέρα.
Ωστόσο, το να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να χάνει, είχε το αντίθετο συναισθηματικό αποτέλεσμα, με την ψυχολογία τους να κατρακυλά και να νιώθουν όπως «όταν ένας φίλος πεθαίνει».
«Ήταν ξεκάθαρο ότι οι οπαδοί ήταν παθιασμένοι με το παιχνίδι, με τον καρδιακό ρυθμό τους να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό όταν πάει κάποιος για βόλτα (γενικά 20% υψηλότερο από τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης)», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Andrea Utley.
«Ένα γκολ για οποιαδήποτε ομάδα προκάλεσε μια σύντομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά μέσο όρο 20bpm από τον μέσο όρο του αγώνα. Τελικά, υποστηρίζοντας την ομάδα σας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μοιάζει σαν να κάνετε αεροβική άσκηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα, σας δίνει μια ψυχολογική ώθηση ή πτώση», συμπλήρωσε.
Όταν το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν νικηφόρο, οι οπαδοί της ομάδας είδαν την πίεση του αίματος τους να πέφτει μετά το τέλος του, ενώ μετά τις ήττες, είχαν προσωρινή υπέρταση.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 22:48
Στην Ευαγγελίστρια Αλμυρού ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 22:44
Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε στη Νίκαια το νεκρό αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε στην εξέγερση του 1910 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 22:35
Σοκ και δέος - Θηλιά Πιτσιλή στο κύκλωμα απάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ που πήγε να τον εγκλωβίσει - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.03.2026 | 22:31
Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας στην εθνική οδό Καλαμπάκας – Ιωαννίνων - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 29.03.2026 | 22:26
Γενετική ομοιομορφία των ύστερων Νεάντερταλ ίσως οδήγησε στην εξαφάνισή τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 20:56
Σκιές νόσων στις εξαγωγές φέτας-Το φάντασμα της ευλογιάς «σβήνει» τις ελληνικές επιγραφές από τα ράφια του εξωτερικού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.03.2026 | 20:52
Αρπάχτηκαν παπάς με παπαδιά στα Τρίκαλα. Κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed