ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου κάτω από τα Μετέωρα -Το προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου
ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ

Στέκει επιβλητικός στην παλαιά πόλη της Καλαμπάκας, για εκατοντάδες χρόνια, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των επισκεπτών του Δεκαπενταύγουστου που θα βρεθούν κάτω από τους μοναδικούς βράχους των Μετεώρων.
Ο λόγος για τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η αρχική φάση του υφιστάμενου κτίσματος, σύμφωνα με στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, παλιότερα είχε χρονολογηθεί στα τέλη του 11ου ή στις αρχές 12ου αιώνα, κυρίως με βάση τη χρονολόγηση της αρχικής φάσης του ζωγραφικού του διακόσμου.
εκκλησια
Πλήθος κόσμου συρρέει για τον Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα

Ωστόσο νεότερες μελέτες τείνουν να τοποθετήσουν το μνημείο γύρω στο 1000. Πιθανότατα ο βυζαντινός ναός ανεγέρθηκε στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας διατήρησε το περίγραμμα.
Το προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου
Η απεικόνιση της σκηνής της Κοίμησης της Θεοτόκου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτυπώνεται και σε μία εικόνα, το παλαιότερο έργο που αποδίδεται στον περίφημο ζωγράφο της Κρητικής Σχολής, τον Θεοφάνη, στην περίοδο που ο καλλιτέχνης εργαζόταν στη Μονή Αναπαυσά (1527).
Το έργο βρισκόταν παλιά στο βυζαντινό ναό της Καλαμπάκας, ως μέρος αμφιπρόσωπης εικόνας, που στην άλλη της πλευρά απεικόνιζε τη Σταύρωση.

εικονα της Παναγίας
Η εικόνα της Παναγίας αποδίδεται στον περίφημο ζωγράφο της Κρητικής Σχολής, τον Θεοφάνη 1527
Μετά την κλοπή της από τον ναό της Κοίμησης το 1979 χωρίστηκε από τους αρχαιοκάπηλους στα δύο. Το 1983 εντοπίστηκε στο εξωτερικό και μετά από δικαστικό αγώνα επαναπατρίστηκε το 1986. Σήμερα, φυλάσσεται στη Μονή Βαρλαάμ και κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο επιστρέφει στο βυζαντινό ναό της Κοίμησης για προσκύνηση.
Ναός με τοιχογραφίες από τα τέλη 11ου - αρχές 12ου αι
Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες. Το παλαιότερο στρώμα, χρονολογείται στα τέλη 11ου - αρχές 12ου αι. Το μεγαλύτερο τμήμα του ζωγραφικού διακόσμου, ο οποίος εκτελέστηκε από τον ιερέα Κυριαζή και τον Κρητικό μοναχό Νεόφυτο, γιο του ζωγράφου Θεοφάνη, χρονολογείται στα 1573.
Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του νάρθηκα χρονολογείται στον 18ο αι. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που απολήγει σε τρεις κόγχες ανατολικά. Το κεντρικό κλίτος είναι υπερυψωμένο.
Τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με εναλλαγή πεσσών και κιόνων, ενώ ο εσωνάρθηκας επικοινωνεί με το κεντρικό κλίτος μέσω τριβήλου ανοίγματος. Ο εξωνάρθηκας είναι μεταγενέστερος, επισημαίνουν τα ίδια στοιχεία.
φωτογραφίες Εφορεία Αρχαιοτήτων για ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 20:59
Υπό έλεγχο η φωτιά στο πευκοδάσος της Σκιάθου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 20:52
Λιακούλη από το Μακρυχώρι: «Μέσα από την Πίστη και τις παραδόσεις μας, μένουμε δυνατοί και ενωμένοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 20:41
Στη Λάρισα το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής με θέμα «Η Φυσική στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2026 | 20:10
Μακελειό στη Λουιζιάνα: 8 παιδιά νεκρά μετά από ενδοοικογενειακή διαμάχη - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 19:30
Φωτιά τώρα στη Σκιάθο – Επιχειρεί αεροσκάφος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 18:24
Συναγερμός για κρούσμα αφθώδους στην ηπειρωτική Ελλάδα- έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κουρέτας στην περιφέρεια - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 17:30
Βόλος: 32,73 εκατ. € από την συνολική στρατηγική των 120 εκατ. για τις πόλεις της Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 17:25
Βόλος: Ηλικιωμένη παρέδωσε 21 χρυσές λίρες σε 28χρονο που παρίστανε τον λογιστή
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 11:19
Σοβαρό τροχαίο με πέντε τραυματίες έξω από τον Τύρναβο - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 18:24
Συναγερμός για κρούσμα αφθώδους στην ηπειρωτική Ελλάδα- έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κουρέτας στην περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed