ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ανεμιστήρα -Κάνει κακό
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια που μπορεί να έχουν οι ανεμιστήρες εξαρτάται -εκτός από άλλους παράγοντες- και από το κλίμα.
Oταν κάνει ζέστη, αλλά παράλληλα υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες όχι μόνο ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά επίσης μειώνουν το καρδιαγγειακό στρες και βελτιώνουν το αίσθημα ευεξίας των ανθρώπων. Αποτελούν δηλαδή ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
Αντίθετα, όμως, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, όταν επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες, με πολύ χαμηλή υγρασία, τότε οι ανεμιστήρες μπορούν να γυρίσουν «μπούμερανγκ» και να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία. Επομένως, σε αυτού του είδους τον καύσωνα, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να αποφεύγεται.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρα Νέιθαν Μόρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μελέτησαν τις επιπτώσεις των ανεμιστήρων σε εθελοντές που ζούσαν σε κατασκηνώσεις, αναλύοντας διάφορους δείκτες, όπως το θερμικό στρες, το καρδιαγγειακό στρες (παλμοί καρδιάς, αρτηριακή πίεση κ.ά.), τον κίνδυνο αφυδάτωσης (βαθμός εφίδρωσης σε όλο το σώμα), τη θερμική δυσφορία κ.ά.
Τι έδειξε η έρευνα για τους ανεμιστήρες
Η παρακολούθηση των ατόμων που έκαναν χρήση ανεμιστήρα έγινε επί δίωρο στη διάρκεια δύο διαφορετικών καυσώνων, ενός με καυτές και ξηρές συνθήκες, και ενός με κάπως μικρότερη ζέστη, αλλά με περισσότερη υγρασία. Διαπιστώθηκε ότι στη δεύτερη περίπτωση οι ανεμιστήρες είχαν ευεργετική επίδραση, επιφέροντας μείωση θερμοκρασίας σώματος (άρα και θερμικού στρες), μείωση καρδιαγγειακού στρες και μικρότερη θερμική δυσφορία. Όμως, στην πρώτη περίπτωση, οι ανεμιστήρες έκαναν τα πράγματα χειρότερα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι μία φθηνότερη και πιο ευέλικτη λύση, σε σχέση με το αιρ-κοντίσιον, για μερικούς ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με ζέστη αλλά και υγρασία.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.09.2026 | 20:10
ΟΣΔΕ: Αγώνας δρόμου για να προλάβουν τις ημερομηνίες – Μόλις 25.000 δηλώσεις σε σύνολο 600.000 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.09.2026 | 19:54
Τρίκαλα: Άγριος καυγάς μεταξύ ηλικιωμένων για κτηματικές διαφορές στη Φαρκαδόνα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.09.2026 | 19:50
Καρδίτσα: Συνελήφθη 70χρονος για δενδρύλλια κάνναβης - ΒΟΛΟΣ | 23.09.2026 | 19:44
Βόλος: Ζητούσε 700 ευρώ για επιστροφή πινακίδων ο αστυνομικός που συνελήφθη – Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 19:39
Η Λάρισα γιορτάζει την επιστήμη: Η Βραδιά του Ερευνητή 2026 στον Μύλο του Παππά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.09.2026 | 19:35
Δημ. Κουρέτας: Ενισχυμένη από τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Παλαμά - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 19:31
Γ. Μανιάτης για Τέμπη: «Τριάμισι χρόνια μετά, τα συστήματα ασφαλείας δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία» - ΕΛΛΑΔΑ | 23.09.2026 | 19:27
Νίκαια: Οπλισμένος άνδρας κρατά όμηρο τη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 16:31
Τακούδης:Νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία με έντονες βροχές το επόμενο Σαββατοκύριακο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 22:45
Η Λάρισα έκανε... ταραχή με το Λευτέρη Πανταζή απόψε στο παζάρι παρά τη βροχή (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 08:58
Κίνδυνος να μείνουν άσπαρτα χωράφια φέτος στον Θεσσαλικό Κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 20:42
Το παζάρι της Λάρισας άνοιξε τις πύλες του και η σκεπαστή της Νεάπολης γέμισε από κόσμο, γεύσεις και μουσική (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 08:50
Ανοίγει απόψε η αυλαία στο Παζάρι της Λάρισας με Λευτέρη Πανταζή (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.09.2026 | 09:06
Μαύρα σύννεφα πάνω από τα βαμβακοχώραφα της Θεσσαλίας-αγωνία για βροχές και διεθνή τιμή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 09:25
Λάρισα: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο στον Αγιόκαμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 08:42
Θλίψη στη Λάρισα; Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών η Βασιλική Καραθάνου

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed