ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εντολή Μητσοτάκη για νόμο συνεταιρισμών, μείωση της φορολογίας στο 10% για τα μέλη των οργανώσεων
Οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

Ειδική μέριμνα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπαγορεύει ο «ειδικός φάκελος» Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί μέχρι τα τέλη του έτους
Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οποίο τονίζεται είναι η άμεση εισαγωγή νόμου για τους συνεταιρισμούς και η ανάγκη για μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.
Τα άλλα δύο θέματα που θίγει η πρωθυπουργική επιστολή για το υπουργείο Γεωργίας είναι η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα ΚΑΠ και η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων.
Αν υποθέσει κανείς ότι για τα δύο τελευταία ζητήματα οι κατευθύνσεις δεν θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικές, η επιλογή του πρωθυπουργού να θέσει με σαφήνεια την ανάγκη κατάρτισης ενός αξιόπιστου νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, δίνει τον τόνο των πολιτικών διαθέσεων, όπως και η σύσταση για άμεση μείωση του φορολογικού συντελεστή, τόσο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις όσο και για τα συνδεδεμένα μ’ αυτές μέλη.
Τώρα είναι σαφές ότι, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να μεριμνήσουν για τα περαιτέρω. Εκτιμάται ότι η αποκατάστασης της νομικής τάξης στους συνεταιρισμούς θα πρέπει να προηγηθεί της μείωσης του φορολογικού συντελεστή, αν θέλουμε οι ρυθμίσεις να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να μην υπάρξουν στρεβλώσεις.
Σε γενικές γραμμές πάντως ίσως πρέπει να επισημανθεί ότι η «δεσμεύσεις» Μητσοτάκη για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υστερούν σε αριθμό σε σχέση με αυτές άλλων χώρων ευθύνης.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στρατηγικές Επιλογές
Ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές
Στόχοι
Νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου
Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
→ Διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα Κ.Α.Π.
→ Εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς
→ Μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα
→ Αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων
Ακολουθεί το δελτίο τύπου για τις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ
Τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, όσον αφορά στο έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, παρέλαβε στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Στόχος των προτεραιοτήτων αυτών, είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές και μια νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Στην προσπάθεια αυτή προτάσσονται:
Η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα Κ.Α.Π.
Η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς
Η μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα
Η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσής του από τους επικεφαλής των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Παναγιώτη Σκοτιδάκη, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νικόλαο Κατή και Αθανάσιο Μπακαλέξη, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Χρόνη Πολυχρονίου.
Οι επικεφαλής των φορέων, μετά την ενημέρωση, παρέδωσαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες θα γίνουν δεκτές στη βάση της ομαλής μετάβασης και της αποφυγής δυσλειτουργιών. Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και συγκεκριμένα τους προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτριο Τσαγκαλίδη, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Απόστολο Πολύμερο και της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παναγιώτα Χατζηπαντελή.
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 00:55
Κεφαλονιά: «Υπήρχε σχέδιο να βγάλουν την Μυρτώ στην πορνεία» - Αποκάλυψη και για δεύτερο κορίτσι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 00:30
Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2026 | 00:20
Κλιμάκωση και αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν όποιο πλοίο πλησιάσει - ΒΟΛΟΣ | 18.04.2026 | 23:59
«Να δικαστεί και ο Λαζαρίδης, δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει η πρώην καθαρίστρια από το Βόλο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.04.2026 | 23:50
Βιολάντα: Ο ιδιοκτήτης ζητά την αποφυλάκισή του τρεις μήνες μετά το δυστύχημα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:52
Δρόμος «παγίδα» για οδηγούς και οχήματα η σύνδεση Πασχαλίτσας – Σταυρού Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:41
Κεφαλονιά: Η προφυλάκιση των τριών είναι μόνο η αρχή – Πρόσωπο κλειδί ο 66χρονος
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:33
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Βιώσιμη πόλη και κυκλοφοριακό» στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed