ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η Ιταλία έχασε 217 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξαγωγών λόγω ρώσικου εμπάργκο
Ποιά αγροτικά προϊόντα της επλήγησαν

Η οικονομική ζημία για τις ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που εκδόθηκαν από την ΕΕ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή από την Μόσχα αντιμέτρων (εμπάργκο) ανέρχονται στα 217 εκατ. ευρώ. Τα νωπά φρούτα (σταφύλια, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα), το κρέας (βόειο) και το γάλα με τα παράγωγά τους, ήταν τα μεγαλύτερα «θύματα» του ρώσικου εμπάργκο. Ωστόσο το θετικό για το ιταλικό ισοζύγιο των εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι ότι από το 2018 αυξάνουν άλλοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων που δεν εντάσονται στο ρώσικο εμπάργκο (κρασί, ελαιόλαδο, ντοματοπολτός κ.α.). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), τα οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν την επιβολή των ρώσικων μέτρων, το 2013, υπήρχε μια «δυναμική» στις ιταλικές εξαγωγές προς Ρωσία, οι οποίες παρουσίαζαν μια αύξηση, σε ποσοστό 124%, σε σχέση με το 2009. Στη συνέχεια είχαμε την αποδυνάμωση των ιταλικών εξαγωγών στους τομείς των φρούτων, του γάλακτος και του κρέατος.
Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Trentino Alto Adige (μήλα), η Emilia Romagna (ροδάκινα, τυριά), η Puglia (σταφύλια) και το Lazio (ακτινίδια), στις οποίες η οικονομική ζημία είναι πολύ σημαντική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ISMEA, λόγω του ρώσικου εμπάργκο είχαμε μείωση στις συνολικές ιταλικές εξαγωγές (περίοδος 2013/2018) μήλων σε ποσοστό -23%, ακτινιδίων -21,4%, ροδάκινων - νεκταρινιών -12,2%, ενώ για τα τυροκομικά προϊόντα -19,9% και το βόειο κρέας -11,4%.
Παρά όμως το συνεχιζόμενο εμπάργκο, το 2018 οι ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς τη Ρωσία κατάφεραν να αντισταθμίσουν, εν μέρει, τις ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών άλλων κλάδων, όπως τα ζυμαρικά, οι αποφλοιωμένες ντομάτες και ο ντοματοπολτός (βιομηχανική ντομάτα) και ο καπνός.
Με τον τζίρο των ιταλικών εξαγωγών στα 945 εκατ. ευρώ το 2018, η Ιταλία κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κυριότερων προμηθευτριών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών της ΕΕ πίσω από τη Γερμανία.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατέχει το «ρεκόρ» για τις εξαγωγές συσκευασμένου κρασιού και η τρίτη για τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Μετά την επιβολή του εμπάργκο, το 2014, οι κυριότερες ιταλικές εξαγωγές στη Ρωσία που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα είναι οι εξής:
Εμφιαλωμένα κρασιά (161 εκατ. ευρώ το 2018, που αντιστοιχούν στο 17% των ιταλικών εξαγωγών στη Ρωσία).
Παρθένο ελαιόλαδο (22 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,4%)
Συμπυκνωμένες ντομάτες (11 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,2%)
Πολτοί και αποφλοιωμένες τομάτες (9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1%)
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 14:26
Τέμπη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Προσφυγή συγγενών στον Άρειο Πάγο για τη δήλωση αποχής της προέδρου της έδρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 14:17
Εγκαινιάστηκε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή το «Σπίτι του Σπορέα: Άνθρωποι και Πολιτισμός» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 13:39
Δήμος Λαρισαίων: Ψήφισμα για την απώλεια του Χρίστου Οικονόμου - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 06.04.2026 | 13:32
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 13:26
Δ. Λαρισαίων: Νέα δέντρα στη Φαλάνη - Μαμάκος: «Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για ενίσχυση του πράσινου αποτυπώματος στην πόλη» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 12:53
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζεται για τον ποδηλατικό διεθνή αγώνα ΔΕΗ Tour of Hellas - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:44
Εγκαινιάστηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Στεφ. Εσκίογλου στη Λάρισα












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed