ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία των Αγράφων
Από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Σημαντικό ήταν το τριήμερο 7-9/6/2019 για την διάδοση του μηνύματος της προστασίας των Αγράφων από την άμεση απειλή τους και την επικείμενη καταστροφή με την εγκατάσταση αιολικών και υδροηλεκτρικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις παρθένες βουνοκορφές και στα πεντακάθαρα ρέματα.
Με διαμονή στον φιλόξενο χώρο του Ορειβατικού Καταφυγίου Άγραφων σε υψόμετρο 1530μ. αλλά και στην γύρω περιοχή με camping και στους ξενώνες της Λίμνης Πλαστήρας περισσότεροι από 300 φίλοι των βουνών και των Αγράφων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας από την Θράκη μέχρι την Κρήτη άρχισαν να συγκεντρώνονται από την Παρασκευή για να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα για την σωτηρία και την ακεραιότητα των βουνών μας και μια άλλου είδους ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.


Το Σάββατο από το πρωί, το πλήθος γέμισε τις γύρω κορυφογραμμές, Τέμπλα 1827μ, Βουτσικάκι 2154μ, Μουτσιάρα 2120μ και Καζάρμα 1977μ.. πόλοι έλξης της περιοχής που η δήθεν πράσινη ανάπτυξη θέλει την ισοπέδωσή τους Ο ιδανικός καιρός, η καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση των Αγράφων και η υπέροχη θέα από τις κορυφές προς την Λίμνη Πλαστήρα και τις υπόλοιπες βουνοκορφές αντάμειψαν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους αγωνιστές των βουνών. Η Αγραφιώτικη φύση έκανε όλους τους επισκέπτες να πιστέψουν ότι τους ανταμείβει για τον δίκαιο αγώνα τους με τον καλύτερο τρόπο.

Με την επιστροφή στο καταφύγιο το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν ομιλίες για την εξέλιξη και οργάνωση του αγώνα ενόψει και της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ και ακολούθησαν χαιρετισμοί τοποθετήσεις και συζητήσεις. Η βραδιά έκλεισε αργά το βράδυ με υπέροχη συναυλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, από καλλιτέχνες φίλους των Αγράφων στην οποία συμμετείχαν όλοι αφιλοκερδώς οι Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Παπαθωμάς, Ναταλία Κωτσάνη, Στέφανος Αγιόπουλος, Ιώ Φιλιππίδη, Αlejandro Diaz, Αναστασία Παπαγεωργίου, Μάρω Παναγή, Παναγιώτης Παναγής και ο Κώστας Ζευκιλής και τους ευχαριστούμε πολύ.
Την Κυριακή το πρωί έγιναν πάλι συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα και ακολούθησαν μικρές πεζοπορίες στην Τέμπλα, στην σπήλιά-πηγή του Καϊμακιά και στον Μπελοκομύτη, ενώ έγιναν και εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό και συντήρηση μονοπατιών της περιοχής.
Δόθηκε υπόσχεση από όλους να καθιερωθεί κάθε χρόνο παρόμοια εκδήλωση-συνάντηση στα βουνά των Αγράφων.


Τα συμπεράσματα του τριημέρου μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:
1. Τα Άγραφα, ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη, και ο αγώνας για την διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους αποτελεί παγκόσμια υποχρεώση.
2. Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεών μας για την ακύρωση των αδειών εγκατάστασης μας λύπησε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχετικά αναμενόμενο γιατί η πορεία των αποφάσεων του 5ου τμήματος του ΣτΕ των τελευταίων χρόνων ελάχιστες ελπίδες μας έδινε.
3. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν μόνον η μία από τις πολλές δυνατότητες που έχουμε για την τελική ακύρωση των καταστροφικών αυτών έργων.
4. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και οι μελέτες οδοποιίας φέρουν σωρεία εσφαλμένων στοιχείων και υπολογισμών καθώς και ανακρίβειες που καθιστούν τα έργα κατασκευαστικά αδύνατα έως και επικίνδυνα αν δεν περιφρουρήσουμε τις αλλαγές που σκοπεύουν κα κάνουν στην πράξη.
5. Τα έργα δεν έχουν τελειώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες που πρέπει να εγκριθούν από υπηρεσίες οι οποίες λόγω του ότι οι περιοχές εγκατάστασης είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έχουν αυστηρά κριτήρια και μπορεί να μην εγκριθούν.
6. Οι φίλοι των Αγράφων επαγρυπνούν και όλα τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή με κατάλληλες παρεμβάσεις και ενέργειες.
7. Όλα τούτα, σε συνδυασμό και με την ανάγκη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, για την οποία, φορείς και απλοί πολίτες διαρκώς θα επαγρυπνούμε, αλλά και με τα ασφαλή συμπεράσματα που θα εκπονηθούν από την μελέτη του πλήρους και οριστικού κειμένου των αποφάσεων του ΣτΕ, είμαστε σίγουροι πως θα μας δώσουν πολλές και διάφορες ακόμα δυνατότητες για ανάσχεση των καταστροφικών επεμβάσεων στα Άγραφα.

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τα βουνά από τέτοιου είδους επενδύσεις.
Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα βουνά των Αγράφων και άλλες περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής & πολιτισμικής αξίας στο βωμό μιας δήθεν ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης.
Ο αγώνας για ελεύθερα Άγραφα συνεχίζεται…
#save_agrafa

Μάθετε περισσότερα & συμμετέχετε:
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
[email protected] https://www.facebook.com/groups/990793077599633/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων
[email protected] https://www.facebook.com/savegreekmountains/

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 19:55
Κάλαντα και ευχές για την νέα χρονιά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 19:49
Δήμος Λαρισαίων: Παιδικά χαμόγελα και ευχές για το νέο έτος στη γιορτή της ΔΕΥΑΛ - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:51
Α. Κοπάνας; «Δεν υπάρχει καμία κακουργηματική δίωξη, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:47
Δώρα και ευχές μοίρασαν οι αγρότες στο μπλόκο Μικροθηβών - ΕΛΛΑΔΑ | 31.12.2025 | 18:29
Στην... κατάψυξη η χώρα την Πρωτοχρονιά -Καντερές: «Θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -10», πότε βελτιώνεται το σκηνικό - ΔΙΕΘΝΗ | 31.12.2025 | 16:40
Γαλλία: Απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών από το 2026 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 14:19
Με χαμηλές θερμοκρασίες και περιορισμένα φαινόμενα η αλλαγή του χρόνου (χάρτες)
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 18:31
Πλήθος κόσμου στην Παπαναστασίου για τη χριστουγεννιάτικη παρέλαση με σόου Αρναούτογλου(ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:05
Φαντασμαγορικό θέαμα στη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση της Λάρισας (ΦΩΤΟ) -Ζωντανη μετάδοση από Θεσσαλία TV -live - ΒΟΛΟΣ | 30.12.2025 | 12:32
Σοκ στον Βόλο από τον χαμό 56χρονου εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.12.2025 | 20:25
Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ -Ανάμεσά τους ένας ακόμη αγροτοσυνδικαλιστής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.12.2025 | 13:05
Πρόσθετη ενίσχυση 1,6 εκατ. ευρώ για απώλειες εισοδήματος από την ευλογιά σε κτηνοτρόφους κυρίως της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:29
Θλίψη στον Τύρναβο για τον θάνατο του 50χρονου Ηρακλή Καρέλα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed