ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόκληση από την Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Τι απαντά το ΥΠΕΞ
Η προκλητικότητα των Τούρκων ξεπερνά κάθε όριο


Η προκλητικότητα των Τούρκων ξεπερνά κάθε όριο. Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας εξέδωσε μία εξαιρετικά προκλητική ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, στη Γενοκτονία των Ποντίων. Φτάνει δε στο σημείο να αναφέρει για αποζημίωση που θα έπρεπε να πάρει η Τουρκία.
Για τα γεγονότα της 19ης Μαΐου του 1919, επικαλούμενο τη Συνθήκη της Λωζάνης, του υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει πως η Ελλάδα θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού το 1919 και κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στις 19 Μαΐου του 1919 ξεκίνησε ο εθνικός αγώνας για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό με μεγάλη περηφάνια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί-προϊόντα φαντασίας ενάντια στην ιστορία μας κάποιων ακραίων ομάδων στην Ελλάδα που προσπαθούν να αμαυρώσουν την σημασία της ημέρας αυτής, αλλά ούτε και οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα με τις οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας πολιτικά κίνητρα εσωτερικής κατανάλωσης”.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “υπενθυμίζουμε σε όλους όσοι κάνουν εξωπραγματικούς ισχυρισμούς ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης τέθηκε ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού κατά την περίοδο της κατοχής στην Ανατολία κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου και καταδικάστηκε σε αποζημίωση”.
“Υπενθυμίζουμε πως όταν οι δολοφονίες του κατοχικού ελληνικού στρατού πήραν απίστευτες διαστάσεις ιδρύθηκε μια Επιτροπή Έρευνας από την πλευρά των Συμμάχων και διαπιστώθηκαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι καθαρό ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί εναντίον της ιστορίας μας στερούνται λογικής, συνείδησης και αμεροληψίας. Αυτό το λεκτικό δεν συνάδει με τον στόχο της προόδου των διμερών μας σχέσεων και αφήνει κακή κληρονομιά στις γενεές του μέλλοντος”.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Βενιζέλος υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1934, μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών όπως ισχυρίστηκαν οι ανεύθυνοι πολιτικοί και οι ακραίοι Έλληνες”.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ιστορικό καθήκον της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ποντίων
«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ την οποία χαρακτηρίζει ως «ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας».
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».
Κάνοντας μάλιστα αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».
ΠΗΓΗ: philenews/KYΠΕ, real.gr
- ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 23:36
Το Πήλιο συνεχίζει να περιμένει τα έργα αποκατάστασης τρία χρόνια μετά τον Daniel - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 23:30
Βόλος: Σοκαριστικό τροχαίο στις Πλάκες– Ντεραπάρισε και αναποδογύρισε ΙΧ - ΔΙΕΘΝΗ | 29.10.2026 | 23:27
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία – Στους 74 από τη σύγκρουση των τρένων - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 22:27
Κλήρωση Τζόκερ 29-10-2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 22:19
Κλέφτες χαλκού προκάλεσαν την έκρηξη με 6 νεκρούς στην Πλάκα-τρεις συλλήψεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 21:13
ΟΣΔΕ: Νέα παράταση προ των πυλών, αλλά οι επιδοτήσεις αργούν – Φόβοι για γενικευμένη αγρανάπαυση στον κάμπο (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 20:59
Τραγωδία στο Αγρίνιο: 23χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 20:55
Πλάκα: Η κλοπή χαλκοσωλήνων αιτία της φονικής έκρηξης – Ταυτοποιήθηκαν τρεις ύποπτοι
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Σε Ζαγορά, νότιο Πήλιο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής- έρχεται νέο κύμα από Σάββατο μέχρι Δευτέρα - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 08:50
Νότιο Πήλιο: Μετρούν τις πληγές τους μετά τις πλημμύρες – Χωρίς πόσιμο νερό ο Πλατανιάς (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 12:37 | video
Μηλίνα: Στο ίδιο έργο θεατές τρία χρόνια μετά τον Daniel – Πλημμυρισμένα σπίτια και παραλία γεμάτη πέτρες και κορμούς (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 14:17
Κατάληψη στο 5ο ΓΕΛ Λάρισας – «Δεν ζητάμε πολλά, ζητάμε τα αυτονόητα» (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 21:13
ΟΣΔΕ: Νέα παράταση προ των πυλών, αλλά οι επιδοτήσεις αργούν – Φόβοι για γενικευμένη αγρανάπαυση στον κάμπο (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 18:51
Νίκος Καντερές: Έρχεται νέα κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και κρύο – Πότε θα χτυπήσει (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 08:42
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.10.2026 | 12:51
Δ. Ντογκούλης: -Εχουν οριστικοποιηθεί 200.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ, χρειάζονται τουλάχιστο 36 εργάσιμες για την ολοκλήρωση



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed