ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πρόσεχε πριν κάνεις «κλικ»! Κάποιος μπορεί να «κλειδώσει» τον υπολογιστή ή το κινητό σου τηλέφωνο!
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες όταν κάνουν περιήγηση στο διαδίκτυο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες όταν κάνουν περιήγηση στο διαδίκτυο από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές ή τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς μπορεί να πέσουν θύματα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση -σε διεθνές επίπεδο- μιας νέας έκδοσης κακόβουλου λυτρισμικού λογισμικού «Ransomware–Cryptoware» υπό την ονομασία «JNEC», που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, αφενός ως προς τη μέθοδο παραπλάνησης των υποψήφιων θυμάτων και αφετέρου ως προς τον τρόπο λήψης του κλειδιού αποκρυπτογράφησης.
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό JNEC εκμεταλλεύεται κενό ασφάλειας παλαιότερων εκδόσεων ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού συμπίεσης/αποσυμπίεσης αρχείων μολύνοντας πληροφοριακά συστήματα με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως δε «παραποιημένες – αλλοιωμένες» φωτογραφίες γυναικών.
Μετά την εγκατάσταση του λυτρισμικού λογισμικού στο πληροφοριακό σύστημα:
-κρυπτογραφείται το σύνολο των αρχείων που εντοπίζει,
-απαιτείται η πληρωμή «λύτρων» για την παροχή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης σε μορφή κρυπτονομισμάτων,
-υποδεικνύεται στο χρήστη η δημιουργία συγκεκριμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής τους από κακόβουλο λογισμικό, καθώς επίσης να μην προβαίνουν στην πληρωμή των ζητούμενων «λύτρων», προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:
– Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο πρέπει να διατηρούν εκτός του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση προσβολής να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
– Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
– Να ελέγχουν και να εγκαθιστούν πάντα την ενημερωμένη (UptoDate) έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
– Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση και να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.
– Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (Tablet&Smartphones),Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware.
Σημειώνεται ότι, για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.
Πηγή newsit.gr
- ΒΟΛΟΣ | 23.04.2026 | 12:13
Ολοσχερής καταστροφή σπιτιού από φωτιά στις Νηές Σούρπης - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 12:08
Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ πήγε για τον νεκρό από το μαχαίρωμα στον Άγιο Δημήτριο χωρίς να ξέρει ότι είναι ο γιος του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 11:55
Καβάλα πήγαν στην εκκλησιά και φέτος στους Γόννους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου (ΦΩΤΟ+video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.04.2026 | 11:37
Φυλακές Τρικάλων: Κρατούμενοι απείλησαν με συγκρατούμενό τους με μαχαίρι και ζητούσαν 4.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 11:29
Κρήτη: Από την εκτέλεση στην αυτοκτονία - Το αιματοβαμμένο χρονικό που διέλυσε 2 οικογένειες - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 10:46
Θεσσαλονίκη: Άστεγος κοιμόταν σε κάδο σκουπιδιών και κατέληξε στην πρέσα απορριμματοφόρου κατά την αποκομιδή - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 10:43
Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Γιατί είναι κινητή εορτή - Πώς τιμάται σε όλη την Ελλάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.04.2026 | 10:09
Μέτρα στήριξης: Τι κερδίζουν ενοικιαστές, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά και οφειλέτες
- ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 20:10
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας με συγγενείς της Ελευθερίας Γιακουμάκη στην περιοχή που βρέθηκε νεκρή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 18:31
Μετωπική δύο αυτοκινήτων στη Θεοφράστου στη Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 18:12
Νεκρή εντοπίστηκε η Ελευθερία Γιακουμάκη- φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 09:44
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ύψος του πλεονάσματος του 2025 – Έρχεται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.04.2026 | 16:02
Στα €300 η στήριξη στους συνταξιούχους κάθε Νοέμβριο, περισσότεροι οι δικαιούχοι - Πώς θα γίνει ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 22:00
Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριά στο πάρκο Ασυρμάτου - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 09:56
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.04.2026 | 19:14
Ισοπαλία για την ΑΕΛ στο AEL FC Arena με Κηφισιά (1-1)-δεν εκμεταλλεύτηκαν την ήττα των Σερρών οι βυσσινί









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed