ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
BBC: Πώς επηρέασε η κρίση την ψυχική υγεία των Ελλήνων -Το ταμπού που έσπασε
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στις συνέπειες που είχαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων εστιάζει το BBC, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η δοκιμασία «βοήθησε» να σπάσει ένα ταμπού στη χώρα μας.
Η ψυχική υγεία ήταν διαχρονικά ένα θέμα- ταμπού στην Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε το ζήτημα πιο «ορατό», σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου. «Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», σημειώνει το BBC.
«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της «Κλίμακας», μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν», συμπλήρωσε.
Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η συντηρητική συμπεριφορά, σχολιάζει το BBC. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.
Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, οι Ελληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο εκείνους που επηρεάζονται, δήλωσε νοσοκόμα του Αιγινήτειου στο BBC. «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν εδώ. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα», συμπλήρωσε.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος, αναφορικά με το ότι θεωρείται αμαρτία η αυτοκτονία. «Ιερείς δεν κήδευαν ανθρώπους που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Γιατροί συχνά κατέγραφαν διαφορετική αιτία θανάτου, προκειμένου να προστατέψουν την οικογένεια από μια τέτοια ντροπή», συμπλήρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «συμπληρώνονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα», επισημαίνει το BBC. «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.
«Σήμερα, αν έχουμε έναν ασθενή με αυτοκτονικές τάσεις, οι επαγγελματίες μας μπορούν να μιλήσουν με την οικογένειά τους και να ρωτήσουν πώς είναι. Αυτό ήταν αδύνατο παλιότερα», αναφέρει ακόμη. Τονίζει όμως ότι η επόμενη πρόκληση είναι να εμπλακεί η πολιτεία σε μια ευρεία προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών. «Πιστεύουμε ότι το 90% μπορούσαν να αποφευχθούν αν φίλοι, συγγενείς και επαγγελματίες εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Πίσω από κάθε θάνατο, υπάρχει πάντα μια έλλειψη γνώσης», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 20:43
K. Τσιάρας: «Αναλυτική και παραγωγική» η συνάντηση με τους αγρότες στο Μαξίμου- Εύχομαι κι ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 19.01.2026 | 20:00
Πλακιάς για Καρυστιανού: Εμένα με σταυρώσατε επειδή είπα την αλήθεια, τώρα ήρθε η ώρα της Μαρίας; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.01.2026 | 19:38
Πέθανε ο θρύλος της μόδας Valentino - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:25
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 17 αγρότες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 19:18
Βολιώτης έσπασε τα ρεκόρ: Συνελήφθη για 8η φορά να οδηγεί μεθυσμένος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:15
Οι αποφάσεις στα μπλόκα-Ρ. Μαρούδας: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 12:34
Έφτασαν οι αγρότες στο Μαξίμου - Στην επιτροπή και ο Κώστας Ανεστίδης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 09:38
Χειμωνιάτικο σκηνικό στη χώρα: Στα λευκά ντύθηκε η Πορταριά

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
