ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ταχίνι: Η νόστιμη σαρακοστιανή τροφή που ωφελεί την υγεία
Ένας απλός αλλά θαυμάσιος τρόπος για να παρέχετε στο σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Το ταχίνι, αυτή η λιπαρή πάστα από ψημένο σουσάμι, εκτός από εξαιρετικά νόστιμη, έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία σας δίνουν περισσότερους λόγους για να την αγαπήσετε.
1. Έχει εξαιρετική διατροφική αξία
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα λίπους στο σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι «καλό» λίπος.
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη.
Αυτή η νόστιμη πάστα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Παίρνετε 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης με μια κουταλιά ταχίνι.
2. Ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη του νευρικού ιστού στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.
Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η σκέψη και η μνήμη σας ενισχύονται όταν καταναλώνετε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου.
3. Ενισχύει την καρδιακή υγεία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονές.
Αν και 8 γραμμάρια λίπους βρίσκονται σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, το 80% είναι ακόρεστο λίπος, το οποίο δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.
4. Παρέχει αντιοξειδωτικά
Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που παίρνετε από ταχίνι είναι ο χαλκός, γνωστός για την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο.
Το ταχίνι έχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση.
Οι ασθματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ταχίνι καθώς περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.
5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ταχίνι έχει τέσσερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά παρέχουν σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, παίρνετε το 9 με 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
Πηγή vita.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 21.01.2026 | 20:40
Κακοκαιρία: Υπερχείλιση ρεμάτων στην Αττική, βυθισμένα οχήματα, 112 και κυκλοφοριακό χάος - ΛΑΡΙΣΑ | 21.01.2026 | 20:03
Τραυματίστηκε ντελιβεράς πριν λίγο σε τροχαίο με ΙΧ στην Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ +video) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.01.2026 | 19:11
Η κακοκαιρία σφυροκοπά την Αττική -Ποτάμια οι δρόμοι, καθιζήσεις, «προσοχή το επόμενο δίωρο», λέει ο Καλλιάνος - ΔΙΕΘΝΗ | 21.01.2026 | 18:13
Τραμπ στο Νταβός: Θέλουμε την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας, να ξεκινήσουμε αμέσως συνομιλίες -Αν πείτε «όχι», θα το θυμόμαστε - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 18:02
Άμεση κινητοποίηση στο Δήμο Αργιθέας για προβλήματα από την κακοκαιρία σε κοινότητες, οδικό δίκτυο (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 17:50
Στα χωριά επιστρέφουν Παρασκευή- Σάββατο τα τρακτέρ από το μπλόκο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 21.01.2026 | 16:39 | video
Live Τραμπ στο Νταβός: Θέλουμε την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας -Αχάριστοι οι Δανοί, χωρίς εμάς θα μιλούσαν Γερμανικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 16:26
Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Ε-65 λόγω χιονιού
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικά κύματα μέχρι τέλη του μήνα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.01.2026 | 12:25
Tακούδης: Ασθενείς χιονοπτώσεις στις πόλεις Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου- ίσως το απόγευμα και στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΛΑΡΙΣΑ | 21.01.2026 | 20:03
Τραυματίστηκε ντελιβεράς πριν λίγο σε τροχαίο με ΙΧ στην Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 17:43
Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Αυτοψία Κυρανάκη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
