ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Τρόμος στην Νέα Ζηλανδία από το μακελειό σε δυο τζαμιά
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την επίθεση. Αυστραλός ακροδεξιός ο ένας δράστης. Σοκάρουν οι μαρτυρίες.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε δύο κατάμεστα τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, λίγη ώρα αφού είχε αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν, κάνοντας λόγο για μια πράξη βίας «χωρίς προηγούμενο» σε αυτό το μέχρι σήμερα ειρηνικό κράτος του νότιου Ειρηνικού.
Η αστυνομία, η οποία νωρίτερα μίλαγε για «μεγάλο» αριθμό νεκρών, ενημέρωσε πως έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, προσθέτοντας πως μπόρεσε να εξουδετερώσει πολλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν φρικιαστικές σκηνές. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται παιδιά και γυναίκες.
Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αναπαράγουν «εξαιρετικά οδυνηρές εικόνες» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο ένας από τους δράστες αναμετέδωσε απευθείας την έφοδό του εναντίον ανυποψίαστων πιστών στο ένα από τα τεμένη.
Τα τεμένη-στόχοι σε αυτή την πόλη του νότιου νησιού ήταν κατάμεστα σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.
Ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στον έναν από τους χώρους λατρείας αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι.
«Άκουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον [ο δράστης] είχε αυτόματο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα», είπε ο άνδρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι».
Η «πιο μαύρη μέρα»
Η πρωθυπουργός Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της ζει μια από «τις πιο μαύρες της ημέρες», καταγγέλλοντας αυτές τις επιθέσεις χωρίς προηγούμενο σε μια χώρα που ως σήμερα είχε τη φήμη μιας από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.
«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους Νεοζηλανδούς. Τα θύματα, μετανάστες και πρόσφυγες, «επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους χώρα -- και είναι η δική τους χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος που διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», πρόσθεσε.
Μια τεράστια περίμετρος στην Κράιστσερτς αποκλείστηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη για ώρες. Τελικά, ο αποκλεισμός ήρθη αργότερα. «Αυτό είναι ένα περιστατικό σε εξέλιξη και εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τα συμβάντα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους.
Η αστυνομία ζήτησε από τους πιστούς να αποφύγουν να πάνε σήμερα στα τεμένη «σε όλη τη Νέα Ζηλανδία», αλλά και στους ίδιους τους χώρους λατρείας να κλείσουν τις πόρτες τους.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff ότι προσευχόταν στο τέμενος Μάστζιντ Αλ Νορντ, στη λεωφόρο Ντινς, όταν άκουσε τα πυρά, τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο κτίριο.
Ένας δεύτερος άνδρας είπε ότι είδε παιδιά να σκοτώνονται.
«Ακροδεξιός τρομοκράτης»
Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους ανέφερε ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Ο Μπους τόνισε πως δεν μπορεί να υποτεθεί πως οι επιθέσεις στα τεμένη της Κράιστσερτς ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», τόνισε.
Η πρωθυπουργός Αρντέρν σημείωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ότι τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν είχαν ακραίες απόψεις αλλά δεν παρακολουθούνταν.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι υπήκοος Αυστραλίας, γεννημένος στην Αυστραλία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση αυτού του «εξτρεμιστή, ακροδεξιού, βίαιου τρομοκράτη».
Αυτό που γεννά πολλά ερωτηματικά είναι οι επιγραφές που φέρει το φονικό όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεση στην πόλη Κράισττσερτς κατά την διάρκεια του Μακελειού στη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των χειρόγραφων επιγραφών, διακρίνεται κατά μήκους της κάνης και η λέξη «Τουρκοφάγος» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες.
Πηγή ant1news.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 20:25
Α. Ξανθός από Λάρισα : Από το υγεία για όλους πήγαμε στην υγεία για όσους έχουν λεφτά! (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.03.2026 | 20:14
Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Η Όσσα στο διάβα… των χρόνων» στο Χατζηγιάννειο (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 20.03.2026 | 20:04
Αμερικανικό μπλόκο σε δύο ρωσικά τάνκερ που κατευθύνονται στην Κούβα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.03.2026 | 20:01
Η Θεσσαλία ανοίγει δρόμους στη Γερμανία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.03.2026 | 19:58
Λαμπρινίδης: Επείγουσα παρέμβαση για επικίνδυνες στέγες αμιάντου στο Μουζάκι - ΒΟΛΟΣ | 20.03.2026 | 19:52 | video
Τη Μεγάλη Εβδομάδα παραδίδεται σε λειτουργία η γέφυρα στο Αλυγαρόρεμα, στις Αλυκές (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 20.03.2026 | 19:44
Έλευση Ιερού Λειψάνου Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στη Νέα Αγχίαλο - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.03.2026 | 19:26
Τα πρώτα σύννεφα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Η Τράπεζα της Ελλάδας χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% για το 2026
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 09:06
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 20.03.2026 | 12:12
Τέμπη: Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών για «το δίδυμο Κωνσταντοπούλου-Καρυστιανού» – «Φασιστική νοοτροπία» - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 09:51
Τέμπη: «Επαγγελματία συκοφάντη» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών την Κωνσταντοπούλου - ΕΛΛΑΔΑ | 20.03.2026 | 09:40
Φθιώτιδα: Θλίψη για τον 21χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο με το λεωφορείο -«Δεν πρόλαβε ούτε το φρένο να ακουμπήσει» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.03.2026 | 10:32
Μεγαλύτερη απαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο και λύση επιστροφής του φόρου στην αντλία προωθεί η κυβέρνηση - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 13:40
Στην αντεπίθεση η Κωνσταντοπούλου κατά της Ένωσης Δικαστών με μήνυση κατά δικαστικών: «Να παραιτηθεί ο κ. Σεβαστίδης » - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 15:22
Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στη ΔΥΠΑ Λάρισας - Λήγουν συμβάσεις εργασιακών συμβούλων(ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 20.03.2026 | 10:52 | video
Επίσκεψη Μπέου στο πάρκο Αγίων Αναργύρων και στο χώρο πισω από τη ΜΕΤΚΑ στη Νέα Ιωνία (ΦΩΤΟ+video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed