ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χρηματοδοτικό κενό στον τιμοκατάλογο στα σχέδια βελτίωσης για αγορά τρακτέρ
Αντιδράσεις στην αγορά μηχανημάτων για τον τιμοκατάλογο του ΥπΑΑΤ

Αναστάτωση χωρίς προηγούμενο έχει προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο ο τιμοκατάλογος των τρακτέρ που ανακοίνωσαν οι Διαχειριστικές Αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η επιδότηση των αγορών που είναι ενταγμένες σε Σχέδια Βελτίωσης.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε εκπροσώπους της αγοράς τρακτέρ ο πρόσφατα δημοσιευθείς κατάλογος του ΥπΑΑΤ για τα Σχέδια Βελτίωσης που περιλαμβάνει ανώτατες προβλεπόμενες τιμές για 1635 τρακτέρ.
Μια πρώτη προσέγγιση των τιμών που αναγράφονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών και των τιμών που προφανώς αυθαίρετα, όπως τονίζεται αρμοδίως, έχει αναρτήσει το υπουργείο, καταγράφει αποκλίσεις πάνω από 30% και φέρνει προ αδιεξόδου τους αγρότες που είχαν υπολογίσει αλλιώς τα πράγματα. Σημειωτέον ότι το αδιέξοδο γίνεται πολύ μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά των μηχανημάτων, έχοντας μετρήσει τα πράγματα διαφορετικά και τώρα, βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος που ανακύπτει αναφέρουμε το ακόλουθο παράδειγμα. Αν ο αγρότης έχει συμφωνήσει ή ακόμα χειρότερα έχει αγοράσει ένα τρακτέρ αξίας 50.000 ευρώ, υπολογίζοντας ότι θα έχει γι’ αυτό μια επιδότηση της τάξεως των 25.000 ευρώ (50%), σήμερα, με βάση τους αυθαίρετους τιμοκαταλόγους που υιοθέτησε το υπουργείο, το τρακτέρ που αγόρασε θα έχει τυπική τιμή π.χ. 30.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδότησή του θα είναι μόλις 15.000 ευρώ, άρα θα πρέπει να αναζητήσει εκ ιδίων πόρων άλλες 10.000 ευρώ επιπλέον. Οι πληροφορίες θέλουν τους θεωρητικούς τομοκαταλόγους του υπουργείου να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται πιο κάτω και από τις τιμές αγοράς των τρακτέρ από τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα αυτό ανακύπτει, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης για τις οποίες συνεχίζει να υπάρχει διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο (διαχειριστικές αρχές) και τις περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Καθίσταται σαφές ότι ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε το υπουργείο, έρχεται με έναν περίεργο τρόπο να λύσει το θέμα της κατανομής των διαθέσιμων πόρων, μόνο που η «λύση» γίνεται μπούμεραγκ και απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε υπολογισμό από την πλευρά των αγροτών και των εκμεταλλεύσεών τους.
Οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για σοβαρές αποκλίσεις σε όλη τη γκάμα τρακτέρ που κυμαίνονται από 20% έως 40% επί της πραγματικής τιμής ενός ελκυστήρα γεγονός που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αφήνει εκτεθειμένους τους αγρότες με υψηλή μοριοδότηση που έσπευσαν να «κλείσουν» μια αγορά και κινδυνεύουν να μείνουν με χρηματοδοτικό κενό χιλιάδων ευρώ που θα πρέπει να το αναζητήσουν εξ’ ιδίων πόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» για το ζήτημα επίκειται άμεσα συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμη, με τις δύο πλευρές να έχουν κοντραριστεί πριν από μερικούς μήνες με αφορμή την πρόοδο των Σχεδίων Βελτίωσης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που «τρέχουν» τη διαδικασία της αξιολόγησης ο κατάλογος θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα συμβάλλουν στο κλείσιμο του χάσματος που έχει διαπιστωθεί μεταξύ των απαιτούμενων κονδυλίων και των διαθέσιμων πόρων από το ΠΑΑ.
Πηγές: ypaithros.gr-agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 11:00
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 10:47
Με πληρωμές σε αγροτικό πετρέλαιο και υπόλοιπα Μέτρου 23 ανά 15ήμερο μπαίνει το 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 10:38
20χρονη κοπέλα κατήγγειλε βιασμό από δύο άτομα στη δομή του Κουτσόχερου - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 09:55
Χιονόνερο με αραιές νιφάδες στη Λάρισα- πολικές θερμοκρασίες- χιονίζει στα ορεινά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 09:42
Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρισα και τη Θεσσαλία το 2025 - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 07:50
Κυριακή η σύσκεψη μπλόκων στα Μάλγαρα, κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξειδικεύσει άμεσα τα μέτρα στήριξης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 18:31
Πλήθος κόσμου στην Παπαναστασίου για τη χριστουγεννιάτικη παρέλαση με σόου Αρναούτογλου(ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:05
Φαντασμαγορικό θέαμα στη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση της Λάρισας (ΦΩΤΟ) -Ζωντανη μετάδοση από Θεσσαλία TV -live - ΒΟΛΟΣ | 30.12.2025 | 12:32
Σοκ στον Βόλο από τον χαμό 56χρονου εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.12.2025 | 20:25
Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ -Ανάμεσά τους ένας ακόμη αγροτοσυνδικαλιστής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.12.2025 | 13:05
Πρόσθετη ενίσχυση 1,6 εκατ. ευρώ για απώλειες εισοδήματος από την ευλογιά σε κτηνοτρόφους κυρίως της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 09:47
Σήμερα η Χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Λάρισα και το πάρτι στην κεντρική πλατεία - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:29
Θλίψη στον Τύρναβο για τον θάνατο του 50χρονου Ηρακλή Καρέλα - ΕΛΛΑΔΑ | 30.12.2025 | 09:43
Καιρός Πρωτοχρονιάς: Παγωμένη αλλαγή χρόνου με κρύο και χιόνια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed